News

Komentari 2

Krenuo sa rive: Jedrilicom u humanitarnu i ekološku misiju

Krenuo sa rive: Jedrilicom u humanitarnu i ekološku misiju

Oftalmolog Dražen Grgić u društvu kolege jedriličara Branimira Vlaje sa šibenske rive po drugi put otisnuo se na plovidbu do Brazila. Osim što želi upozoriti na onečišćenje mora, njegova misija ima i humanitarni karakter

Plovidba Dražena Grgića ujedno je i kampanja za prikupljanje sredstava za djecu iz SOS Dječjeg sela Hrvatska.

Šibenskom doktoru Grgiću ovo je drugi pokušaj plovidbe jedrilicom do Brazila. Prvi je put, također sa šibenske rive, sam krenuo u listopadu 2018. godine, no ekspediciju je morao prekinuti u Italiji zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

„Puno toga drukčije je nego prvi put. Sve smo preorganizirali, pojačali jedra i ono najvažnije, pojednostavnili smo upravljanje jedrima. Jest da smo sada dvoje, ali kada jedan spava, drugi je solo tako da smo taj dio maksimalno olakšali. Imamo i nešto nove navigacijske opreme, imamo i novu sigurnosnu opremu jer sigurnosti nikada dosta, a tu je i nova komunikacijska oprema. I evo, pojačali smo i posadu! Sada imamo dva člana posade“, kazao je Grgić prije isplovljavanja.

Uz obitelj i prijatelje, na rivi su ga danas ispratili direktor Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole, poznati šibenski ginekolog Nikica Živković, mladi HDZ-ovac i organizator Croatian Travel Festivala Nikola Baraka, a sreću su mu poželjeli i jedriličari iz Jedriličarskog kluba Val.

„Ovaj put ne plovimo samo da ukažemo na onečišćenje mora, nego i za pomoć našoj djeci u SOS Dječjem selu Hrvatska namijenjeno djeci bez adekvatne roditeljske skrbi. Za njih svi mogu donirati sredstva pozivom na broj 060 90 55“, pozvao je doktor Grgić prije isplovljavanja.

Ako ih posluže vremenski uvjeti, Grgić i Vlajo u Šibeniku ponovno planiraju biti oko Uskrsa. 

„Ruta nije jednostavna budući da je sada poprilično hladno na Mediteranu, ali vjetrovi su povoljni. Idemo niz Jadran na Otrantska vrata pa oko Kalabrije, potom ulazimo u Tirensko more, onda idemo prema Sardiniji. Do tamo imamo otprilike 4,5 dana puta, sve zavisi kakav će nam biti tempo, a onda lovimo onaj dio zapadnog Mediterana koji zna biti neugodan zbog opakog vjetra. Plovit ćemo blizu kraja jer ipak je zima. Uz španjolsku obalu idemo put Gibraltara, tamo stajemo sigurno jer je pitanje što će biti s vremenom na Atlantiku. Mi smo spremni, ako nas vrijeme posluži da ga odradimo u komadu, za što smo se i opremili“, kaže Grgić.  

Grgić i Vlajo plove jedrilicom sv. Mihovil nakrcanom zalihama teškima jednu tonu.

Najčitaniji članci