Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
185 komentara

Krvavi četnički pir: Poštedjeli nisu ni djevojčicu Vericu (13)

Lokalni lički Srbi i milicajci tzv. SAO Krajine počinili su na današnji dan 1991. stravičan pokolj u malenom ličkom mjestu Široka Kula. Najstarija žrtva bio je Ivan Orešković (95) , a najmlađa Verica Nikšić (13)

Foto: Pixsell/privatna arhiva
185 komentara

U selu Široka Kula, 11 kilometara udaljenog od Gospića, prije rata živjelo je 900 ljudi, a od toga su trećinu činili Hrvati. Na današnji dan 1991. godine lokalni lički Srbi i pripadnici tzv. martićeve milicije ubili su osam Hrvata, a pokolj se nastavio i idućih dana, kada su ubili još 32 osobe. Krvnici su mučki likvidirali i cijelu peteročlanu obitelj kao i 17-godišnjeg dječaka. Najstarija žrtva bio je Ivan Orešković (95).

Foto: OS Franje Tuđmana Lički Osik

Verica Nikšić (13), učenica sedmog razreda osnovne škole, najmlađa žrtva pokolja u smrt je pošla s majkom Mandicom i susjedima koje su četnici 'sklonili' u podrum jedne kuće. 

POKOLJ CIVILA U VAGANCU Staricu ubili pa bacili u bunar: Ostale su likvidirali pa zapalili

Među nevinim žrtvama bila je i srpska obitelj Rakić. Oni su htjeli zaštititi svoje susjede no svoju su dobrotu i čestitost platili životom. Svih petero članova obitelji pripadnici milicije tzv. SAO Krajine odlučili su smaknuti zbog sumnje da preko radio stanice surađuju sa hrvatskim postrojbama. Lišili su slobode Maneta Rakića, njegove sinove Dragana i Milovana i kći Radmilu, potom im vezali ruke i zatvorili usta ljepljivom trakom, uveli ih u kombi vozilo i prevezli do jame 'Golubnjača'. Tamo su ih ubili hicima iz vatrenog oružja i bacili u jamu. Lucija, Manetova supruga, silovana je i živa zapaljena u svojoj vikendici.

U podrumu ubili osmero ljudi

Skupina od 11 mještana život je završila nakon što se sklonila u podrum zapaljene kuće. Četnici su ušli u podrum i ubili ih osmero. Troje ljudi koji su preživjeli napad izašli su iz podruma i tad su ubijeni. Tijela to troje su potom odvukli u zapaljenu staju. U njoj nije bilo stoke jer su već sve bili opljačkali. Neke su starce zaklali po kućama koje su poslije zapalili.

Hrvati, koji su uspjeli izmaknuti smaknuću, pobjegli su izvan sela i sakrili se u živicu, čekajući noć. Uslijedilo je veliko nevrijeme, što je preživjelima bilo dodatno 'osiguranje ' te su pobjegli u Perušić.

Ostaci žrtava toga zločina pronađeni su u okolnim jamama, ponajviše u Golubnjači. Mnogi posmrtni ostaci ubijenih još nisu pronađeni.

U spomen na ubijene žrtve je podignut spomenik Portal hrvatske povijesti, rad akademskog kipara Petra Dolića.

Osijek: Presuda Stevanu Budaèu za ratni zloèin u Baranji PRODULJILI MU ISTRAŽNI ZATVOR Za ratni zločin u Baranji Budač dobio 3 godine i 10 mj. zatvora

Marko Nikšić tragao je sve do svoje smrti u travnju ove godine za tijelima supruge Mandice i kćeri Verice. Za majkom i sestrom tragala je i Mandica Rukavina. Njezin otac Marko umro je dan nego što je Nizozemska izručila Hrvatskoj Milorada Baraća , nizozemskog državljanina i hrvatskog osuđenika za ratni zločin.

U odori četnika ubijao civile

Baraća je Županijski sud u Gospiću proglasio krivim jer je tijekom rujna i listopada 1991. u Širokoj Kuli kao pripadnik četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine iz automatskog pješačkog naoružanja pucao po civilnim objektima, ograničavao kretanje civilnom stanovništvu, a 13. listopada 1991. zapaljivom tromblonskom minom zapalio kuću u podrumu Dane Oreškovića u kojoj su se nalazili civili. Barać je pritom pucao po civilima, pri čemu je ubijeno osam civila, od toga sedam žena.

Među njima bila je i Verica Nikšić, njegova najmlađa žrtva.
 

Tema: Domovinski rat

Možda vas zanima i ovo:
Message