Obavijesti

News

Komentari 82

Krizni paket mjera: Vlada daje 3250 kuna za plaće po radniku

Krizni paket mjera: Vlada daje 3250 kuna za plaće po radniku
2

Vlada će plaćati da tvrtke ne otpuštaju, a dobit će i svježi novac i odgodu plaćanja kredita u koju će uključiti i pogođene građane. Ministar Marić rekao je da sve još definiraju

VIDEO

Nažalost, sada je i službeno. Cijelu Europsku uniju čeka recesija zbog zaraze korona virusom.

- Očekujemo recesiju ove godine. U ratu smo s virusom i taj rat će imati posljedice po gospodarstvo - rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Brenton. Objasnio je da su prije krize bila očekivanja slabašnog rasta od 1,4 posto, dok je sada očekuju negativni utjecaj dva do 2,5 posto. Hrvatska je očekivala rast od 2,5 posto. Sigurno neće biti ostvaren u toj mjeri, ali je pitanje koliko će udar krize biti ublažen. Vlada je u ponedjeljak predstavila široki paket mjera koje će već sutra biti usvojene na Vladi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

video vijesti 16-03 01:15

Virus se u gospodarstvu brzo širi. Tvrtke kojima pada proizvodnja ili imaju manji promet kroz dolazak gostiju, izložene su riziku neplaćanja kredita i plaća za radnike. To bi moglo dovesti do otpuštanja, a onda se kriza širi jer nezaposlenost vuče za sobom manju potrošnju i veća socijalna davanja. A onda dolazi u pitanje i proračun. Tu spiralu smo osjetili prije 12 godina, recesija je trajala čak šest godina. Vlada želi to izbjeći jer kada jednom i prođe zaraza da tvrtke ostanu što zdravije i spremne za proizvodnju.

Vlada je spremila paket mjera koje uključuju milijarde kuna za tvrtke, a sve bi trebale biti usvojene već do kraja tjedna. Pogođenim tvrtkama odgađa se za tri mjeseca plaćanja poreza na dobit i dohodak, te mirovinskog i zdravstvenog doprinosa. Postoji mogućnost produžetka tih mjera još tri mjeseca, a onda će poslodavci moći obročno otplatiti te nagomilane obveze. Odgoda se odnosi i na turističke i boravišne pristojbe, koncesije. Ali tu je i svježi novac preko državnih HBOR-a i HAMAG-a, ali i komercijalnih banaka. Poduzetnici će dobiti svježi novac za nužni obrtni kapital(npr. novac za nabava materijala) ili kreditne linije za povoljno refinanciranje postojećih kredita. Moći će također i odgoditi plaćanje kreditnih obveza. 

U tu mjeru ćemo uključiti i  kredite za pogođene građane. Sve još definiramo – rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Korona se širi po Španjolskoj: Zaražen i katalonski premijer
Korona se širi po Španjolskoj: Zaražen i katalonski premijer

Ministar rada Josip Aladrović je najavio i da će Vlada pomoći poslodavcima da očuvaju radna mjesta i dat će stimulacije da ih ne otpuštaju.

- Mi ćemo snositi dio troška za radnike kako bi poslodavci prebrodili ovaj period. Stimulirat ćemo financijski poslodavce da ne otpuštaju - rekao je Aladrović. Također je najavio da će omogućiti da oko 5000 radnika ostane poslodavcima na raspolaganju. Zasad još nisu krenula otpuštanja, ali Vlada želi spriječiti taj rizik. Naš sugovornik iz Vlade kaže da se vrijednost paketa kreće u milijardama kuna.

Premijer Andrej Plenković je gostujući u Dnevniku Nove TV rekao da će, među mjerama, Vlada plaćati 3250 kuna, iznos minimalne plaće za radnike u tvrtkama pogođenim krizom, a da će poslodavci morati osigurati ostalo.

Ministar gospodarstva Darko Horvat kaže i da je cilj održati likvidnost tvrtki.  Ministar financija Zdravko Marić je najavio da neće biti previše procedure oko zahtjeva za pomoć. -

POGLEDAJTE VIDEO

Završio sastanak sa sindikatima: Vlada sutra donosi paket mjera pomoći gospodarstvenicima zbog korone Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Politiko on Monday, March 16, 2020

- Ovo nije vrijeme za kirurški precizne zahvate. Ne želimo napraviti čvor. Nadam se da će sve mjere biti usvojene do kraja tjedna - rekao je Marić, što znači da neće biti baš nekih strogih kriterija, a oporbu je zamolio da ne bude previše kritična.  HNB je i jučer pustio bankama novac, čak 3,8 milijardi kuna na pet godina, kako bi očuvali tečaj i financijsku stabilnost. U turističkom sektoru su se ujedinili i sindikati i poslodavci i zamolili za što hitniju pomoć kako bi se osigurala likvidnost(dovoljno novca za podmirenje obveza) barem za dva mjeseca kako radna mjesta ne bi bila izgubljena.

Ne možemo znati hoće li topliji mjeseci zaustaviti korona virus

Prioritet mjera su radna mjesta i sačuvati likvidnost. Cilj je da iz ove krize izađemo sa što manje ožiljaka – rekao je šef Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić

Oni ističe da će se turistička industrija, ako uhvati korak u srpnju, puni oporavak doživjeti tek sljedeće godine. 

Europska unija najavila je također paket pomoći, ali se i on koordinira. Ukupno bi se u gospodarstvo trebalo sliti oko 37 milijardi eura. Neki gradovi poput Varaždina i Bjelovara već su najavili odgodu plaćanja komunalne naknade, a Bjelovar ukida i prirez.

Sever: Ovo nije samo pitanje očuvanja radnih mjesta

Ovo nije samo pitanje očuvanja radnih mjesta nego i plaća i likvidnosti unutar obitelji. Tu su i mjere koje bi išle prema bankama kako za gospodarstvo tako i za građane, koje bi trebale svima omogućiti da se ovo ostvari i da oni koji ne mogu raditi, mogu biti smireni doma da će im plaća ići, da će se za to pobrinuti dijelom država, a dijelom poslodavci uz pomoć banaka, poručio je sindikalist Krešimir Sever nakon sastanka s Vladom u Banskim dvorima na kojem su im predstavljene mjere koje će Vlada sutra na sjednici donijeti za pomoć gospodarstvenicima pogođenima koronavirusom.

Što se tiče prehrambenih artikala, dodao je, u dućanima će biti više nego dovoljno svega. 

- Predstavnici trgovačkih lanaca kažu da će svega biti i da nema potrebe za zalihama - dodao je. 

Zadovoljan je sa stankom. 

- A očekujemo još neke dodatne mjere i pojašnjenja. Dobar dio i poslodavaca je zbunjen, a i radnici različitim porukama koje dolaze pa smo dobili ovdje neke naznake da će u najkraćem mogućem roku ti naputci izaći - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag