Obavijesti

News

Komentari 58

Krešo je najbolji mladi zidar u Hrvatskoj: 'Još kao dječak sam sanjao da ću zidati dobre kuće'

Krešo je najbolji mladi zidar u Hrvatskoj: 'Još kao dječak sam sanjao da ću zidati dobre kuće'
2

Krešo Gudić proglašen je za najboljeg učenika u Hrvatskoj u obrtničkim zanimanjima prema izboru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske obrtničke komore

VIDEO

Krešo Gudić iz Povelića, naselja na području Križevaca, dvostruki je dobitnik netom završene školske godine. Nakon što je uspješno položio završni ispit u Srednjoj školi "Ivan Seljanec" i postao zidar, proglašen je za najboljeg učenika u Hrvatskoj u obrtničkim zanimanjima prema izboru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske obrtničke komore. U srijedu mu je dodijeljena nagrada "Šegrt Hlapić"na svečanoj Akademiji povodom Dana Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu.

Križevci: Krešo Gudić proglašen za najboljeg učenika u obrtničkim zanimanjima

Nagrada ide u prave ruke, kaže nam ravnateljica škole Gordana Juran Ratković. Riječ je o dobro odgojenome mladiću koji je sve svoje obveze završavao s voljom i na vrijeme te je pokazao da čvrsto stoji na nogama, pohvalila ga je.

Zamalo završio drugu školu

- Doista sam sretan što sam proglašen za najboljeg učenika. To je pohvala i svim nastavnicima i mojim mentorima koji su mi puno pomogli da to ostvarim. Ostvario sam i svoj san da postanem zidar jer sam o tome maštao od malih nogu. Otkad sam čuo razgovor u obitelji, kad su govorili o jednoj kući i spomenuli kako ju je zidao vrstan majstor. Zamišljao sam da će netko jednoga dana i za mene reći da sam i ja ostavio trag na nekoj građevini. Na putu sam da i taj san ostvarim - rekao nam je 17-godišnji mladić riječima koje su odavale da zna što želi.

Ističe i kako je posao u građevini jako tražen i može osigurati solidnu egzistenciju. Prije njega u obitelji nije bilo građevinara, njegovim putem sad kreće i mlađi brat Antonio, koji će od jeseni krenuti u prvi razred iste škole, za zanimanje zidara. No Krešo nije nakon osnovne škole odmah krenuo za zidara, o čemu je maštao, nego je na nagovor prijatelja otišao u Zagreb i upisao školu za vozača motornih vozila.

Križevci: Krešo Gudić proglašen za najboljeg učenika u obrtničkim zanimanjima

- Gotovo mjesec dana sam se lomio jer sam vidio da vozač motornih vozila nije moja budućnost, nego graditeljstvo. Otišao sam u Križevce, gdje je bilo još jedno prazno mjesto za zidara, te zahvaljujući ravnateljici i ostalom nastavnom osoblju dopušten mi je naknadni upis. Bio sam spreman pauzirati školsku godinu - pojašnjava Krešo Gudić prelazak s jednog na drugi "kolosijek".

Tijekom školovanja imao je stipendiju vodeće građevinske tvrtke "Radnik" Križevaca. Stipendija mu je dobro došla jer je rasteretio budžet roditelja koji žive od poljoprivrede. Nakon što se saznalo da je proglašen najboljim učenikom u obrtničkim zanimanjima u Hrvatskoj, Kreši sa svih strana iz građevinskog sektora nude radno mjesto.

- Želim se zaposliti i vjerujem da ću u radu još više napredovati, jer uz starije i iskusnije mogu puno toga naučiti - rekao je Krešo, koji se istaknuo i na natjecanjima.

Svi žele u zidare

S kolegom Silvestrom ove godine pobijedio je na državnom natjecanju strukovnih škola. Mentor im je bio Zoran Kuharović, stručni voditelj školskog građevinskog praktikuma. Kuharović nam je pojasnio da učenici nakon određenog broja sati teorije dolaze u Praktikum gdje prolaze kroz "njegove ruke" i odlaze u tvrtke ili obrte gdje obavljaju terensku praksu. Doznali smo da učenici iz obrtničkih zanimanja u graditeljstvu sudjeluju i u nekim radovima koje tvrtke i obrti izvode za grad Križevce, a đaci kroz praksu daju svoj doprinos sredini u kojoj se obrazuju i žive. Tako su prije svega spomena vrijedni građevinski radovi na obnovi kuće Udruge „Maslačak“ koju je grad Križevci poklonio udruzi koja skrbi o djeci o djeci sa teškoćama. No, to nije jedini primjer, čuli smo u školi.

Križevci: Krešo Gudić proglašen za najboljeg učenika u obrtničkim zanimanjima

Srednja škola "Ivan Seljanec" školuje građevinske tehničare, zidare, keramičare, oblagače i tesare.

- Naše najprestižnije zanimanje je zidar, što se vidjelo i po dosadašnjim rezultatima. U zadnjih 10-15 godina naši zidari su na državnim natjecanjima osvajali osam prvih i drugih mjesta. Stoga je i veliki interes učenika upravo za to zanimanje - pojasnila je ravnateljica istaknuvši kako su gotovo sva mjesta na ovim upisima u prvi razred srednje popunjena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza