Obavijesti

News

Komentari 2

Kratka uputstva i savjeti: Što činiti kada vam nestane dijete?

Kratka uputstva i savjeti: Što činiti kada vam nestane dijete?
1

U panici i strahu mnogi roditelji i skrbnici ne znaju što učiniti kada im se izgubi ili im netko otme dijete. Donosimo savjete kako bi potraga bila što učinkovitija

VIDEO

Nazovite policiju čim utvrdite da se vaše dijete izgubilo ili je oteto. Ne odgađajte poziv

Prijavite nestanak vašeg djeteta nacionalnom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu na besplatan broj telefona za nestalu djecu 116 000

Pretražite svako područje na kojem se vaše dijete moglo zagubiti u gužvi, sakriti se, zaspati ili jednostavno s kojeg ne može pronaći izlaz. To uključuje ormare, gomile rublja, na ili ispod kreveta, unutrašnjost velikih uređaja, vozila i prtljažnike ili bilo koje drugo mjesto gdje se dijete može zavući. Provjerite područja gdje je vaše dijete zadnji puta viđeno ili se igralo, kao na primjer otvorene ili napuštene bušotine, spilje, šupe, zgrade i napućena područja. 

• Ustupite policiji sve bitne informacije, a posebno datum, vrijeme i lokaciju gdje je dijete posljednji puta viđeno (ukoliko znate).

• Ustupite policiji informacije o osobi ili osobama koje su posljednje vidjele vaše dijete (ukoliko znate).

• Utvrdite imena i opise prijatelja i osoba s kojima je vaše dijete zadnji puta viđeno. 

Osigurajte sobu i osobne stvari vašeg djeteta dok policija provodi istragu. 

Identificirajte i osigurajte osobna računala i bežične uređaje koje je vaše dijete koristilo, ali nemojte pokušavati sami istražiti iste. Recite policiji da potraže tragove na stranicama društvenih mreža i virtualnih soba za razgovor koje je vaše dijete posjećivalo ili otvorilo. 

• Ustupite policiji podatke o zdravstvenom stanju vašeg djeteta, zdravstvenim uvjetima i problemima. 

• Sastavite opisne informacije o svom djetetu i imajte ih na raspolaganju, a obavezno ih ustupite policijskom djelatniku pri prvom kontaktu u slučaju nestanka. Opisne informacije trebale bi sadržavati stvari i informacije kao na primjer nedavna i jasna fotografija vašeg djeteta u boji, video vašeg djeteta, opis odjeće koju je dijete nosilo u vrijeme kada je zadnji puta viđeno, broj mobitela djeteta, datum rođenja, boja kose i očiju, visina, težina, građa djeteta, zatim detalji poput nošenja naočala ili kontaktnih leća, aparatić za zube, pearcing ili tetovaža i/ili druga jedinstvena obilježja vašeg djeteta. 

• Pitajte policijskog službenika jesu li razmotrili opciju alarmiranja medija i javnosti.

• Pitajte policijskog službenika možete li organizirati agitaciju u vašem susjedstvu

Ograničite pristup svom domu, bez obzira na mjesto gdje je vaše dijete posljednji puta viđeno, dok ne stigne policija i provede istragu u vašem domu i okolnom području. 

• Pokušajte osigurati dostupnost svih vaših telefonskih i mobilnih linija u svakom trenutku. 

Ukoliko postoje, informirajte policiju o skrbničkim pitanjima koja se tiču vašeg djeteta, kao na primjer dogovoreni posjeti i uvjeti. 

• Pokušajte se sjetiti, analizirati i reći policiji postoje li promjene u ponašanju vašeg djeteta u posljednje vrijeme. 

• Razmislite i recite policiji postoje li osobe u životu vašeg djeteta koje su mu u posljednje vrijeme iskazale nesvakidašnju zainteresiranost ili pažnju.

• Zapamtite i zapišite kontakt informacije o policijskom službeniku zaduženom za slučaj vašeg djeteta.

• Provjerite jesu li  policijska služba i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu razmijenili sve prikupljene informacije među sobom kako bi potraga bila što učinkovitija. 

• Obavijestite sve institucije i neprofitne organizacije u vašoj zemlji koje se bave nestalom djecom i pružanjem pomoći u sličnim slučajevima. 

• Pripremite plakate vašeg nestalog djeteta, kao i nedavnu fotografiju, te opisne informacije i podijelite ih u vašoj lokalnoj zajednici. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) vam može pružiti pomoć u izradi i podijeli istih. 

• Potrudite se alarmirati lokalne i nacionalne medije vezano za nestanak vašeg djeteta. Kontaktirajte televiziju, radio i novine radi davanja izravne izjave vašem djetetu ili o vašem djetetu. 

• Pribavite medicinsku dokumentaciju o vašem nestalom djetetu, uključujući zdravstveni i stomatološki karton. 

• Ukoliko već imate, pribavite policijskim službenicima DNK uzorak vašeg djeteta. Ukoliko nemate, potražite isti na stvarima vašeg nestalog djeteta, na primjer četkica za zube, dječji zub, češalj koji je isključivo koristilo vaše dijete najmanje mjesec dana ili korišteni zavoj koji ima tragove osušene krvi vašeg djeteta. 

• Pribavite otiske prstiju vašeg djeteta ako imate tu mogućnost. 

• Informirajte policijske službenike o detaljnim informacijama i karakteristikama osobe koja je otela vaše dijete (ukoliko se radi o otmici i poznat vam je otmičar).

• U slučaju da vam je otmičar poznata osoba, pribavite policiji njegovu/njezinu fotografiju, broj vozačke dozvole ili osobne iskaznice, broj kartice, zatim broj mobitela, broj putovnice ili boji koji drugi korisni podatak koji će pomoći locirati otmičara. 

• Budite u kontaktu s policijom, medijima i ostalim predstavnicima lokalne vlasti tijekom potrage za vašim djetetom. 

Obavijestite policiju i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu ako pronađete vaše dijete, bez odgađanja. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak