Obavijesti

News

Komentari 38

Krim tim manekeni: Danas u sudnici, a sutra stvaraju vladu

Krim tim manekeni: Danas u sudnici, a sutra stvaraju vladu
1

Naši moćnici koriste sve pravne rupe koje postoje u hrvatskom pravnom sustavu, a njih je više no u ementaleru. Neki su svako malo bolesni, što koriste kao razlog za odgodu

VIDEO

Dva gradonačelnika, od kojih je jedan Batman, dva bivša ministra i jedna bivša ministrica te bivši predsjednik vlade, umirovljeni bengalski tigar hrvatske politike Ivo Sanader, jučer su bili klijenti sudova - neki su se pojavili, neki nisu...

U svakom slučaju, kadrovski sastav optuženika bio je više nego dojmljiv. Na hrvatskim sudovima i u Remetincu katkad možete vidjeti više pripadnika tzv. elite nego na zagrebačkoj špici, kod Charlieja i u Bogovićevoj, subotom u podne. Neki će biti proglašeni krivima, neki neće, uglavnom neće - takav je naš dojam - a i oni koji budu neće vidjeti Lepoglave, uglavnom će se za kaznu morati baviti onim čime bi se pošten čovjek bavio za nagradu, društveno korisnim radom.

Na sudu danas Sanader, Kirin, Kalmeta, Bandić i Zlatar-Violić
Na sudu danas Sanader, Kirin, Kalmeta, Bandić i Zlatar-Violić

Naši moćnici koriste sve pravne rupe koje postoje u hrvatskom pravnom sustavu, a njih je više no u ementaleru. Neki su svako malo bolesni, što koriste kao razlog za odgodu; drugi put razboli im se odvjetnik, a ponekad se razboli i sudac. Katkad oni nisu “službene osobe”, katkad imaju niz olakotnih okolnosti. U svakom slučaju, na procesne smicalice koje koriste moćnici trebalo bi staviti upozorenje “Nemojte ovo pokušavati testirati na vlastitoj koži” jer vam neće biti progledano kroz prste. Zvijezda dana prema običaju je u dane ročišta Ivo Sanader, no u prvi plan je ovog puta izbila njegova odvjetnica Jadranka Sloković. Sutkinja Maja Štampar Stipić uskratila je Jadranki Sloković i Sanaderu zahtjev za izuzećem sudskog vijeća i zamjenice predsjednika suda. Na tu odluku mogu se žaliti Vrhovnom sudu.

Sud odbio Sloković i Sanadera: Nastavljaju suđenje za Ina-Mol
Sud odbio Sloković i Sanadera: Nastavljaju suđenje za Ina-Mol

Sloković je, naime, zatražila otklon tročlanog sudskog vijeća i zamjenice sutkinje Erne Dražančić, u čemu je Štampar Stipić vidjela odugovlačenje. Sloković tvrdi kako nije odugovlačila postupak te kako je stvarno prošli tjedan bila bolesna. Sudsko vijeće smatra da optuženi Sanader i njegova odvjetnica idu na čisto odugovlačenje postupka jer za Zsolta Hernadija uskoro nastupa zastara, a ako do toga dođe, to bi i Sanaderu olakšalo poziciju pred sudom. Sutkinja je napomenula i kako je Sanader dan prije rasprave viđen u Parizu na aerodromu, a na sud je donio potvrdu da ima virozu.

- Prekršena su moja minimalna prava na obranu. Ne znam zašto se meni nameće odvjetnik po službenoj dužnosti. U Parizu sam viđen dan prije ročišta, kad sam bio pod temperaturom. Vraćao sam se da bih došao na suđenje - kaže Sanader.

Nikola Drobec je Sanaderov odvjetnik po službenoj dužnosti
Nikola Drobec je Sanaderov odvjetnik po službenoj dužnosti

Odvjetnik Nikola Drobac, koji je Sanadera po službenoj dužnosti počeo braniti prošli tjedan, zatražio je tri mjeseca kako bi se upoznao s 10.500 stranica teškim spisom. Sud mu je dao mjesec dana.

Sanaderovu ministru unutarnjih poslova, gradonačelniku Virovitice Ivici Kirinu (HDZ), sude za krak afere Fimi media. Terete ga za zloporabu položaja i ovlasti “tešku” 7,5 milijuna kuna. On se uredno pojavio na sudu, kao i Božidar Kalmeta, koji je ranije iznio obranu u predmetu HAC-Remorker. Uskok ga tereti da je kao ministar prometa sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga terete ga i da je narudžbom promotivnog filma “Prometna renesansa Hrvatske” ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

Ivo Sanader i Željko Dolački: Isto djelo, različita kazna...
Ivo Sanader i Željko Dolački: Isto djelo, različita kazna...

Bivšu ministricu kulture Andreu Zlatar Violić (HNS) terete da je za privatne potrebe dignula malo više od 146.000 kuna koje je beskamatno koristila. Uskok tvrdi i da je Zlatar Violić još 100.000 kuna potrošila plaćajući karticama i narudžbenicama privatne troškove. Zlatar Volić je više od 159.000 kn naknadno vratila, pa je, prema tvrdnjama Uskoka, državni proračun oštetila za malo više od 99.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca