News

Komentari 5

Kremlj tvrdi da su očistili sva urbana područja u Mariupolju

Kremlj tvrdi da su očistili sva urbana područja u Mariupolju

Ruske snage već nekoliko tjedana pokušavaju zauzeti luku na Azovskom moru. Iz Kijeva zasad nema reakcije na objavu ruskog ministarstva, u kojem stoji i da su se dosad predala 1464 ukrajinska vojnika

Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da je čitav urbani dio Mariupolja očišćen od ukrajinskih snaga, a da je tek šačica boraca ostala u čeličani Azovstal.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministarstvo je na internetu izvijestilo da su od 16. travnja ukrajinske snage u tome opkoljenom lučkom gradu izgubile više od 4000 ljudi, prenijela je agencija RIA.

>>STANJE U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU PRATITE OVDJE<<

Ruske snage već nekoliko tjedana pokušavaju zauzeti luku na Azovskom moru.

"Čitav urbani dio Mariupolja potpuno je očišćen... Preostale ukrajinske skupine trenutačno su u potpunosti blokirane na teritoriju metalurške tvornice Azovstal", stoji u objavi ministarstva. "Njihova jedina šansa da se spase je da dobrovoljno polože oružje i predaju se."

Iz Kijeva zasad nema reakcije na objavu ruskog ministarstva, u kojem stoji i da su se dosad predala 1464 ukrajinska vojnika.

Moskva je objavila da dosadašnji ukupan broj "nenadoknadivih gubitaka" koje je pretrpjela Ukrajina iznosi 23.367 ljudi, no za to nije dala nikakve dokaze niti pojasnila radi li se o poginulima ili i o ranjenima. 

Rusija je ranije u subotu objavila da je uništila tvornicu oklopnih vozila u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu i remontno postrojenje u Mikolajivu te srušila ukrajinski zrakoplov kod Izjuma, a napad na Kijev u subotu je potvrdio i gradonačelnik te pozvao stanovnike da se još ne vraćaju u glavni grad. 

Zgrade je pogodilo dalekometno oružje visoke preciznosti, kazalo je rusko ministarstvo obrane, a prenosi Reuters.

Osim toga, Rusija je srušila ukrajinski avion SU-25 blizu grada Izjuma u Harkivskoj oblasti na jugu Ukrajine, citira novinska agencija Interfax rusko ministarstvo obrane, a prenosi Reuters.

Rusija je objavila i da je gađala tvornicu za remont vojnih vozila vojnih vozila u Mikolajivu, gradu blizu južne bojišnice.

Napadi su izvedeni pošto je Rusija u petak objavila da će pojačati dalekometne napade u odmazdu za "sabotažu" i "terorizam" koji izvodi ukrajinska vojska.

Rusko ministarstvo nije specificiralo o kakvoj je sabotaži i terorizmu riječ, no napadi su pojačani nakon gubitka krstarice Moskva koja je bila ponos ruske mornarice i za koju Rusija tvrdi da je potonula zbog požara odbacujući ukrajinske tvrdnje da je brod potonuo pogođen ruskim raketama. 

Kijevski gradonačelnik upozorava povratnike da se sklone pred novim napadom

Glavni grad Ukrajine Kijev ponovno je pod paljbom u novom napadu ruske vojske, potvrdili su i ukrajinski dužnosnici, a prenosi agencija dpa.

Dogodilo se nekoliko eksplozija u okrugu Darnicja, kazao je gradonačelnik Vitalij Kličko za kanal Telegram.

Okrug u kojemu živi preko milijun stanovnika nalazi se jugoistočno od Kijeva. Spasioci su došli na mjesto napada, rekao je Kličko, iako isprva nije bilo informacija o žrtvama. 

Kličko je pozvao stanovništvo da ne zanemaruje sirene za zračnu uzbunu. U prijestolnici Ukrajine, sirene se mogu čuti nekoliko puta dnevno.

Situacija je posebno opasna budući da se mnogi koji su prethodno pobjegli iz grada sada u njega vraćaju. Kličko je stoga apelirao na građane da to ne čine i poručio im da ostanu na sigurnome.

Moskva je nedavno zaprijetila da će napasti zapovjedna središta Kijeva, nakon što je optužila ukrajinsku vojsku za bombardiranje ruskog teritorija.

Prema neslužbenim izvještajima iz Ukrajine, eksplozije su se dogodile i na zapadu zemlje, u okolici Ljviva.

Najčitaniji članci