Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Počela vježba 'Harpun 19': Po prvi put će gađati s helikoptera

Kroz obučne aktivnosti prikazat će se integracija i upravljanje vatrom i manevrom te provedba usklađenog djelovanja u operaciji pomorskog desanta

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
0 komentara

Vojna vježba s bojnim gađanjem "Harpun 19" (Live Exercise - LIVEX),  najvažniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice (HRM) u ovoj godini, počela je u ponedjeljak, a u njoj će se prvi put gađati s helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ). 

Prije isplovljavanja u Vojarni "Admiral flote Sveto Letica - Barba" u Splitu održana je konferencija na kojoj je istaknuto da na najvažnijem obučnom događaju HRM-a sudjeluje i Kiowa Warrior HRZ-a, a kao promatrači pripadnici oružanih snaga Poljske, Italije, Francuske i SAD-a

Vježbu "Harpun 19" snage HRM-a izvodit će u srednjem Jadranu do petka, 25. listopada, uz sudjelovanje dijela snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), Obavještajne pukovnije (OP), Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP) i pukovnije Vojne policije (pVP), izvijestio je MORH.

Glavni cilj vježbe je povećati sposobnosti u planiranju, organizaciji i provedbi združenih operacija s težištem na pomorskoj desantnoj operaciji. Kroz obučne aktivnosti prikazat će se integracija i upravljanje vatrom i manevrom te provedba usklađenog djelovanja u operaciji pomorskog desanta. Scenarij vježbe "Harpun 19", navodi MORH, osigurava operacijske izazove za angažiranje združenih namjenski organiziranih snaga u oslobađanju privremeno okupiranog teritorija.

Posebna zanimljivost ovogodišnje vježbe je gađanje zračnog cilja lakim prijenosnim raketnim sustavom (LPRS) Strela 2M, koje će s broda, uz potporu pukovnije Protuzračne obrane HKoV-a, izvesti tim HRM-a. Osim toga, u vježbi će se prvi put izvesti gađanje površinskog cilja s helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Zapovjednik vojne vježbe "HARPUN 19" je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, a direktor vježbe je načelnik Stožera - zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message