Obavijesti

News

Komentari 20

Kruljac o aferi Sibinj: Radove mi je zapovijedio Josip Lucić

Kruljac o aferi Sibinj: Radove mi je zapovijedio Josip Lucić
1

General Kruljac je u iznošenju obrane rekao da nije točno da se usmene zapovijedi ne izdaju u miru te da mu je radove u Sibinju osobno naložio general Josip Lucić

VIDEO

Unatoč tvrdnji načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića da nikada nije zapovjedio radove u Sibinju te da je za takvu vrstu radova potrebna isključivo pismena zapovijed, bivši zapovjednik Kopnene vojske umirovljeni general Mladen Kruljac u iznošenju svoje obrane na Županijskom sudu u Osijeku u srijedu je naglasio da je naložio izvođenje građevinskih radova inženjerijskih postrojbi HV-a.

Radove je naložio u Zoni malog gospodarstva u Općini Sibinj nedaleko Slavonskog Broda te je rekao da je sve uradio na temelju usmene zapovijedi generala Lucića na prijemu kod tadašnjeg predsjednika države Stipe Mesića 24. lipnja 2007. 

Međutim, Uskok tvrdi da toga datuma nije bilo nikakvog prijema kod bivšeg predsjednika, već istoga datuma 2008. godine. Tada su, pak, radovi u Sibinju već bili gotovi.

'Radilo se po usmenoj zapovijedi'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema Kruljčevim riječima, Sibinj nije bio nikakva iznimka te da se od rujna do prosinca 2007. godine na području Slavonskog Broda radilo na još nekim lokacijama po usmenoj zapovijedi i sve je ušlo u završno izvješće. 

- Usmene zapovijedi regulirane su Pravilnikom o službi i nije točno da se one u miru ne izdaju. General Lucić mi je osobno usmeno zapovjedio radove na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, a nedavno mi je ministar obrane Ante Kotromanović rekao kako on i danas izdaje usmene zapovijedi sadašnjem načelniku GS-a generalu Dragi Lovriću - rekao je Kruljac.

Pritom je dodao da je s generalom Lucićem nekoliko puta razgovarao o radovima u Sibinju.

- Do 2011. bilo je nepisano pravilo da časnik do razine generala može samoinicijativno mijenjati zapovijedi svog nadređenog. Što se tiče troškova za radove u Sibinju, njih je snosila HV, jer su ti radovi izvođeni u sklopu obuke i oni su u konačnici stajali 250.920,37 kuna, a ne tri milijuna koliko mi se stavlja na teret - rekao je Kruljac.

Malverzacije zemljištem: Državu oštetili za 3 milijuna kuna?

U aferi Sibinj optuženi su i načelnik Sibinja Ivica Batinić, tadašnji član općinskog poglavarstva Ivan Mišković, poduzetnici Ivan Rimac i Željko Garić te bivši čelnik županijske skupštine Zdravko Sočković. Tereti ih se za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem. 

Riječ je o vrijednom građevinskom zemljištu koje je država 2008. darovala Sibinju za gradnju zone malog gospodarstva. Optuženici su, smatra USKOK, omogućili povoljnu kupnju parcela određenim osobama i tvrtkama. Kako bi im povećali vrijednost, dogovoreno je s Mladenom Kruljcem da vojska uredi prometnicu. Radovi su stajali tri milijuna kuna, a za taj je iznos, navodi USKOK, oštećen državni proračun. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1