Obavijesti

News

Komentari 453

Tomašević: 'Razočarani smo odlukom suda o mjeri roditelj odgojitelj, no mi ćemo ustrajati'

Tomašević: 'Razočarani smo odlukom suda o mjeri roditelj odgojitelj, no mi ćemo ustrajati'

Gužve koje su se stvarale ispred nadvožnjaka u Buzinu od danas bi trebale biti manje. Gradonačelnik Tomašević ga je u utorak prijepodne pustio u promet nakon više od četiri mjeseca radova

VIDEO

Ne znam još detalje i obrazloženje odluke, dobit ćemo je za dan, dva. No, treba reći da se u raspravi vidjelo dosta različitih stavova sudaca, tako da treba vidjeti na kraju kakvo je većinsko mišljenje Visokog upravnog suda. Razočarani smo i vidjet ćemo koja su nam pravna sredstva na raspolaganju da se to promijeni, ali smo zadovoljni što je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja, tj da je moguće mijenjati ono što su roditelji odgojitelji nazivali stečenim pravima koja se ne smiju mijenjati i to je ono što je ključno, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirajući odluku Visokog upravnog suda da je retroaktivno ukidanje mjere roditelj odgojitelj nezakonito. 

Podsjetimo, Visoki upravni sud je odlučivao o tom pitanju povodom devet zahtjeva 320 podnositelja.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjava Tomislava Tomaševića

'Nepravedna je situacija da imamo nedovoljne kapacitete u vrtićima, a da s druge strane pola milijarde kuna ide na roditelje odgojitelje'

- Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde kuna u proračunu imamo zamrznuto za sljedećih 10-ak godina i to je onda ta kvaka 22. Nedovoljni su kapaciteti za dječje vrtiće zato što je 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj odgojitelj zadnjih pet godina nego na izgradnju vrtića - poručio je naglasivši kako se na taj način nikada neće povećati kapaciteti dječjih vrića.

- Čekamo odluku koja će nam, vjerujemo, dati manevarski prostor da smanjujemo naknade i time omogućavamo novac za gradnju dječjih vrtića. Ponavljam, nepravedna je situacija da imamo nedovoljne kapacitete u vrtićima, a da s druge strane pola milijarde kuna ide na roditelje odgojitelje. Iznos samo jedne godine mjere roditelj odgojitelj je dovoljan za izgradnju novih 12 vrtića - naveo je Tomašević dodavši kako ova vlast neće odustati od izgradnje vrtića i revidiranja ove mjere.

Ponovio je kako je mjera nepravedna, a da nije polučila niti demografski efekt.

- A to da možemo mijenjati tu odluku nije na kraju osporio sud potvrdio iako su cijelo vrijeme tvrdili različiti politički akteri da se to ne smije mijenjati i da su to stečena prava. Očito se može i mi ćemo to itekako mijenjati - naglasio je. 

Poručio je kako najprije moraju vidjeti koja je točno odluka suda pa u skladu s time donositi i rebalans proračuna.

Njegova zamjenica Danijela Dolenec naglasila je kako su ustrajni u provođenju promjena.

- Uz sve ove argumente koje iznosimo od početka našeg mandata. Mislim da je sasvim jasno da je mjera financijski neodrživa, da nije postigla svoje učinke, da je nepravedna i priječi zapošljavanje velikim dijelom ženama, gotovo 90 posto su žene korisnice, priječi upis te djece u vrtić. I apsolutno smo ustrajni u tome da izmijenimo tu odluku i to ćemo učiniti - rekla je. 

I dalje problemi s odvozom otpada, Tomašević pomalo naživciran poziva na strpljenje

Upitan za probleme oko odvoza otpada koji i dalje traju u Zagrebu i hoće li zbog toga građani dobiti manje račune, Tomašević je poručio kako je Holding već jasno odgovorio na to pitanje. A taj odgovor je da automatskog smanjenja računa neće biti nego da se građani koji su zakinuti moraju žaliti kada im dođu uplatnice. 

- Pa će se vidjeti što je od toga, ako to mogu potkrijepiti, u skladu s propisima vezanima za smanjenje računa - rekao je. 

Na pitanje je li njemu cijeli mjesec bez problema išao odvoz miješanog komunalnog otpada, gradonačelnik je istaknuo kako neki mediji već radili analize i utvrdili da je i u njegovu kvartu bilo problema.  

- Ako aludirate da ja nisam imao problema, to nije točno - poručio je. 

Naime, i jedan od novinara je ukazao kako mu Holding zaračunava devet odvoza, a da ih je imao samo četiri. Nadalje, prema našim informacijama u Hrašću i okolici građani su također cijeli mjesec imali problema s odvozom. Većinom im se umjesto dva puta odvozio jednom, a prošlog tjedna niti jednom. Na isto se požalio i ministar graditeljstva Ivan Paladina. Tomašević, pomalo naživciran, poziva na strpljenje. 

