Obavijesti

News

Komentari 130

Kujundžić: Kreće inspekcija po bolnicama zbog iskustava žena

Kujundžić: Kreće inspekcija po bolnicama zbog iskustava žena
1

Udruga Roda skupila je u manje od tri dana čak 400 priča žena koje su doživjele traumatična iskustva slična onima zastupnice Ninčević Lesandrić koja je svoja podijelila u saboru prošli tjedan

VIDEO

Nakon što su predstavnice udruge Roda donijele 400 svjedočanstava žena o traumatičnim iskustvima iz hrvatskih bolnica u Ministarstvo zdravstva, oglasio se i ministar Kujundžić. 

- Uvažavamo primjedbe, sve ćemo provjeriti - rekao je ministar nakon susreta s predstavnicama. 

Pokretanje videa...

01:29
Donijele Kujundžiću 400 horor priča: Žene su vezali za krevet
Donijele Kujundžiću 400 horor priča: Žene su vezali za krevet

- U nadzor će se ići kao i do sada. Sad ćemo posebno napraviti i edukaciju trudnica, da znaju što sve mogu dobiti preko HZZO-a - istaknuo je. 

Dodao je kako očekuje prve rezultate već za 10-20 dana te da će inspekcija reagirati i na načelno anonimne prijave. 

Medicinarke: 'Liječnici, sramite se! Dajte ženama anesteziju...'
Medicinarke: 'Liječnici, sramite se! Dajte ženama anesteziju...'

Podsjetimo, lavina strašnih iskustava žena izašla je na površinu nakon što je zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić o svom mučnom iskustvu nakon spontanog pobačaja pričala u sabornici.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da će u Ministarstvu zdravstva provjeriti svjedočanstava 400 žena o negativnim iskustvima iz hrvatskih bolnica, koja su mu uručile predstavnice udruge Roda, te da će sankcionirati sve nepravilnosti.

- Uvažavamo primjedbe i provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji su djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi - rekao je Kujundžić novinarima nakon sastanka s predstavnicima Roda.

Najavio je da prve rezultate zdravstvene inspekcije, koja će krenuti u nadzor po bolnicama, očekuje za 10 do 20 dana. 

- U nadzor će se ići kao i do sada, gdje god imamo konkretnu dojavu ići će se. Ono što ćemo posebice napraviti, to smo se dogovorili, jest informacija i edukacija trudnica, što sve mogu dobiti preko HZZO-a, kako ne bi dolazilo do zlouporaba - kazao je Kujundžić.

Poziv trudnicama i drugim pacijentima da prijave sve nezakonite radnje

Pozvao je trudnice i druge pacijente da prijave nezakonite radnje te dodao kako će se u nadzor ići čim dobiju imena bolnica, liječnika i ordinacija, a inspekcija će izlaziti i po anonimnim prijavama.

- Neće se sve moći preko noći promijeniti, ali mislim da svi zajedno možemo sustavno mijenjati ako ćemo sankcionirati sve nepravilnosti koje se događaju - rekao je Kujundžić.

Komentirajući slučaj Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, čija je izjava o kiretaži bez anestezije u KBC-u Split pokrenula cijelu akciju, rekao je kako i među zdravstvenim djelatnicima može biti neprimjerenih ispada i to treba sankcionirati.

- Ja sam odmah te noći odjurio u Split. Već ujutro sam imao sastanak s upravom bolnice, a nakon toga su oni imali sastanak sa stručnim vijećem i predstavnicima klinike, gdje je analiziran konkretan slučaj i oni su rekli o tome što imaju. Oni su to rekli i oni stoje iza toga, a za detalje trebate njih pitati - rekao je.

Novi sastanak za desetak dana

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je izjavu Ninčević Lesandrić da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu, vakuumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

Daniela Drandić iz udruge Roda izvijestila je da su dogovorili novi sastanak u Ministarstvu zdravstva za desetak dana. Na današnjem sastanku iznijeli su niz tema i Kujundžića upozorili na ilegalno naplaćivanje trudničkih pregleda.

- Ministar je rekao kako to nije prihvatljivo i da nešto treba poduzeti da se to spriječi - rekla je Drandić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...