Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
169 komentara

'Krvavo smo platili slobodu, ali sasjekli smo ideju Velike Srbije'

Doista smo bili nestrpljivi čekajući naredbu za pokret. Večer uoči Oluje, 3. kolovoza, zauzeli smo početne položaje i cijelu noć čekali zapovijed. U pet sati je krenula paljba, priča Milan Franić (56), umirovljeni bojnik

Foto: Željko Rukavina/24sata
169 komentara

Dani koji prethode Oluji me, kao i svakog pripadnika Hrvatske vojske koji je sudjelovao u Domovinskom ratu, kojim smo oslobodili zemlju, čine posebno ponosnim. Jer to se događa jednom u životu. Istodobno se s tugom sjetim svih onih koji su poginuli. Trinaest pripadnika 9. gardijske brigade poginulo je tijekom Oluje. Njih, kao i sve druge koji su dali život za Hrvatsku, ne zaboravljamo, govori nam Milan Franić (56), umirovljeni bojnik, danas predsjednik Udruge 9. gardijske brigade Vukovi iz Gospića.

Foto: Željko Rukavina/24sata

Franić je kao 28-godišnji dragovoljac 25. kolovoza 1991. pristupio Hrvatskoj vojsci. Govori kako su pripreme za Oluju trajale tijekom čitave godine. U redove HV-a Franić je dragovoljno pristupio 25. kolovoza 1991. godine.

Uoči godišnjice Oluje u prostorijama udruge u Gospiću rekao nam je da su nekoliko dana ranije bili sigurni da je napokon došao dan kad se kreće u konačno oslobođenje zemlje.

Na brifingu kod zapovjednika Zbornog područja, generala Mirka Norca, primili su detaljan raspored.

- Doista smo bili nestrpljivi čekajući naredbu za pokret. Večer uoči Oluje, 3. kolovoza, zauzeli smo početne položaje i cijelu noć čekali zapovijed. Točno u pet sati krenula je topnička priprema na položaje neprijatelja. Nakon 20 minuta smo krenuli u smjeru neprijatelja prema Ljubovu, koji je očekivao napad te je bio dobro utvrđen i motiviran. U prvih sat vremena poginula su šestorica naših pripadnika, što dovoljno govori o spremnosti neprijatelja. Njihovu liniju trebali smo probiti u tri smjera. Nažalost, bokovi su nam zaustavljeni, dok je sredina uspjela ostvariti svoju zadaću - govori Franić, koji je u Vukovima tad bio načelnik veze.

'Ostali smo bez trojice suboraca'

Neprijatelja su uspjeli potisnuti tek drugog dana Oluje, nakon 24 sata.

- Kad je do nas stigla vijest da su Pume ušle u Knin, to je dodatno osokolilo naše suborce, a neprijatelj na našem pravcu je shvatio da nas ništa ne može zaustaviti na pobjedonosnom putu. Ovladali smo komunikacijom Lički Osik – Korenica. Neprijatelj se počeo povlačiti, ali i ostali smo bez trojice suboraca. Trećeg dana Oluje, 6. kolovoza, nastavili smo prema Buniću, Podlapači i ušli u Udbinu u večernjim satima - pojašnjava nam tijek Oluje Franić.

Foto: Željko Rukavina/24sata

U Udbinu su krenule snage iz smjera Gospića, a u jednom trenutku naše su jedinice stale kako bi omogućile neprijatelju da se povuče uz što manje gubitaka prema susjednoj Bosni i Hercegovini. Nakon predaha i “šanse” okupatoru da uz što manje gubitaka napusti Hrvatsku, Vukovi su krenuli prema državnoj granici, na koju su izbili 8. kolovoza, čime su jake neprijateljske snage, koje su godinama sijale strah i provodile teror posebice u Lici, napokon otjerane iz zemlje.

Franić govori kako je Oluja, kruna svih napora, stradanja, patnji i muka koje su žitelji Hrvatske godinama trpjeli zbog sulude ideje da se ostvari vjekovna težnja stvaranja Velike Srbije, napokon sasječena u korijenu. 

- Nažalost, ostvarenje sna o slobodi morali smo platiti brojnim žrtvama, koje nikad ne smijemo zaboraviti - istaknuo je na kraju umirovljeni bojnik Milan Franić.

Foto: Željko Rukavina/24sata

Tema: Domovinski rat

Možda vas zanima i ovo:
Message