Obavijesti

News

Komentari 193

Kosor nakon smjene: Šuker je puno radio i prilično se umorio

Kosor nakon smjene: Šuker je puno radio i prilično se umorio
15

Premijerka je demantirala nagađanja da je razlog za rekonstrukciju USKOK-ove istrage protiv pojedinih ministara. Kosor tvrdi da samo želi osnažiti svoj tim

VIDEO

Premijerka Jadranka Kosor je u ponedjeljak na izvanrednoj konferenciji za novinare napokon otkrila koji ministri napuštaju Vladu. To su Ivan Šuker, Branko Vukelić, Božo Biškupić i Marina Matulović Dropulić, a Kosor je najavila da se oni vraćaju u saborske klupe. U fotelju Ministarstva financija umjesto Šukera zasjest će Martina Dalić, dosadašnja državna tajnica u navedenom ministarstvu. Umjesto Vukelića novi ministar obrane je Davor Božinović, dok će Božu Biškupića na čelu Ministarstva kulture zamijeniti Jasen Mesić. Umjesto Matulović Dropulić na mjesto ministra zaštite okoliša i graditeljstva dolazi HDZ-ov tajnik Branko Bačić.  Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je za političkog tajnika u HDZ-u imenovati Branka Vukelića.

Oporba: To su Sanaderovi ljudi, ništa ne mogu učiniti

Na mjesto potpredsjednika za investicije dolazi Domagoj Ivan Milošević. Uz njega na potpredsjedničko mjesto doći će i Petar Čobanković, koji će biti zadužen za gospodarstvo, ali i Gordan Jandroković no Kosor nije otkrila za što će on biti zadužen. Premijerka je demantirala nagađanja da su razlog za rekonstrukciju Vlade Uskokove istrage protiv pojedinih ministara. Nije željela jasno otkriti koji je razlog za smjene dijela ministara, već je samo ustvrdila da osvježenjima u Vladi želi ojačati tim za provedbu dva glavna cilja, a to je gospodarski oporavak zemlje i ulazak u EU. Za bivšeg ministra Ivana Šukera rekla je da je "iznimno puno radio i da se sasvim sigurno i poprilično umorio". Govoreći o kriterijima kojima se vodila pri smjeni ministara Kosor je navela i godine.

- Temeljni kriterij jest osvježenje. Unošenje nove snage za provedbu glavnih ciljeva u 2011. godini. Ne bih rado o godinama, ali sasvim sigurno vidite da dolazi jedna relativno mlada ekipa koja treba unijeti osvježenje, jedan novi polet. Vjerujem da će se to prepoznati. Posao u izvršnoj vlasti je iznimno težak posao. Oni koji su to probali znaju o čemu govorim. To je posao koji traži ljude 24 sata dnevno, koji troši. Kad se uđe u Vladu vi ste pod svjetlima reflektora, svatko ima pravo propitivati što radite i kritizirati i to apsolutno svi ne podnosimo jednako snažno - obrazložila je Kosor.

Predsjednik Sabora Luka Bebić  sazvao je izvanrednu sjednicu Sabora za srijedu kako bi novo ministri mogli dobiti povjerenje zastupnika. Tako bi već u četvrtak na sjednici Vlade novi tim mogao započeti s radom.

- Izbori će biti na kraju 2011. godine. Ne želim da izborna godina bude izgubljena godina. Želim da se svaka sekunda iskoristi za realizaciju navedenih ciljeva. Vjerujem da će ovaj tim, ovako osnažen postići rezultate koje su sami sebi postavili za cilj - rekla je Kosor.

Mesića je smijenila zbog loših rezultata

Nova ministrica financija Martina Dalić (43) bila je predsjednica Uprave Partner banke. Autorica je HDZ-ova gospodarskog programa na prethodnim parlamentarnim izborima, piše tportal

Jasen Mesić (38) bit će najmlađi ministar u kabinetu Jadranke Kosor. Zaposlio se u Ministarstvu kulture odmah nakon što je diplomirao. Zanimljivo je kako ga je upravo Kosor smijenila s mjesta šefa zagrebačkog HDZ-a jer nije bila zadovoljna rezultatima lokalnih izbora. Bio je i sudionik konferencije za novinare Ive Sanadera koju je HDZ proglasio pokušajem puča. Smrzavao se na balkonu s cigaretom kako ga mediji ne bi povezali s bivšim premijerom. 

Korčulanin Branko Bačić (51) postao je glavni tajnik HDZ-a dan nakon što je Sanader podnio ostavku. Izbacio je iz stranke sve njegove ljude. 

Davor Božinović (50) diplomat je s velikim iskustvom. Obnašao dužnost hrvatskog veleposlanika pri NATO-u, a od rujna 2008. godine državni je tajnik za europske integracije u MVPEI-u. 

Domagoj Milošević je većinski vlasnik i predsjednik Uprave Pastor grupe.

Pupovac: Ovi ljudi nemaju nikakav teret

Milorad Pupovac za 24sata TV rekao je kako ove promjene imaju potporu njega i ostalih članova koalicije te će ministri sigurno dobiti potporu u Saboru. Kaže da je Vlada doista osvježena ljudima za koje se ne može reći da imaju teret.

- Ovdje je doista riječ o pokušaju da se prekine s nasljeđem Ive Sanadera - kaže Pupovac.

Grubiša: Ostao je  'sanaderizam'

Damir Grubiša kaže da je ovo retuširana Vlada, u kojoj ostaje isti sastav, bez nekih bitnih promjena. Kaže da je to Vlada koja je napravljena po uzrečici iz Račanova vremena 'odlučno možda'. Smatra da je ostao 'sanaderizam' u Vladi te da je rekonstrukciju trebalo raditi prije 6 mjeseci.

- Ovo je iznuđeni korak, kojeg su iznudili loša ekonomska situacija, kriminalizacija Sanadera i njegovog upravljanja te niski rejting stranke - smatra Grubiša koji dodaje da su pošteđeni Kalmeta i Milinović bili simboli 'sanaderizma'. Ne očekuje da će novi ministri moći puno napraviti jer će raditi u zadanim okvirima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 193
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa