Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
116 komentara

Kućica od slame: Napravili su modernu kuću za 210.000 kn

Cijela konstrukcija, vanjska obloga te okviri vrata i prozora izrađeni su od bagrema, a slama služi kao toplinska izolacija. Obitelj Zajec uselila je prije šest mjeseci...

Petar Glebov/Pixsell
Foto: Petar Glebov/Pixsell
116 komentara

U blizini Zaprešića nalazi se obiteljska kuća obitelji Zajec. Mladi bračni par živi u prvoj hrvatskoj kući napravljenoj od drva i slame. Cijela konstrukcija, vanjska obloga te okviri vrata i prozora izrađeni su od bagremova drva, a 360 bala slame ugrađeno je u zidove i služi kao toplinska izolacija. U kuću su se uselili prije šest mjeseci.

- Istina je da su nas mnogi odgovarali od upotrebe slame i drva, ali nismo htjeli odustati. Htjeli smo da kuća bude suvremena interpretacija tradicijske gradnje od drveta i zdrava za život - rekla je Marina (32), arhitektica.

Dok se ona bavila detaljnom razradom projekta, suprug Miro, agronom, brinuo se o nabavi materijala i izvođenju radova.

- Slamu, koja je izvrsna toplinska izolacija, sakupili smo baliranjem na vlastitim poljima i u suradnji s lokalnim stanovništvom. Samostalno smo i pratili izradu drvene obloge pročelja - od vađenja trupaca iz šume pa do obrade drveta. Svu tu slamu sam ja postavljao i moram reći da sam se pošteno naradio - rekao je Miro držeći u rukama preslatkog šestomjesečnog sinčića Ivana. Slama je prisutna i u interijeru gdje je dio zida umjesto u drvenu oblogu obučen u staklo.

- Možemo slobodno reći da je kuća naš ručni rad. Gradnja je trajala dvije godine jer smo to sve radili malo pomalo. Ali realno, ovakva kuća može se napraviti za nekoliko mjeseci. A ovakav stil gradnje je i puno jeftiniji ako sami sudjelujete u gradnji - istaknuo je Miro (36).

- Drvena arhitektura je kod nas posljednjih desetljeća bila zapostavljena. Nadam se da će se vratiti u velikom stilu. Već me nekoliko ljudi angažiralo za projekt jer im se jako svidjela kuća. Ipak, najprije su htjeli do nas da se uvjere kako zaista živimo u takvoj kući - naglasila je Marina.

25 m3 -  drvene građe utrošeno je u kuću. Bagremovo drvo odabrano je zbog svoje trajnosti

360 -  bala slame utrošeno je u gradnji

200 /m2 -  stajao ih je visoki roh bau jer su sami radili. Da su platili investitore, izašlo bi ih oko 500 €/m2

140 m2 -  dnevni prostori u prizemlju orijentirani su prema zapadu, a spavaće sobe nalaze se na katu


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message