Obavijesti

News

Komentari 7

Kriza na Kosovu: Stanje se ne mijenja već deseti dan za redom

Kriza na Kosovu: Stanje se ne mijenja već deseti dan za redom

Nakon što su u utorak pojačane ophodnje KFOR-a, gradonačelnici četiri općine na sjeveru, većinski naseljene Srbima, nisu prihvatili prijedlog KFOR-a da se povuku s ceste i prekinu blokade

VIDEO

Kriza na sjeveru Kosova ušla je u deseti dan nakon odluke Prištine o zamjeni registarskih tablica za vozila iz Srbije, pri čemu se specijalci kosovske policije (ROSU) ne povlače niti Srbi odustaju od blokade prometa, a KFOR je pojačao ophodnju na tom području.

Istodobno, glavni pregovarači Beograda i Prištine u tehničkom dijalogu Petar Petkoviċ i Besnik Bislimi u srijedu će se u Bruxellesu odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Miroslavom Lajčakom, a trilateralni susret, kako se doznaje od izvora u Uniji, ovisi od tim odvojenim susretima.

Petković i Beslimi trebali bi razgovarati o narednim koracima u smirivanju napetosti na sjeveru Kosova, prouzročenim uredbom vlade u Prištini da uvede mjere reciprociteta za registarske tablice iz Srbije, kojoj se Beograd protivi smatrajući je kršenjem Briselskog sporazuma iz 2013. godine, potpisanog pod okriljem EU-a.

'Ovo je dugoročno opasna igra. Paradoksalno je što je ovu krizu proizveo Vučić, on je problem'
'Ovo je dugoročno opasna igra. Paradoksalno je što je ovu krizu proizveo Vučić, on je problem'

Glavni prioritet je snižavanje tenzija na sjeveru Kosova, poručio je u srijedu izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u Bruxellesu, poslije susreta sa specijalnim izaslanikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i odvojenih razgovora sa šefovima pregovaračkih izaslanstava dviju strana Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, javio je Radio Slobodna Europa.

Lajčak je na Twitteru objavio da su sastanci završeni i da očekuje nastavak razgovora tijekom dana kako bi se aktualna kriza riješila.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen, koja od utorka boravi u posjetu zemljama regije, istaknula je zabrinutost zbog trenutne krize između Kosova i Srbije i poručila da je sada najvažnije da situacija ne eskalira, a da dvije strane sjednu za pregovarački stol.

Nakon što su u utorak pojačane ophodnje KFOR-a, gradonačelnici četiri općine na sjeveru, većinski naseljene Srbima, nisu prihvatili prijedlog KFOR-a da se povuku s ceste i prekinu blokade, a da međunarodne snage zamijene kosovske specijalce na prijelazima.

Njihova poruka je da nisu spremni prihvatiti namjere Prištine da Srbe "stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrijednost moderne Europe desetljećima unazad" i "koja bi morala važiti i za Srbe na ovim prostorima".

KFOR pojačao ophodnje, kriza na Kosovu ušla u drugi tjedan
KFOR pojačao ophodnje, kriza na Kosovu ušla u drugi tjedan

U međuvremenu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se u srijedu u Beogradu s veleposlanicom Kine Chan Bo koja mu je, prema priopćenju iz njegova ureda, rekla kako "kineska strana pridaje naročitu pažnju trenutnoj napetoj situaciji" na sjeveru Kosova i drži da "jednostrano poduzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regije".

Također je navela da Kina "poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije" u pogledu Kosova, uz ocjenu da "međunarodna zajednica treba ravnopravno tretirati sve strane" te da "dvostruki standard nije u korist rješavanja problema".

"Velika podrška NR Kine Republici Srbiji", objavio je na Instagramu Vučić u povodu sastanka s kineskom veleposlanicom.

Srbijanski predsjednik sastao se i s veleposlanikom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koji je istaknuo kako "Moskva s velikom zabrinutošću prati situaciju" na sjeveru Kosova.

Srbija postavila četiri oklopna vozila dva kilometra od granice s Kosovom, nadlijeću i avioni
Srbija postavila četiri oklopna vozila dva kilometra od granice s Kosovom, nadlijeću i avioni

Ruski veleposlanik istaknuo je da "odgovornost za nastalu krizu leži na privremenim institucijama u Prištini, koje krše i ne ispunjavaju sporazume koji su ranije potpisani", priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Za večeras je najavljen razgovor Vučića s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Layen, koja je jučer započela svoju zapadnobalkansku turneju, a poslije posjeta Tirani i Skoplju, danas na Kosovu razgovara s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"