Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Kreativci: Učenici rade novu skulpturu za 'Ponos Hrvatske'

Statuu Srce na dlanu do danas je primilo više od 200 zaslužnih i hrabrih ljudi koji su svojim djelima spasili tuđi život ili na drugi način poboljšali zajednicu u kojoj žive

Davor Višnjić/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
4 komentara

Nakon 10 godina statue Srce na dlanu, udruga Ponos Hrvatske mijenja vizualni identitet i priprema iznenađenje za sve dobitnike i simpatizere udruge. Za novo ruho bit će zaslužni učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zagreba koji promišljaju izgled nove statue koju će od ove godine primati svi dobitnici ovog prestižnog priznanja.

- Još ne znamo koliko će se učenika odazvati, ali možda od 20 do 30. Predloženi odjeli koji će sudjelovati u izradi rada suodjel za dizajn keramike, kiparski odjel, odjel za dizajn metala i odjel unutrašnje arhitekture. Radovi su predviđeni u raznim materijalima: drvo, pleksi, metal, terakota i slično - rekla nam je ravnateljica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, akademska kiparica Maja Krstić-Lukač.

Učenici su uzbuđeni što će sudjelovati u tako velikom projektu koji im omogućuje da izraze najbolje ljudske osobine i kvalitete na njima blizak i svojstven način. Udruga Ponos Hrvatske u siječnju priprema dodjelu priznanja za 2015. godinu. Dosadašnji vizualni identitet rad je umjetnika Ivice Propadala koji je osmislio statuu Srce na dlanu, a stilizirani prikaz statue postao je dio logotipa udruge. 

Statua je sažela osnovnu motivaciju koja je bila pokretač brojnih dobrih djela koje je udruga nagradila, a autor je želio istaknuti da je najveća vrijednost koju su svi dobitnici pružili upravo njihovo srce koje su drugima dali na dlanu. Od ove godine udruga je odlučila osvježiti svoj izgled, osuvremeniti ga, ali istodobno pružiti mogućnost mladim neafirmiranim autorima da izraze svoje ideje. Odabrali su Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. 

Natječaj za izbor najboljeg rada počeo je sa školskom godinom i traje do početka listopada, a tada će ocjenjivački sud, koji se sastoji od profesora u školi i predstavnika udruge, odabrati onaj koji će predstavljati dobitnike i njihova djela.

- Projekt izrade skulpture za Ponos Hrvatske, za školu, učenike i mentore izuzetna je čast te hvala udruzi na ukazanom povjerenju. Učenici najviše vole vidjeti afirmaciju svojih ideja i rada, vrlo su visoke motivacije.

Mentori pak vode i upućuju učenike na ostvarenje njihovih ideja u stvarnom svijetu i stvarnim potrebama. Također, brinu o nivou izrade i likovnosti, za koju učenici još nisu dovoljno obučeni. Sudjelovanje u ovom i sličnim projektima trebalo bi u budućnosti postati sastavni dio obrazovanja. Naša škola već dugo radi na raznovrsnim projektima, a sad se posebno radujemo suradnji na projektu Ponos Hrvatske - dodala je ravnateljica.

Nagradu Ponos Hrvatske utemeljio je 24sata 2005. Tri godine poslije osnovana je udruga Ponos Hrvatske čiji je cilj promocija humanosti, hrabrosti, poštenja i dobrote kao temelja bez kojih društvo ne može opstati. 

Na tom putu udrugu podupiru brojni partneri, od medijskih kuća preko važnih hrvatskiih tvrtki. Svatko od njih svojim doprinosom omogućuje da dobitnici iz godine u godinu dobiju javno priznanje za svoja dobra djela, a istodobno njima motiviraju i druge da ustraju u dobroti. Visoka pokroviteljica nagrade je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message