Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Krstičević s ministrom obrane SAD-a Markom Esperom

Ministar Krstičević je također upoznao ministra Espera s planovima razvoja Hrvatske vojske i zahvalio na američkim donacijama i potpori Sjedinjenih Američkih Država u modernizaciji Hrvatske vojske

NATO defence ministers meet in Brussels
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
23 komentara

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane sastao se u četvrtak u Bruxellesu, uoči sastanka ministara obrane zemalja članica NATO-a, s američkim kolegom Markom Esperom, a riječ je o prvom bilateralnom sastanku Krstičevića s novim američkim ministrom obrane.

"Tijekom sastanka obostrano je potvrđena visoka razina odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, koje predstavljaju ključnog saveznika u području obrane i sigurnosti, pri čemu je naglašena predanost nastavku uspješne suradnje u domeni obrambene politike", navodi se u priopćenju Ministarstva obrane RH.

HRVATSKA RATNA MORNARICA Počela vježba 'Harpun 19': Po prvi put će gađati s helikoptera

U priopćenju se dodaje da je ministar Krstičević izrazio zadovoljstvo sastankom s američkim kolegom istaknuvši kako je Hrvatska odgovoran partner i predan saveznik, a američki ministar Esper pohvalio je doprinos Republike Hrvatske u NATO misijama, aktivnostima i operacijama potpore miru.

Ministar Krstičević je također upoznao ministra Espera s planovima razvoja Hrvatske vojske i zahvalio na američkim donacijama i potpori Sjedinjenih Američkih Država u modernizaciji Hrvatske vojske, a ministar Mark Esper tom je prigodom izrazio spremnost za američku potporu u daljnjem razvoju sposobnosti Hrvatske vojske.

Obrambena suradnja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odvija se u brojnim funkcionalnim područjima, a prioriteti obrambene suradnje definirani su kroz tri područja: izgradnju obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske u vidu modernizacije i razvoja interoperabilnosti kroz zajedničke vježbe i obuku; doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama i misijama potpore miru i suradnje u okviru NATO-a te kroz promicanje stabilnosti u jugoistočnoj  Europi u vidu suradnje u okviru Američko-jadranske povelje te zajedničko pružanje pomoći NATO aspirantima, navodi Ministarstvo.

Tijekom sastanka ministri su razgovarali  o globalnoj i regionalnoj sigurnosno-političkoj situaciji.

U četvrtak i petak na sastanku u Bruxellesu, ministri obrane 29 članica NATO-a raspravljat će o izdvajanjima za obranu i raspodjeli tereta,  sudjelovanju u NATO operacijama i misijama potpore miru, spremnosti snaga te hibridnim prijetnjama. 
Riječ je o zadnjem sastanku ministara obrane prije sastanka čelnika država i vlada, koji će se održati u Londonu 3. i 4. prosinca 2019. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message