News

Komentari 3

Kraj prijateljstva Trumpa i Netanyahua: 'Neka se goni'

Kraj prijateljstva Trumpa i Netanyahua: 'Neka se goni'

Donald Trump više nije prijatelj bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kojeg optužuje da ga je iznevjerio kada je lani čestitao Joeu Bidenu na izbornoj pobjedi

"Neka se goni!", poručio mu je.

Bivši američki predsjednik rekao je to u razgovoru s izraelskim novinarom Barakom Ravidom koji priprema knjigu o izraelsko-američkim vezama u Trumpovu mandatu, napisao je u petak novinar na informativnom portalu Axios.

"Donald Trump i Benjamin Netanyahu bili su četiri godine bliski politički saveznici dok su bili na vlasti, barem u javnosti", piše Ravit. "Tomu je došao kraj".

Novinar dodaje da se s Donaldom Trumpom dvaput sastao radi svoje knjige "Trumpov mir: Abrahamovi dogovori i preoblikovanje Bliskog istoka". Oba puta je bivši američki predsjednik, koji nikad nije priznao izborni poraz, oštro kritizirao Netanyahua, danas čelnika izraelske oporbe.

"Sviđao mi se Bibi. I dalje mi se sviđa. Ali sviđa mi se i odanost. Prva osoba koja je čestitala Bidenu bio je Bibi. I ne samo da mu je čestitao, nego je o tome napravio i video snimku", rekao je Trump u travnju. "Bio je među prvima. Od tada nismo razgovarali. Neka se goni".

Donald Trump je ocijenio da je više učinio za Izrael i za Netanyahua nego bilo koji američki predsjednik. Spomenuo je povlačenje Sjedinjenih Država iz ugovora o iranskom nuklearnom programu 2015., preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem, ostanak američkih snaga u regiji i priznavanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Izraelski novinar je u srpnju ponovo razgovarao s bivšim američkim predsjednikom kada je izraelski premijer smijenjen nakon 12-godišnje vladavine. "Drag mi je, ali odavno je tamo", rekao je Trump.

Netanyahu je reagirao u priopćenju koje je poslao Axiosu. "Veoma cijenim velik doprinos predsjednika Trumpa Izraelu i njegovoj sigurnosti", istaknuo je bivši premijer. "Ali isto tako shvaćam važnost čvrstog saveza Izraela i SAD-a i zato mi je bilo važno čestitati novoizabranom predsjedniku".

Najčitaniji članci