News

Komentari 368

Županja i Slavonski Šamac su ugroženi: Sava sve više raste

Županja i Slavonski Šamac su ugroženi: Sava sve više raste

Ministar obrane Ante Kontromanović odobrio je slanje 250 pripadnika Oružanih snaga u mjesto Gradac kod Pleternice koji je trenutačno najugroženije područje

Rijeka Orljava izlila se u mjestu Gradac kod Pleternice. Vatrogasci i mještani počeli su evakuaciju djece i starijih mještana . Vodom je okruženo oko 200 kuća u kojima su poplavljeni podrumi. Vodeni val odnio je traktor na jednom imanju.

- Bez obzira na to što smo sve poduzeli, vodeni val je toliko velik da ga nije uspio zaustaviti ni kanal kojim smo se obranili od poplava prije četiri godine - rekla  je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozi ć.

U pomoć stanovnicima Požeštine priključila se i vojska. Ministar obrane Ante Kontromanović odobrio je slanje 250 pripadnika Oružanih snaga u Gradac kod Pleternice koji je trenutačno najugroženije područje pogođeno poplavama. Ondje je vojska kamionima i čamcima evakuirala oko 500 stanovnika. Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić osigurala im je smještaj u sportskoj dvorani dok su se neki snašli kod rodbine ili prijatelja.

Otkazali školu u Požegi

Gradonačelnik Požege Vedran Neferović zbog vremenskih neprilika otkazao je nastavu u svim gradskim školama u poslijepodnevnim smjenama. Dodao je kako vjeruje da će župan Alojz Tomašević proglasiti elementarnu nepogodu. Neferović je još jednom zamolio građane da se ne približavaju nasipima jer i dalje prijeti opasnost.

U mjernom mjestu Frkljevci kod Pleternice vodostaj je oko podneva iznosio 531 centimetar. Na terenu su sve raspoložive snage uključujući vatrogasce, HGSS, pripadnike civilne zaštite, policije, djelatnike Hrvatskih voda i volontere. Protiv nabujale Orljave, Veličanke, Pakre i ostalih pritoka građani se već dva dana bore zečjim nasipima i bagerima koji nasipavaju pijesak. U nekim mjestima kamionima su spašavali stoku. A najgore je bilo u Pavlovcima gdje je s jednog imanja spašeno više od 150 krava.

Zbog poplava je u prekidu i željeznički promet na relacijama Nova Kapela-Požega i Pleternica-Velika.

Najčitaniji članci