Obavijesti

News

Komentari 387

Sporazum na snazi: Stranci preuzimaju vođenje Agrokora

Sporazum na snazi: Stranci preuzimaju vođenje Agrokora
1

Nakon nekoliko dramatičnih tjedana kriza u Agrokoru je, čini se, pred rješenjem. Sporazum je dogovoren, a kako tvrdi Mario Henjak iz Sberbanke, vrijedi od danas

VIDEO

Standstill aranžman, odnosno moratorij na postojeće bankarske obveza Agrokora stupa na snagu danas, a u slijedećim danima doći će i do ubrizgavanja dodatnih sredstava u koncern, njegova aktivnog restrukturiranja, što znači i promjenu menadžmenta, najavljeno je u petak nakon sastanka banaka i dobavljača Agrokora.  

Član Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck objasnio je kako su predstavnici banaka danas intenzivno i konstruktivno razgovarali s predstavnicima dobavljača. 

"Zaključili smo da će banke krenuti s moratorijem na postojeće bankarske obveza Agrokora. Tako želimo omogućiti da prvenstveno dobavljačima možemo izići u susret i omogućiti nastavak operativnog poslovanja Agrokora", rekao je, navodeći kako su za to potrebne daljnje promjene.

Predsjednik Uprave Sberbank Hrvatska Mario Henjak je istaknuo kako imaju "jasan plan, jasne korake što sve treba napraviti u sljedećim danima - od usuglašenosti s postojećim vlasnicima i menadžmentom Agrokora, promjene menadžmenta, preko ubrizgavanja dodatnih novčanih sredstava u kompaniju i aktivno restrukturiranje kompanije". 

POGLEDAJTE VIDEO:

Posebno će se voditi računa o dvije komponente - trenutnim zaposlenicima Agrokor grupe i svim dobavljačima, posebno malih i srednjih poduzetnika.  

Na pitanje vezano uz promjene u menadžmentu Agrokora te što će biti s obitelji Todorić, Henjak je kazao kako će upravljanje kompanije biti povjereno međunarodnim stručnjacima, posebno iz područja maloprodaje (retail), koje danas pokriva Konzum, a dodatne promjene bit će u dijelu vođenja kompanije u smislu financija.

Na ponovni upit što će biti sa sadašnjim vlasnikom Agrokora, rekao je kako to nije pitanje za njega.

"Na čelu plana restrukturiranja bit će novi menadžment. Osobe još ne znamo, izabiremo ih mi svi skupa", kazao je Henjak.

Na pitanje kolika je vrijednost ovog bankarskog aranžmana odgovorio je: "Ne bih o iznosima, ali veći dio ukupnog kreditnog duga".

Dodao je i kako su rokovi za provođenje ovog procesa vrlo ambiciozni. "Rokovi su zapravo od sada. Danas nastupa standstill", rekao je. 

Na pitanje kako gleda na ulogu države i zakon o sistemski važnim tvrtkama, Henjak je rekao kako zapravo dijele želju i stav države da stabilizira gospodarstvo, ojača kompaniju, sredi odnose prema dobavljačima i pošalje jasnu poruku zaposlenicima.

Henjak je rekao i kako će plaće zaposlenika biti odgovornost novog menadženta kompanije.

Dobavljači pozdravili odluku i spremni su za suradnju

Dobavljači su pozdravili tu odluku i spremni su nastaviti suradnju. Svoja postojeća potraživanja su spremni staviti u moratorij i dati podršku projektu, rekao je Josip Budimir član uprave Francka. 

Podsjetimo banke i Agrokor su u petak postigli Standstill sporazum.

Vrijednost bankarskog Standstill angažmana je veći dio ukupnog kreditnog duga. Kako će Agrokor izaći iz blokade, Henjak je rekao da će na to pitanje odgovoriti u ponedjeljak.

Dalić: Agrokor je privatna kompanija  

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić nakon sjednice Vlade u petak dodatno je obrazložila novi Zakon o izvanrednoj upravi, tzv "lex Agrokor". Više puta je i na sjednici i na konferenciji za novinare naglasila kako Zakon nije napravljen zbog jedne osobe i jedne kompanije, tj Ivice Todorića i Agrokora već je upravo tim slučajem Vlada bila potaknuta za moguće rizike i izradu ovakvog rješenja kako bi se i drugim kompanijama pomoglo ili ukoliko u budućnosti dođu u takvu situaciju.

Vlada je jasno isticala da je Agrokor privatna kompanija i da je odgovornost na njima da nađu rješenje za financijske poteškoće pred kojima se Agrokor nalazi.

