KP Kine izabrala novog vođu, prva dama poznata pjevačica | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 6

KP Kine izabrala novog vođu, prva dama poznata pjevačica

KP Kine izabrala novog vođu, prva dama poznata pjevačica
3

Odluka je objavljena dan nakon što je završio 18. kongres Komunističke partije, a izborom novog predsjednika, nakon 10 godina završila je vladavina Hua Jintaoa

VIDEO

Xi Jinping (59) izabran je za novog predsjednika kineske Komunističke partije. Partija je u četvrtak objavila sastav novog sedmeročlanog politbiroa, odnosno vrhovnog stranačkog tijela. 

Odluka je objavljena dan nakon što je završio 18. kongres Komunističke partije, a izborom novog predsjednika, nakon 10 godina završila je vladavina  Hua Jintaoa. Rotacije na čelu stranke odvija se svakih 10 godina, a Xi Jinping će već u ožujku službeno zamijeniti Hua na mjestu predsjednika države. 

Nove funkcije preuzet će i izabrani  Li Keqiang (57), Zhang Dejiang (66), Yu Zhengsheng (67), Liu Yunshan (65), Wang Qishan (64) i Zhang Gaoli (66).

U obraćanju javnosti Xi je rekao da razumije narod i njegovu želju da živi boljim životom, ali je upozorio da su pred Kinom teški izazovi. 

Novi politbiro je, kako piše Reuters, mješavina konzervativaca i reformatora, a najuži vladajući krug smanjen je s devet na sedam članova što bi trebalo omogućiti lakši proces donošenja odluka. 

Zbog raširene korupcije i uništavanja okoliša u Kini raste nezadovoljstvo, a na novom čelniku Partije je da se suoči s problemima i riješi ih. 

Inače, supruga novog kineskog vođe u javnosti je poznatija od njega. Peng Liyuan poznata je pjevačka televizijska zvijezda čije nastupe prate milijuni gledatelja, piše BBC.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO