Obavijesti

News

Komentari 178

Izvoz oružja u Siriju: Ovako je Hrvatska zgrnula 1,2 milijarde

Izvoz oružja u Siriju: Ovako je Hrvatska zgrnula 1,2 milijarde
1

Hrvatska je, od prosinca 2012. godine i početka rata u Siriji, izvezla Saudisjkoj Arabiji i Jordanu oružje i streljivo u vrijednosti više od 1,26 milijarde kuna. Donosimo cijelu kronologiju...

VIDEO

Prema posljednjim podacima, Zagreb je zabilježio rekordnu prodaju zastarjelog streljiva i oružja Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, ignoriravši osnovane sumnje kako će roba biti preusmjerena za Siriju.

Prema tim podacima, u prvih devet mjeseci prošle godine, Zagreb je prodao streljiva, mina i raketnih bacača u vrijednosti od 83 milijuna eura (oko 616 milijuna kuna). Ukupno je Hrvatska, od prosinca 2012. godine i početka rata u Siriji, izvezla oružje i streljivo vrijedno 126 milijuna eura (oko 936 milijuna kuna) Saudijskoj Arabiji i 44 milijuna eura (oko 326 milijuna kuna) Jordanu, prema podacima s internet stranice UN Comtrade. 

Evo kako se oružje iz Hrvatske izvozilo u Siriju:  

U studenom 2012. prvi teretni avioni odlaze sa zagrebačkog Plesa i lete prema Jordanu. U njima se nalaze pošiljke oružja: bacači granata, streljivo, puške i kacige. Dio oružja prikupljen je iz hrvatskih skladišta. Ostatak je dopremljen iz nekoliko europskih zemalja i transferiran dalje prema Jordanu. Gotovo tri godine kasnije, u rujnu 2015., prve kolone izbjeglica iz Sirije stižu na hrvatsku granicu. Kakva je veza između ovih događaja?

Krajnje odredište oružja koje je iz Hrvatske dopremljeno u Jordan bilo je Sirija, odnosno pobunjenici koji su pokušavali svrgnuti tamošnjeg predsjednika Bašara al-Asada.

Dostava oružja je, navodno, dogovorena u Americi između hrvatskog veleposlanika Joška Pare i tamošnjeg veleposlanika Saudijske Arabije. Ta zemlja je logistički i vojno stvarala postrojbe koje su bile zametak ISIL-a, a koje su danas okosnica Islamske države. U veljači  2013. izbio je skandal.

New York Times je objavio članak u kojem opisuje dostavu oružja iz Hrvatske prozapadnim sirijskim pobunjenicima preko Jordana. U samo tri mjeseca, od studenoga 2012. do veljače 2013., sa zagrebačkog Plesa 75 transportnih zrakoplova Turkish Carga i Jordanian International Air Carga u Jordan prevezlo je čak 3.000 tona oružja. 

Kako doznaju 24sata, dogovoreno je da oružje stvarno plati Saudijska Arabija, a da se ono formalno fakturira kao prodaja Jordanu. Od tada su s Plesa sljedeće dvije godine u kontinuitetu stalno kretale isporuke svih vrsta oružja prema Jordanu koji ih je prosljeđivao na sirijsko i iračko ratište.

Upitna je bila i uloga SAD-a u cijeloj priči. Istina je da je SAD znao da se sve to događa, ali se ni jednom gestom nisu htjeli upetljati u proces. Cijeli slučaj se navodno bazirao isključivo na trilateralnom dogovoru Hrvatske, Saudijske Arabije i Jordana.

Upozorenja ministrima

Hrvatsko ministarstvo obrane i bivši ministar Kotromanović višekratno su upozoreni da oružje završava u nekontroliranim islamističkim skupinama, međutim isporuke su se nastavljale.

S tim je problemom bila upoznata i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ali je izostala i bilo kakva njezina reakcija, što je čudno s obzirom na to da je Hrvatska u UN-u glasala za Sporazum o trgovini oružjem. Taj sporazum snažno obvezuje članice da vode računa hoće li oružje kojim trguju biti upotrijebljeno protiv civila, što je apsolutno slučaj s militantima u Siriji, ili u počinjenju ratnih zločina.

Uostalom, od 2008. Hrvatska se obvezala provoditi osam kriterija EU pri izvozu oružja, od kojih jedan izričito navodi zabranu izvoza oružja u slučaju “rizika od preusmjeravanja robe unutar zemlje destinacije ili izvoza u treću zemlju pod neželjenim okolnostima”.

Naoružavali obje strane?

Situacija za Hrvatsku postaje iznimno neugodna sljedećih mjeseci kada su se pojavile snimke hrvatskog oružja u rukama radikalnih islamističkih skupina.

Britanski bloger je na svojoj stranici objavio fotografije radikalnih boraca s hrvatskim raketnim bacačima RBG 6. Ti radikalni borci postali su jezgra Islamske države.

Nakon sukoba postrojbi ISIL-a, naoružanih hrvatskim oružjem, s kurdskim pešmergama, bizarno je da RH počinje, navodno, naoružavati i pešmerge. Dakle, mi smo naoružali obje sukobljene strane. Nepoznato je gdje je završio taj krvav novac jer su iznosi dobiveni za oružje znatno veći od formalno navedenih. Riječ je o nezamislivim iznosima.

Također su neke privatne tvrtke bile dio aranžmana te su, zahvaljujući tom početnom poslu, hrvatske vlade prodavale znatne kontigente naoružanja bliskoistočnim državama. Hrvatski izvoz oružja u Jordan za 2012. godinu dokumentiran je u godišnjem izvješću o izvozu i uvozu robe vojne namjene Vlade RH, o čemu je pisao Express.

Prema tim podacima, Hrvatska je te godine u Jordan izvezla oružje vrijedno 6,9 milijuna američkih dolara. Riječ je o 380 bacača granata, 38 komada "vojnog oružja", dva milijuna komada streljiva, 4800 pušaka i 2500 kaciga, pa je praktično nemoguće izbjeći zaključak da je riječ upravo o oružju koje je, unatoč embargu, završilo u Siriji.

Sirijski sukob nas se tiče

U izvješću, međutim, stoji da je Hrvatska s Jordanom ugovorila zapravo izvoz oružja od čak 33 milijuna dolara. To znači da je u sljedećim godinama Hrvatska Jordanu trebala isporučiti oružje vrijedno još oko 26 milijuna dolara.

Riječ je o 3230 bacača granata, 412 komada "vojnog oružja", te oko 10.000 pušaka i četiri milijuna komada vojnog streljiva. 

No godišnje izvješće za 2013. i 2014. godinu objavljeno je bez tablice zemalja u koje se oružje izvozi, pa se više ne vidi koliko je oružja završilo u Jordanu. Sve ovo nas potpuno delegitimira da se pravimo kao da nas se ne tiče sirijski sukob, u njega smo na ovaj prljavi način upetljani i više nego nego neke bivše kolonijalne sile na čiju se krivicu danas pozivamo.

Za sudbinu sirijskih izbjeglica i mi smo zbog naše vlade krivi, i dužni smo snositi teret njihova zbrinjavanja.To je suočavanje s istinom i ispit naše humanosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca