Obavijesti

News

Komentari 132

Na Trgovačkom sudu u Pazinu proglasili stečaj brodogradilišta

Na Trgovačkom sudu u Pazinu proglasili stečaj brodogradilišta
6

Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka potrajalo je 20-ak minuta, a sudac Ivan Dujić je napomenuo kako će uskoro biti objavljena i odluka

VIDEO

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem. 

Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka potrajalo je 20-ak minuta, a sudac Ivan Dujić je napomenuo kako će uskoro biti objavljena i odluka o otvaranju stečaja u pisanom obliku. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

05:02

Sudac Dujić tako je postupio kao što je i najavio kada je odgodio zadnje ročište, jer je 24. travnja naglasio da će proglasiti stečaj, ako račun Uljanik Brodogradilišta do 13. svibnja ne bude deblokiran. 

Predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac na tom je ročištu istaknuo da dolazak predstavnika kineskog brodogradilišta predstavlja još jednu šansu za opstanak te zatražio odgodu kako bi bila iskorištena i ta zadnja šansa da se tvrtka pokuša uloviti za slamku spasa.

S traženjem odgode na ročištu u travnju složili su se i predstavnici Nadzornog odbora Uljanika, kao i Uljanikovih sindikata.

Sudac je na koncu odgodio ročište i novo zakazao za 13. svibnja, ali i poručio da je to krajnji rok i da će, ukoliko ne bude odblokiran račun, tog dana proglasit stečaj. 

U međuvremenu tri su tvrtke iz sastava Uljanik grupe završile u stečaju - 2. svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, a 9. svibnja otvoreni su stečajevi nad tvrtkama Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel. 

Još ranije, sredinom travnja Trgovački sud u Pazinu otvorio je stečajni postupak nad Uljanik Proizvodnja opreme. 

Za sve je te tvrtke, kao i za krovno društvo Uljanik d.d. te za Uljanik Brodogradilište, kao i brodogradilište 3. maj, prijedloge za otvaranje stečaja podnijela Financijska agencija (Fina), a zbog blokade njihovih računa dulje od 120 dana. 

Za Uljanik Brodogradilište Fina je prijedlog za otvaranje stečaja podnijela krajem siječnja, zbog blokade računa koja je 21. siječnja iznosila 75,9 milijuna kuna. Uljanik Brodogradilište u tom je trenutku imalo 1.400 zaposlenih, no ta je brojka danas vjerojatno značajno manja, dok je dug vjerojatno veći.

Naime, podatci od 24. travnja govorili su o blokadi računa zbog iznosa od 150,8 milijuna kuna. 

Inače, prvo ročište na kojem se trebalo odlučivati o stečaju Uljanik Brodogradilišta održano je 29. ožujka, no to je ročište odgođeno nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, kako bi razmotrili koji dio ponude mogućeg strateškog partnera, Brodosplita, nije prihvatljiv te kako bi se razmotrila druga alternativna rješenja.

Naime, Uprava i Nadzorni odbor Uljanika  su početkom veljače za strateškog partnera odabrali Brodograđevnu industriju Split, u suradnji s talijanskim Fincantierijem. 

No, nakon što je potkraj ožujka premijer Andrej Plenković izjavio da Vlada Brodosplitov prijedlog restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi to značilo veliku financijsku izloženost države, Uprava i Nadzorni odbor su krajem travnja objavili da Brodosplit prestaje biti strateški partner Uljanika te da je pulska brodograđevna industrija slobodna ponoviti postupak strateškog povezivanja.   

Krajem travnja i početkom svibnja pulsko i riječko brodogradilište obišli su predstavnici kineskog CSIC-a, a ministar gospodarstva Darko Horvat je krajem prošlog tjedna izjavio da još nema nema 'analizu kolega iz Kine' te u idućih nekoliko dana očekuje povratnu informaciju.

- U kontinuitetu sam u kontaktu s veleposlanikom Kine ovdje u Republici Hrvatskoj. Kakva će konačna informacija biti i za što će oni točno biti zainteresirani, da li samo isključivo za brodogradnju ili diverzifikaciju na prostoru Pule ili Rijeke, očekujem da ćemo saznati u nekoliko slijedećih dana, kazao je u petak Horvat. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS