News

Komentari 51

'Krmpotić ima neke spoznaje, surađivao je s Đurekovićem'

'Krmpotić ima neke spoznaje, surađivao je s Đurekovićem'

Novinar Željko Peratović čudi se što policija nije odmah reagirala na prijetnje i smatra da vijest da je Krmpotić prebačen u München šteti Republici Hrvatskoj

Nakon što je Ivan Krmpotić, koji bi uskoro trebao svjedočiti na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, primio prijetnje zbog čega je stavljen pod zaštitu njemačkog tužiteljstva, Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković, supruge ubijenog Stjepana Đurekovića, rekao je kako Krmpotić ima neke relevantne spoznaje:

- Krmpotić je osoba koja je na listi svjedoka. On ima određene spoznaje koje bi mogle biti relevantne u ovom slučaju. On je netko tko je poznavao Đurekovića i surađivao s njim na nekim istragama oko krađa goriva u Ini - rekao je Pavlović u emisiji Otvoreno na HTV-u.

Novinar Željko Peratović čudi se što policija nije odmah reagirala na prijetnje i smatra da vijest da je Krmpotić prebačen u München šteti Republici Hrvatskoj.

Peratović je rekao kako su mu prijetili kad je počeo pisati o sinu Josipa Perkovića - njegov suradnik tri mu je puta pokazao pištolj, a prijetio mu je, kaže, i Munib Suljić. Godine 2003. kad je donesen "Lex Perković" bilo mu je provaljeno u vikendicu.

- Nijemci su na prijetnje Krmpotiću reagirali - oni su na to osjetljivi i to je dobro - kaže Peratović.

Povjesničar Hrvoje Klasić smatra da će suđenje Perkoviću i Mustaću otvoriti "Pandorinu kutiju":

- Ta kutija u svom zajedničkom nazivniku ima raspad Jugoslavije - smatra Klasić.

- Lustracija je "osvjetljenje", valjda nam je u interesu da ne hodamo po mraku. Naše usidrenje u prošlosti vraća nas natrag. Ali za lustraciju moramo postaviti kriterije - nije "moj udbaš" dobar, a "udbaš onog drugog" nije', poručio je povjesničar Ivo Lučić.

Najčitaniji članci