Obavijesti

News

Komentari 101

Kreće druga faza Popisa, zbog pada stranice produljili rok za samopopisivanje do ponoći

Kreće druga faza Popisa, zbog pada stranice produljili rok za samopopisivanje do ponoći

Zadnji dan samopopisa preko e-građani prolazio je uz otežan pristup stranici zbog navale velikog broja građana. Stranica je bila nedostupna od oko 20 sati, besplatni info telefon za korisničku podršku bio je zauzet

VIDEO

Odaziv građana na samopopisivanje je bio fantastičan od prvog dana, a posebno jučer tijekom posljednjeg dana pa svi oni koji su se htjeli spojiti, nisu to uspjeli, istaknula je ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Lidija Brković, naglasivši kako nije točno da se sustav za samopopisivanje "srušio" već da je aplikacija radila usporeno obzirom na velik broj građana koji su u posljednji tren nahrlili samopopisati se.

- Jučer od 15 do jutros u sedam sati samopopisalo se više od 100.000 građana. Uspješno je do sada popisano više od milijun i 420.000 građana. Ta velika brojka nas jako veseli i to je čak i iznad naših očekivanja - istaknula je. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Produžuje se samopopisivanje danas do ponoći

Stoga je, obzirom na te poteškoće posljednjeg dana, dodala je, DZS tu prvu fazu digitalnog popisa produžio još danas. Dakle, svi oni koji se nisu uspjeli samopopisati preko sustava e-Građani, to mogu učiniti danas do ponoći. A onda se za sutra pomiče i početak druge faze, odnosno izlazak popisivača na teren, koja će trajati do 17. listopada. Ukoliko bude potrebe, može se produžiti do 29. listopada, no iz DZS-a vjeruju da do toga neće doći obzirom na velik broj samopopisanih građana.

Najviše se građana samopopisalo u Gradu Zagrebu, iznad 50 posto. Slijedi Primorsko-goranska županija sa 42 posto, Zagrebačka s 38 posto, Istarska s 35 posto, Varaždinska s 33 posto. Najmanje ih se digitalno popisalo u Ličko-senjskoj, malo manje od 20 posto.

Svi popisivači moraju imati Covid potvrde, dakle da su preboljeli bolest ili su cijepljeni ili negativni na brzom antigenskom testom.

- Što se tiče testiranja popisivača koji nemaju Covid potvrdu, ono je organizirano u suradnji s nadležnim lokalnim institucijama. Oni će tek nakon negativnog testa moći izaći na teren. Ima ih oko 4000, a dobili smo informaciju da su se u međuvremenu neki od njih cijepili. Popisivači će se testirati tri puta tjedno, a ukoliko u međuvremenu dobije pozitivan test, o tome će biti obaviješteni građani koje je posjetio. Mi svakako preporučujemo građanima da zatraže na uvid od popisivača potvrdu. Ne moraju u dom pustiti nikoga tko je nema jer su svi oni obaviješteni da je moraju imati. Građanima poručujem da slobodno provjere i njihove akreditacije i Covid potvrde - poručila je. 

Testiranje će biti omogućeno na 230 lokacija diljem zemlje, a antigenske testove za ovu svrhu nabavila je Vlada. 

A obzirom da su se već pojavili lažni popisivači, Brković pojašnjava kako prepoznati one prave.

- Popisivači imaju akreditacije s logom DZS-a i Popisa stanovništva, majice i maske s obilježjima Popisa te prijenosna računala jer smo u potpunosti napustili papirne obrasce - rekla je.

Popisivači moraju imati Covid potvrde i možete ih tražiti na uvid

Brković je zahvalila svima koji su se popisali u prvoj fazi popisivanja i "time pomogli da zajedno stvaramo sliku Hrvatske."

- U zadnjih desetak dana smo obišli sve županije i mogu reći da je povratna informacija jako pozitivna. Naši popisivači su u prvoj fazi vježbali u aplikaciji i u potpunosti su spremni sutra izaći na teren - rekao je Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva, kućanstava i stanova.

Započela je druga faza Popisa stanovništva, popisivači izlaze na teren: Pripremite svoje šifre
Započela je druga faza Popisa stanovništva, popisivači izlaze na teren: Pripremite svoje šifre

Naime, popisivači sutra kreću u obilazak kućanstava. Kod onih koji su se samopopisali samo će uzeti šifru, a za ona kućanstva za koja ne postoji evidencija u sustavu da su to učinili sami, popisivači će prikupiti podatke na licu mjesta od ukućana. Kao i kod samopopisivanja, jedan član može popisati cijelo kućanstvo. Svi iskazani podaci u popisu su službena tajna te će se iskazati u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati. A ukoliko ste tijekom samopopisivanja nešto krivo upisali i želite neki odgovor promijeniti, to možete reći popisivaču.

- S obzirom na to da smo imali dosta upita naših građana da bi htjeli promijeniti neke svoje odgovore na određena pitanja, to će im biti omogućeno u trenutku kad popisivač dođe na vrata preuzeti kod. Niti jedan popisivač ne može ući u podatke građana koji su se samopopisali i mijenjati ih. No, ako je potrebno i građani to budu tražili, oni mogu uz ime i prezime tog građana, kao i njegov OIB, u napomene upisati određene promjene - pojasnio je Plesac.

Na pitanje pomiče li se izlazak popisivača na teren na sutra zbog poteškoća koje su se javile tijekom jučerašnjeg dana prilikom samopopisivanja ili ipak zbog toga što svi popisivači još nemaju Covid potvrde, Brković je naglasila kako je to isključivo zbog velikog interesa građana koji se nisu uspjeli samopopisati.

- Danas Covid potvrde imaju svi oni koji ih i inače imaju, a jutros od sedam sati je omogućeno testiranje - istaknula je. 

Plesac je dodao kako postoje i pričuvni popisivači u slučaju da netko dobije pozitivan nalaz testa. 

Uz popisivače su i kontrolori. Svaki je zadužen za 6-7 popisivača i kontrolu njihova rada, kazala je Brković, pa tako i kontrolu imaju li oni potvrde te kakvi su im rezultati na testiranju. 

Plesac je pojasnio kako popisivač sam organizira svoje radno vrijeme, koje će uglavnom biti do 20 sati. 

- Oni u aplikaciji vide koja kućanstva su se samopopisala i tamo će tražiti samo šifru. Ukoliko nikoga nema doma, popisivač će ostaviti obavijest sa svojim brojem mobitela i moguće je da građani s njim dogovore vrijeme sljedećeg dolaska. U svakom slučaju, oni će obići nekoliko puta kućanstva. Oni koji su se sami popisali, šifru mogu zalijepiti na vrata ili na zajednički pano u zgradi ili ostaviti kod susjeda - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina