Obavijesti

News

Komentari 28

Krijumčar se izgubio u magli? Lutao šumom, nije znao gdje je

Krijumčar se izgubio u magli? Lutao šumom, nije znao gdje je
1

Nije isključeno da je, u toj magli, krijumčar više puta prelazio granicu ni ne znajući. Dok je tako tumarao, ponovno je prešao hrvatsku granicu i upao ravno u ruke policajaca, koji su ga spremno čekali

VIDEO

Muškarca, kojega policija sumnjiči da je prevozio 29 migranata u kombiju u Donjem Srbu, trebali bi tijekom dana prepratiti na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu, nakon čega je za njega vjerojatno tražiti istražni zatvor. 

Iz zadarske policije nisu željeli otkrivati nikakve druge detalje o samoj akciji uhićenja.

Uhitili su krijumčara migranata kod Srba, strani je državljanin
Uhitili su krijumčara migranata kod Srba, strani je državljanin

- U petak kasno poslijepodne, na širem zadarskom području, uhićen je muškarac kojeg se sumnjiči da je u srijedu navečer na predjelu Raštele kod Srba pokušao u kombiju austrijskih registarskih oznaka prokrijumčariti 29 migranata, državljana Iraka i Afganistana. Muškarac je na obradi u Policijskoj upravi zadarskoj - rekao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

No, prema pričanju mještana Srba, čini se kako se muškarac dezorijentirao te se, nakon dvodnevnog lutanja područjem uz granicu Hrvatske i BiH, izgubljen vratio na područje odakle je pobjegao.

Naime, kažu nam, u srijedu oko 22 sata, kad je krijumčar ostavio kombi i pobjegao glavom bez obzira, na Donji Srb spustila se gusta magla.

'Bojali smo se, vidio sam kako metak prolazi curici kraj lica...'
'Bojali smo se, vidio sam kako metak prolazi curici kraj lica...'

Nije isključeno da je, u toj magli, krijumčar više puta prelazio granicu ni ne znajući. Dok je tako tumarao, ponovno je prešao hrvatsku granicu i upao ravno u ruke policajaca, koji su ga spremno čekali.

Nakon završetka obrade znat će se za koja će sve kaznena djela policija prijaviti krijumčara. U svakom slučaju čeka ga prijava zbog kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. U stavku 1 stoji da svatko tko jednoj ili više osoba koje nisu državljani Republike Hrvatske iz koristoljublja omogući ili pomogne nedozvoljeno ući, kretati se ili boraviti u Republici Hrvatskoj, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Budući da je krijumčar, odbijajući se zaustaviti na naredbe policajaca, direktno doveo u opasnost živote ljudi koje je prevozio, a među kojima je bilo i djece, mogli bi ga teretiti i za stavak 2. On kaže: Ako je pri počinjenju kaznenog djela iz stavka 1 ovog članka doveden u opasnost život ili tijelo osobe koja nedozvoljeno ulazi, kreće se ili boravi u Republici Hrvatskoj ili je s njom postupano na nečovječan ili ponižavajući način, ili je djelo počinila službena osoba u obavljanju službene dužnosti, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

'Jurio je na policajce i pokušao ih pregaziti. Morali su pucati...'
'Jurio je na policajce i pokušao ih pregaziti. Morali su pucati...'

Ako je istina da je krijumčar kombijem nasrnuo na policijskog službenika koji je stajao na cesti, mogao bi dobiti kaznenu prijavu i zbog prisile prema službenoj osobi. Stavak 1 članka 314 kaže: Tko silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi službenu osobu u obavljanju službene radnje koja je u okviru njezinih ovlasti ili je prisili na obavljanje službene radnje u okviru ili izvan njezinih ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U ovom slučaju mogao bi biti primijenjiv i stavak 2: Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka doveden u opasnost život ili tijelo službene osobe ili joj je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Ministar: Krijumčar je sada stvar krim istrage

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je  u subotu da je uhićenje osobe za koju se sumnja da je krijumčarila migrante kod Donjeg Srba sada stvar kriminalističkog istraživanja. 

"Osoba koju se osnovano sumnjiči je u pritvoru i naši stručnjaci iz kriminalističke policije i drugih rodova policije obavljaju razgovore kako bi prikupili sve informacije relevantne za nas u ovoj slučaju", rekao je Božinović, dodavši da su imigranti većinom smješteni u zagrebačkom "Porinu", te dijelom u Zadru.

Na pitanje koliko je hrvatski policajac spreman za rješavanje takvih kriznih situacija Božinovć je rekao kako dosad nije bilo situacije da se na granici u samoobrani moralo koristiti vatreno oružje. "Analizirat ćemo situaciju, no kada govorimo o potpori graničnoj policiji tu je interventna i specijalna policija s posebnim vidovima obuke", napomenuo je.

 Ministar kaže kako su vozila koja su nelegalno prevozila imigrante dosad zaustavljana više-manje bez incidenta. "Sigurno smo iz ovoga naučili određenu lekciju i morat ćemo biti pozorniji. Kako se okolnosti mijenjaju tako se i mi prilagođavamo. Taktika se uvijek prilagođava onome što je izazov i sigurnosni rizik", dodao je.

Upitan hoće li se, s obzirom na pojačan pritisak na granicama, policija češće pripremati za krizne situacije, odgovorio je kako je hrvatska policija jedna od najobučenijih i najsposobnih u ovom dijelu Europe. "Imamo najveći broj graničnih policajaca, to su dečki s iskustvom. Nama je najbolja pomoć koju možemo dobiti da sve policijske službe u okruženju odrade svoj dio posla", istaknuo je.

 Kada je riječ o zapadnobalkanskoj ruti, objasnio je kako hrvatska policija ima više granične policije nego sve zemlje u okruženju zajedno. "Spremni smo i obučeni, na svaku situaciju reagiramo promptno, što se u konačnici vidi po statistikama", rekao je ministar.

Naveo je i da je prije tri mjeseca u Europskoj komisiji postavio pitanje suradnje s Frontexom i potaknuo s čelnim osobama potpisivanje statusnih sporazuma koji bi podrazumijevali da države na zapadnobalkanskoj ruti dopuste da se snage Frontexa, koje prema tom planu idu do deset tisuća ljudi, mogu raspoređivati na njihovim granicama.

O stanju migrantske rute već je razgovarao s crnogorskim kolegom, s obzirom da se ta zemlja spominje kao moguća nova ruta - Božinović vjeruje da se tu Frontex uključuje, a imaju i preliminarne razgovore o potpori kada je riječ o nadgledanju tog prostora helikopterima.

Idući tjedan o tome će razgovarati i s albanskim kolegom, a u ponedjeljak s povjerenikom EU za migracije Dimitrisom Avramopoulosom, pogotovo o obrisima nove migrantske rute koja ide preko BiH.

"Pozorno sve pratimo, u permanentnom smo kontaktu s relevantnim resorima u susjedstvu i držimo situaciju pod nadzorom kako bi hrvatski građani, kao i strani gosti, uživali u miru i sigurnosti", naglasio je.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"