Obavijesti

News

Komentari 6

KP Kine izabrala novog vođu, prva dama poznata pjevačica

KP Kine izabrala novog vođu, prva dama poznata pjevačica
3

Odluka je objavljena dan nakon što je završio 18. kongres Komunističke partije, a izborom novog predsjednika, nakon 10 godina završila je vladavina Hua Jintaoa

VIDEO

Xi Jinping (59) izabran je za novog predsjednika kineske Komunističke partije. Partija je u četvrtak objavila sastav novog sedmeročlanog politbiroa, odnosno vrhovnog stranačkog tijela. 

Odluka je objavljena dan nakon što je završio 18. kongres Komunističke partije, a izborom novog predsjednika, nakon 10 godina završila je vladavina  Hua Jintaoa. Rotacije na čelu stranke odvija se svakih 10 godina, a Xi Jinping će već u ožujku službeno zamijeniti Hua na mjestu predsjednika države. 

Nove funkcije preuzet će i izabrani  Li Keqiang (57), Zhang Dejiang (66), Yu Zhengsheng (67), Liu Yunshan (65), Wang Qishan (64) i Zhang Gaoli (66).

U obraćanju javnosti Xi je rekao da razumije narod i njegovu želju da živi boljim životom, ali je upozorio da su pred Kinom teški izazovi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novi politbiro je, kako piše Reuters, mješavina konzervativaca i reformatora, a najuži vladajući krug smanjen je s devet na sedam članova što bi trebalo omogućiti lakši proces donošenja odluka. 

Zbog raširene korupcije i uništavanja okoliša u Kini raste nezadovoljstvo, a na novom čelniku Partije je da se suoči s problemima i riješi ih. 

Inače, supruga novog kineskog vođe u javnosti je poznatija od njega. Peng Liyuan poznata je pjevačka televizijska zvijezda čije nastupe prate milijuni gledatelja, piše BBC.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a