- Znači, gledajte, hajmo stvari staviti u kontekst. 2019. godine je Grad bio krcat smećem, problema s glomaznim otpadom je bilo tri puta više barem u zadnju mandatu Bandića, koji je bio na vlasti 20 godina, isto i s plastikom. Ovo je prva takva situacija i to tek godinu dana nakon što smo naslijedili situaciju da pet godina nije kupljen niti jedan kamion. Da, nažalost, stvari nisu trenutno dobre, ali se rješavaju i tražimo malo strpljenja da stvari, ne samo dovedemo u red nego da ih unaprijedimo - rekao je podsjetivši kako se radi na novom modelu koji će, naglasio je, itekako očistiti Grad od kanti. 

- Nema niti jednog grada u Europi koji ima toliko kanti na javnim površinama. Sve to mijenjamo, restrukturiramo Holding, dovodimo ga na neki način u red, borimo se s inflacijom i situacijom da nas se stalno kad radimo promjene koje su građani tražili stavljaju klipove pod noge - poručio je. 

'Radi se o dodatnim stimulansima za radnike, a ne o nikakvom podmićivanju'

Upitan je li točna informacija da se u Holdingu radnicima nudi 100 eura da ne idu na godišnji, Tomašević poručuje kako "naravno da nije točna."

- Kako bi to bilo u skladu sa zakonom? Prema zakonu radnici moraju otići na godišnji odmor i moraju ga odraditi do kraja, zato je i bilo određenih problema jer su morali iskoristiti svoj godišnji do kraja lipnja. Ta vaša informacija je dezinformacija, ono što postoji su stimulansi dodatni za radnike u smislu da počiste dodatno oko kontejnera kako bi Grad bio čišći u odnosu na ono što je sad. Ne samo da se normalizira odvoz nego i da se situacija kada ga neki nesavjesni građanin baci pored kontejnera koji je prazan isto tako rješava. I govorimo o stimulansima, a ne o nikakvim, ovo što ste vi rekli, podmićivanjima - rekao je. 

Završili radovi na nadvožnjaku na Aveniji Većeslava Holjevca u Buzinu

A gradonačelnik je konferenciju održao na nadvožnjaku na Aveniji Većeslava Holjevca u Buzinu na kojem su od 21. veljače trajali radovi. Oni su sada gotovi pa je promet pušten u potpunom kapacitetu kroz sve četiri trake u oba smjera. 

- Kao što znate, godinama je ovaj nadvožnjak bio u katastrofalnom stanju do te mjere da je u veljači čak pala ograda dolje na tračnice i oštetila željezničku infrastrukturu. Napravljena je nova oprema, nova ograda, nova zaštita i radovi su završili danas. Trebalo je manje od pet mjeseci da se ovo konačno riješi, radovi su iznosu od četiri milijuna kuna i drago mi je da je konačno i to riješeno - rekao je Tomašević zahvalivši građanima na strpljenju. 

'Decentralizirat ćemo Advent, krenuo je natječaj za kućice, ali će se morati ponuditi i program'

Osvrnuo se i na nadolazeći Advent te natječaj o adventskim kućicama.

- Advent će ove godine po prvi puta biti u jednom modelu koji je donekle drugačiji od onog prošle godine, a definitivno drugačiji nego što je bio prije pandemije. Prošle godine smo imali model licitacije samo za kućice, ali sam program je bio napravljen od strane Turističke zajednice i Grada Zagreba. Budući da ove godine očekujemo puno više posjetitelja i turista na Adventu odlučili smo se za jedan model gdje ostavljamo licitacije za mali broj kućica u samom centru Grada, međutim većina kućica i lokacija ide na natječaj na način da tražimo organizatore manifestacija, koji će sami organizirati program, sami ga financirati i koji su dužni da se taj program provodi tih pet tjedana kako bi imali što kvalitetniji, raznovrsniji i sadržajniji program za vrijeme Adventa - rekao je i podsjetio kako je natječaj raspisan u petak, a trajat će mjesec dana. 

- Na njemu ćemo odabrati prema kvaliteti programa, koji su organizatori dužni izvesti u cijelosti pod prijetnjom zadužnice, organizatore na tim lokacijama. Novost je decentralizacija samog Adventa, po kvartovima, bit će znatno više kućica nego prošle godine. Ostavljamo mogućnost da se vrati klizalište na Tomislavac, ali da zauzima puno manju količinu zelene površine nego prije - rekao je Tomašević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 453
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...