Obavijesti

News

Komentari 33

'Kuću treba skroz srušiti. Drugu ću sigurno graditi od drveta...'

'Kuću treba skroz srušiti. Drugu ću sigurno  graditi od drveta...'
5

Mog su oca u ratu ubili kao prvu civilnu žrtvu. On je gradio kuću koju ćemo sad srušiti. Molio sam kćer da iz nje iseli prije mjesec dana kada je rodila treće dijete. Srećom, poslušala me..., priča nam Stjepan Fumić

VIDEO

- Kuća je za rušenje. Zidovi su jako popucali, statika je potpuno narušena. Jučer su kuću obišli statičari i procijenili da je kuća neupotrebljiva, crvena naljepnica je tu - govori Stjepan Fumić (50), vlasnik kuće u zaseoku Orečić u Desnim Štefankima kod Lasinje koju je razorni potres u Petrinji jako oštetio.

Do sada je od posljedica potresa u Karlovačkoj županiji prijavljena šteta na 325 objekta.

Grad Karlovac je zaprimio 271 prijavu za štetu, bez državne i županijske imovine. Općina Draganić zaprimila je pet prijava za štetu na objektima i tri za štetu na crkvama, u općini Vojnić statičari su pregledali 12 kuća, dok je u općini Lasinja predano 34 zahtjeva za prijavu štete.

Inače je u potresu, osim Karlovca, najteže pogođena Lasinja koja je najbliža epicentru potresa.

- Srećom da u vrijeme potresa u kući nije borilo nikoga. Inače sa suprugom živim u Njemačkoj gdje ona radi, a u kući su živjele kćeri. Jedna studira, a druga ima svoju obitelj i prije mjesec dana je dobila treće dijete. Tada sam ih molio da se presele u drugu kuću u Pisarovini koju sam gradio tijekom rata, dok sam bio u izbjeglištvu. Srećom pa se nisu za vrijeme potresa bio u ovoj kući. Djeca su uplašena, no najvažnije je da su svi dobro - govori nam Stjepan.

Kuću je izgradio 80-ih godina, oštećena je u ratu, bila je zapaljena, nije imala krova i urušili su se zidovi, Sanirali su je tijekom obnove.

- Otac Mijo je izgradio ovu kuću, u ratu su ga ubili kao prvu civilnu žrtvu. Pucali su mu u leđa. Ovo je bilo okupirano područje, kuća je gorila, godinama je bila bez krova što je također utjecalo na njenu stabilnost, ali moram reći i da je građena bez betonskog ojačanja na uglovima. Na kući su obnavljani zidovi i krov, no ne daj Bože više takve obnove od temelja bez željeza i armature i ičega, a takvih ima i u susjedstvu. Preživjeli smo zlo, ali ovo je još veće zlo. Imam osjećaj da je sada svima teže nego li u ratu jer smo znali protiv koga se borimo. Sad to ne znamo - govori Stjepan.

Dodaje i to da će kuću sigurno srušiti kako nitko ne bi stradao te da će izgraditi drvenu jer smatra da je ona sigurnija. Kaže i to da ne želi da to netko drugi radi jer više drugima ne vjeruje, radit će sve sam. Ako dobije pomoć prihvatiti će je, a ako ne svjestan je da ima onih kojima je potrebnija.

U razgovoru Stjepan se zahvalio i vatrogascima koji su bili u mjestu odmah nakon potresa i pomagali ljudima. U Lasinji su uglavnom oštećeni krovovi i dimnjaci što su vatrogasci već sanirali.

U potresu je jače oštećena i kuća Stjepanove susjede Ruže Pavek (74).

Osim crjepova koji su se rasuli s krova za vrijeme potresa, popucao je i zid garaže te uglovi prizemlja. Statičari su procijenili da je dio prizemlja i kat kuće neupotrebljiv, da treba hitna intervencija i označili je žutom naljepnicom.

- Mama je u trenutku potresa bila u dvorištu. Iznosila je televizor koji se razbio dan ranije u prvom slabijem potresu. Sve se treslo, s krova su padali crjepovi, .na kući su popucali uglovi, u garaži se odvojio zid - vidi se kroz njega. Razbio joj se i drugi televizor. Strašno... Srećom, mama nije ozlijeđena i dobro je. Vatrogasci su joj dio krova već popravili. Kuća je sada poluupotrebljiv. Ona živi sama i odmah sam je preselila u kućicu kraj mene. Još je u šoku. Samo najnužnije stvari smo uzeli iz kuće i sad čekamo što dalje - govori Blaženka Topolnjak, Ružina kćer koja nam je pokazala razmjere štete na kući.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk