News

Komentari 10

Kosovo će prihvatiti izbjeglice iz Afganistana na zahtjev SAD-a, građani i analitičari podijeljeni

Kosovo će prihvatiti izbjeglice iz Afganistana na zahtjev SAD-a, građani i analitičari podijeljeni

Osmani je rekla da joj je američki veleposlanik u Prištini Philip Cosnet 16. srpnja proslijedio zahtjev predsjednika SAD-a Josepha Bidena i državnog tajnika Antonyja Blinkena da Kosovo omogući privremeno utočište afganistanskim civilima koji su sada na meti talibana

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani potvrdila je da su, na zahtjev Sjedinjenih Država, na Kosovu u tijeku pripreme za prihvat afganistanskih izbjeglica, dok analitičari upozoravaju na sigurnosni rizik od mogućne "infiltracije talibana", javljaju prištinski i beogradski mediji.

POGLEDAJTE VIDEO

Osmani je, kako navodi izvjestitelj RTS-a iz Prištine, priopćila da će građani Afganistana, u kojem su talibani preuzeli kontrolu i u nedjelju ušli u glavni grad Kabul, proći kroz sigurnosnu procjenu Sjedinjenih Država, a da će na Kosovu boraviti privremeno, "dok se ne prilagodi njihova dokumentacija za odlazak u SAD".

Vlada Kosova je odmah nakon zahtjeva SAD-a formirala radnu skupinu koja se bavi organizacijskim pitanjima zajedno s američkim partnerima, rekla je Osmani.

Osmani je rekla da joj je američki veleposlanik u Prištini Philip Cosnet 16. srpnja proslijedio zahtjev predsjednika SAD-a Josepha Bidena i državnog tajnika Antonyja Blinkena da Kosovo omogući privremeno utočište afganistanskim civilima koji su sada na meti talibana kao lokalni djelatnici angažirani u radu s američkim snagama i zapadnim saveznicima.

Opravdavajući plan prijema afganistanslkih izbeglica Osmani je navela kako "nitko ne zna bolje (od Kosovara) što znači biti prognan i napustiti mjesto na kojem si odrastao i biti prisiljen bježati kako bi spasio živote".

Istodobno, javnost na Kosovu podijeljena je u povodu najave prihvata afganistanskih izbjeglica.

Među brojnim komentarima različitih analitičara, dominiraju i upozorenja kako je "Kosovo u obavezi da se odazove pozivu SAD", ali i da je "priljev izbjeglica sigurnosni rizik za Kosovo", poglavito zbog očekivanog ubacivanja talibana, objavio je portal Kossev.

Nuredin Ibishi, predstavljen u kosovskim medijima kao stručnjak za sigurnosna pitanja, kaže kako u odluci o prihvatu izbjeglica vidi "elemente infiltracije talibana i uznemirujuće elemente".

- Vidim da je rizik veoma velii, različiti ljudi mogu da se infiltriraju u ovaj izbjeglički val, ali ne vidim i da će to možda biti samo privremeno - rekao je Ibishi za TV Klan Kosova.

Njegovo stajalište dijeli i Drizan Shala, koji prihvat izbjeglica vidi kao "dobru stvar u humanitarnom smislu", ali sugerira oprez.

- U dugotrajnom procesu postoji opasnost za Kosovo da će doći do infiltracije talibana u civilno stanovništvo i da će to onda imati posljedice - rekao je Shala.

I albanski premijer Edi Rama najavio je u nedjelju da će i Albanija prihvatiti izbjeglice iz Afganistana koje poslije povlačenja SAD-a i zapadnih saveznika žele napustiti zemlju u strahu od odmazde talibana.