- Ako se Agrokor približava dogovoru s kreditorima, ja mislim da je to dobro jer je to upravo djelovanje uprave i privatne kompanije. Ako se takav dogovor postigne, očekujem da će u kratkom roku biti sanirani dugovi prema dobavljačima. Pojedini računi i eventualne blokade su posljedica poslovnih odluka pojedinih tvrtki, tražbina koje te tvrtke imaju i njihovih dospjelosti - rekla je ministrica Dalić. Ministar Ante Šprlje je rekao kako je Vlada jedinstvena oko zakona i vjeruje da će vlast pokazati spremnost za prihvaćanje ovakvog zakona jer je on potreban i ustavan. 

Ministrica je objasnila kako se prema prijedlogu Zakon o postupku izvanredne uprave tzv. Lex Agrokor može primijeniti na dioničko društvo od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. To je društvo koje samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima zapošljava prosječno više od 5.000 radnika te čije postojeće bilančne obveze samostalno ili zajedno sa svojim ovisnim ili povezanim društvima, iznose više od 7.500.000.000,00 kuna. Također je rekla da prijedlog za otvaranje postupka izvanredne uprave može podnijeti dužnik ili vjerovnik dužnika, ali uz suglasnost dužnika.

Vlada imenuje izvanrednog upravitelja kojeg zatim potvrđuje Trgovački sud u Zagrebu te on upravlja tvrtkom u razdoblju od 15 mjeseci, koliko najduže proces izvanrednog upravljanja može trajati. Ukoliko se nakon isteka 15 mjeseci tvrtka ne ustabili, tek tad ide u stečaj. Kako je istaknula Dalić, konačni cilj Zakona je da se postigne nagodba s vjerovnicima u kojoj će se opisati kako i na koji način će se namiriti vjerovnici. Za postupak nagodbe potrebno je dvije trećine vjerovnika. 

Vrlo važno za naglasiti je, kaže Dalić, da tvrtke ne mogu birati. One mogu otvoriti stečaj, ali ako sud utvrdi da ispunjava navedena dva kriterija, automatski ju upućuje na Zakon o izvanrednoj upravi. 
Izvanredni povjerenik s danom imenovanja preuzima funkcije Skupštine, Nadzornog odbora i Uprave.

Nakon imenovanja izvanrednog povjerenika, on imenuje privremeno vjerovničko vijeće koje na temelju stanja potraživanja u knjigama utvrđuje tražbine. Privremeno vjerovničko vijeće imenuje se kako se ne bi stvorio vremenski jaz do imenovanja redovnog vjerovničkog vijeća. 

U pripremi nagodbe, izvanredni povjerenik dužan je angažirati savjetnike za restrukturiranje, pravne osobe  s međunarodnim referencama koji će predložiti plan restrukturiranja.  

Specifičnost Zakona je što propisuje status najstarije tražbine koja, ističe Dalić, ne postoji u postojećem zakonodavnom okviru. Ona ima prednost prilikom isplate u odnosu na sve druge. Povjerenik u ime društva, uz odobrenje vjerovničkog vijeća, može podići novi kredit kako bi dobavljačima platio dugovanja  za robe i usluge koja su nastala do dana pokretanja postupka izvanredne uprave nad kompanijom. 

Zakon ne obvezuje Agrokor da zatraži postupak izvanredne uprave pogotovo u slučaju ako se dogovore s bankama.  

 

Priopćenje Erste banke

Priopćenje je medijima u petak poslala i Erste banka koje donosimo u cijelosti:

"Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika (Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d, Sberbank d.d., VTB Bank (Austria) AG, Zagrebačka banka d.d) i predstavnici Agrokora u principu su usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora, potpis kojeg se očekuje tijekom dana (“Standstill”). Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju.

Standstill bi trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna. 
Nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model.

Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. Kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (“Chief Restructuring Officer”) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio  transparentan i održiv proces restrukturiranja".
 

Sporazum

Iz izvora bliskih bankama koje vode intenzivne pregovore s obitelji Todorić i dobavljačima saznajemo da je dogovoren sporazum koji bi trebao omogućiti rješavanje financijske krize najveće hrvatske kompanije. Evo priopćenja:

Banke članice Koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i predstavnici Agrokora u principu su usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora, potpis kojega se očekuje tijekom dana. 

Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju.

standstill bi trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna.

Nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno pronašli dugoročan i održiv poslovni model.

Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (Chief Restructuring officer) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio transparentan i održiv proces restrukturiranja.

Uskoro više...Pratite razvoj događaja na 24sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 387
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...