News

Komentari 129

Kršili mjere na Sirobuji: Dok su u drugim gradovima polnoćke završene, ovdje je tek počinjala

Kršili mjere na Sirobuji: Dok su u drugim gradovima polnoćke završene, ovdje je tek počinjala

Polnoćka na splitskoj Sirobuji počela je u 22:30 protivno preporuci Stožera. O održavanju su još popodne obaviješteni i Županijski stožer i policija, ali nikoga od njih nismo zatekli pred crkvom...

Na splitskoj Sirobuji, u župi od don Josipa Delaša, večeras je održana polnoćka koja je počela u 22 sata i 30 minuta, protivno preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite da bi ove mise morale završiti do 22 sata.

O ovome su još popodne obaviješteni i Županijski stožer i policija, ali nikoga od njih nismo zatekli pred crkvom. Iako ih često nalazimo na rivi kad građani pokušavaju piti kave. Na svojih 600-tinjak kvadrata ova crkva mogla je primiti 85 osoba budući da je propisano da svaki vjernik ima po sedam metara kvadratnih. Informacija o broju vjernika koji smiju ući trebala je biti navedena na vratima, ali nije bila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Unutra nam nije bilo dopušteno ući, no sudeći prema broju vjernika koji je ulazio u grupicama, činilo se kao da bi ih moglo biti veći od 85.

Već pri samom dolasku pred crkvu mlađa ekipa od dvadesetak tinejdžera počela je dobacivati kako će nas gađati kamenjem, a onda su nam se u lice i kameru počele unositi osobe koje su ocijenile da one imaju pravo znati što mi radimo na javnoj površini. Odrasli muškarci naguravali su se ispred našeg objektiva pokušavajući nas spriječiti da išta snimimo.

Kasnije naše javljanje ispred ove crkve bilo je popraćeno dobacivanjem uvredi i prijetnji, jedan stariji čovjek ozbiljno je vikao "antikrist, antikrist" pokazujući na potpisnicu ovih redaka, a dvoje do troje muškaraca srednjih godina neprestano su stali na širem krugu crkve pazeći tko sve dolazi i nosi li kakvu kameru. To su činili i na prijašnjim sirobujskim misama koje su kršile epidemiološke mjere.

Ova crkva opet je bila jedinstvena u Hrvatskoj. Dok su u svim drugim gradovima ponoćke završene, ovdje je tek počinjala.

Podsjetimo, tu se dogodio i napad na našu kolegicu u travnju kojoj su vjernici prikliještili ruku crkvenim vratima kad je pokušala ući.
Sama ova odluka da se polnoćka održi u 22.30 i ne bi trebala biti sporna dokle god se poštuju epidemiološke mjere, nose maske i drži razmak, što ovdje nije bio slučaj.

Istodobno je na splitskom Sućidru održana prva drive-in misa gdje su vjernici dolazili u automobilima i preko posebne radijske frekvencije pratili sveto slavlje pa bi bilo pošteno reći da ovaj put iz Splita dolazi sve najgore i sve najbolje.

Najčitaniji članci