Obavijesti

News

Komentari 18

Kriv je odgajatelj: Dječaka su silovali jer nije obišao sobe...

UVJETNA KAZNA Odgajatelja (62) istarskog Doma za djecu osudili su zbog stravičnog zlostavljanja iz 2010. Dvojica maloljetnika su štićenika (13) palili, tetovirali, tjerali da pije urin i silovali

VIDEO

Dvojica maloljetnika, koji su u to vrijeme imali 12 i 15 godina, puna četiri sata psihički, fizički i seksualno iživljavala su se na 13-godišnjem štićeniku Doma za odgoj djece i mladeži u Istri.

Devet godina nakon stravičnih događaja koji su šokirali hrvatsku javnost, 62-godišnji odgajatelj doma nepravomoćno je na Općinskom sudu u Istri osuđen zbog nesavjesnog rada. Upravo je tijekom njegova dežurstva, odnosno tijekom njegove smjene u noći na 30. rujna 2010. godine 13-godišnji štićenik zlostavljan na najbrutalnije načine.

Čin nasilja maloljetnici su snimali mobitelom, a u svirepom naumu su čak tjerali dječaka ga da pije urin, tetovirali mu natpis na leđima i po tijelu ga palili upaljačem. Sve se to zbivalo između 22 i 2 sata.

Ušli su u sobu žrtve

Noćnom odgajatelju sud je izrekao uvjetnu kazna, deset mjeseci zatvora koje neće odslužiti ako u roku od godinu dana nakon što presuda postane pravomoćna ne počini neko kazneno djelo. Kobne noći zlostavljači su ušli u sobu žrtve i počeli s brutalnim iživljavanjem. U kaznenom postupku je ispitano 13 svjedoka zajedno s tadašnjom ravnateljicom. Prema iskazu 62-godišnjeg odgajatelja, izjavio je da je obišao djecu u spavaonicama, da su svjetla bila ugašena te da je bilo mirno i tiho u domu.

Ponovno ih je, uvjeravao je sud, obišao u 1 ujutro. Zlostavljani dječak se sutradan povjerio odgajateljici što su mu sve radili i klupko se počelo raspetljavati. Tada je u domu na 30 djece bio jedan odgajatelj, s čime se tadašnja ravnateljica nije slagala.

Državno odvjetništvo žalilo se na izrečenu nepravomoćnu presudu u ovom slučaju pa će o njoj odlučivati Županijski sud u Zagrebu. Sadašnja ravnateljica Doma u Istri, Anica Idžaković, koja je napomenula da u tom periodu nije radila, kazala je da je broj stručnih radnika u Domovima socijalne skrbi propisan Pravilnikom o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga.

- Temeljem toga je u našoj ustanovi zaposleno 18 stručnih radnika od kojih su tri stručna radnika zaposlena u izvaninstitucionalnom programu, odnosno u školama. U noćnim smjenama također sukladno navedenom pravilniku, rade dva stručna djelatnika, po potrebi i tri.

Stavili mu jastuk na lice

Trenutno je na smještaju u Domu 16-ero djece, različite strukture osobnosti i dobi i problema u ponašanju radi kojih su smješteni u ovakav tip ustanove. S obzirom na strukturu korisnika sporadično se događaju vršnjačka nasilja i konflikti na koja se promptno reagira, poduzimaju mjere sukladno Protokolu o zaštiti i sigurnosti korisnika doma te postupanja u izvanrednim i kriznim situacijama -kazala je ravnateljica Idžaković.

Dodala je da, kad je riječ o odgajatelju koji je nepravomoćno osuđen nije u mogućnosti komentirati, osim da trenutno ne radi u ustanovi. U vrijeme zlostavljanja, osim dvojice zlostavljača i žrtve u sobi je bio još jedan dječak koji je sve čuo. Zlostavljani dječak u dom je došao na sedmodnevno promatranje i proživio pravi pakao. Kako bi prigušili njegove krikove, zlostavljači su dječaku stavili jastuk na lice. Odgajatelj, koji je tu večer bio dežuran, odmah je suspendiran. Riječ je bila, rekli su tad, o djelatniku s 15 godina iskustva u struci.

Strava u Lošinju: Slomili mu stopala

M. G. bio je 2004. žrtva četvorice štićenika Doma za maloljetnike na Lošinju. Brutalno su ga pretukli tako što su mu željeznom šipkom polomili kosti stopala i teško ozlijedili glavu. Na leđima čikovima i nožem ispisali su mu riječ “druker”. U bolnici se oporavljao 40 dana.

Zbog zlostavljanja u Brezovici sudili domaru

Bivši domar Caritasova Doma za djecu u Brezovici pravomoćno je osuđen na šest i pol godina zatvora zbog višestrukog silovanja 13-godišnjeg štićenika doma te nepravomoćno na sedam godina zbog obljube silovanja štićenice doma s mentalnim teškoćama.

caritas

Osječani cigaretama plaćali seks sa djecom

Štićenice Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku prije deset godina progovorile su o lancu maloljetničke prostitucije u koji su bile uvučene. Za seksualne usluge dobivale bi 50-ak kuna i kutiju cigareta, a među klijentima je bilo uglednih Osječana.

Ilustracija zlostavljanja ??ene

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca