News

Komentari 7

Kraj prosvjeda? Ipak povukli prijedlog zakona o izručenju

Kraj prosvjeda? Ipak povukli prijedlog zakona o izručenju

Hong Kong je vraćen Kini po formuli "jedna zemlja, dva sustava" koja dopušta da zadrži određene slobode, poput slobode prosvjeda i neovisnoga pravosudnog sustava

Čelnica Hong Konga Carrie Lam u srijedu je objavila formalno povlačenje kontroverznoga prijedloga zakona zbog kojeg je grad pod kineskom upravom zahvatila najteža politička kriza proteklih desetljeća.

Prijedlog zakona, koji bi dopustio izručenje kopnenoj Kini gdje su sudovi pod kontrolom Komunističke stranke, izazvao je višemjesečne nerede koji predstavljaju najozbiljnije izazove kineskom čelniku Xiju Jinpingu otkad je došao na vlast 2012.

"Dugotrajno nasilje šteti samim temeljima našeg društva, posebno vladavini zakona", rekla je Lam u obraćanju u srijedu. 

Prosvjedi su u bivšoj britanskoj koloniji u lipnju počeli zbog prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje građana Kini, no otad su se razvili u pritisak za veću demokraciju.

Povlačenje prijedloga zakona bio je jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika.

Lam je i ranije rekla da je prijedlog zakona "mrtav", no nije ga formalno povukla.

Nije jasno hoće li formalno povlačenje zakona pomoći u zaustavljanju prosvjeda, a današnja reakcija bit će pravi test.

Mnogi su bijesni na policijsku brutalnost i broj uhićenja - po najnovijim informacijama 1183 - i žele neovisnu istragu.

Hong Kong je vraćen Kini po formuli "jedna zemlja, dva sustava" koja dopušta da zadrži određene slobode, poput slobode prosvjeda i neovisnoga pravosudnog sustava.

Odatle bijes zbog prijedloga zakona o izručenju koji se u Hong Kongu doživljava kao polagano nametanje utjecaja Pekinga.

Kina je opovrgnula uplitanje u unutarnje stvari Hong Konga, no ponovno upozorila u utorak da neće mirno sjediti budu li neredi prijetili kineskoj sigurnosti i suverenitetu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je kazao da su događaji u Hong Kongu "potpuno premašili opseg slobodnih prosvjeda" i prerasli  u "ekstremno nasilje".

Nedavni prosvjedi ugrozili su vladavinu zakona i reda u Hong Kongu, zaprijetili sigurnosti građana i ozbiljno ugrozili načela "jedne zemlje, dva sustava", rekao je glasnogovornik Geng Shuang.

Dodao je da Peking podržava Carrie Lam u vladavini u skladu sa zakonom i podržava gradsku policiju u naporima da održi red.

Prosvjedi su počeli 9. lipnja protiv kontroverznoga prijedloga zakona, a Peking opetovano optužuje strane sile, posebice Veliku Britaniju i SAD, da potiču prosvjede i ističe da se miješaju u unutarnju stvar Kine.

Najčitaniji članci