Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kulišek na suđenju: 'Pričam s Bogovima, ne mogu vas pratiti'

A što se tiče navedenih glasova, oni su prisutni tijekom cijelog njegovog boravka u zatvoru. Pacijent jednim dijelom sam namjerno ugrožava svoje zdravlje odbijajući određene medikamente, rekla je liječnica

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
28 komentara

Na Županijskom sudu u Rijeci nastavlja se ponovljeno suđenje Dini Kulišeku (25) iz Dramlja koji je već nepravomoćno osuđen na 38 godina zatvora zbog brutalnog ubojstva 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaja ubojstva tada 19-godišnje Meriem Demo u srpnju 2014. godine. Vrhovni sud je u ožujku ove godine ukinuo presudu iz lipnja prošle godine, te slučaj vratio na novo suđenje. 

- Molim vas da se današnja rasprava održi bez mene jer se već danima ne osjećam dobro, imam psihičkih problema, razgovaram s Bogovima, moram to odraditi, teško spavam, slušam vas, ali meni je sve to zbrkano u glavu i nisam sposoban pratiti raspravu, kazao je Dino Kulišek (25) tražeći dopuštenje da bude izuzet s ponovljenog suđenja. 

'Sposoban je pratiti raspravu' 

Nakon prekida rasprave zatvorska liječnica konstatirala je da okrivljenik urednog općeg zdravstvenog stanja i sposoban pratiti raspravu.

- A što se tiče navedenih glasova, oni su prisutni tijekom cijelog njegovog boravka u zatvoru s tim da pacijent jednim dijelom sam namjerno ugrožava svoje zdravlje odbijajući određene medikamente - kazala je liječnica te je suđenje nastavljeno. 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Na početku ročišta Kulišekovi odvjetnici Ljubo Pavasović Visković i Goran Marjanović zatražili su izdvajanje svih dokaza vještaka četvrtog vještačenja bolnice Ugljan, točnije dr. Labure jer je, tvrde, navedeni s Kulišekom razgovarao o samom krivičnom djelu tj. motivu ubojstva, što je zakonom nedopušteno jer je to ulaženje u posao suda.

PONOVLJENO SUĐENJE Monstrum iz Dramlja: 'Morao sam ga ubiti, on je bio Sotona'

- Tri godine ovdje gledamo sajam taština naših psihijatara, stoga obrana ustraje u tome da se vještačenje obavi po jednom od Medicinskih fakulteta, a to mogu biti i oni u Ljubljani ili Beogradu. Na taj način lišili bi se bilo kakve sumnje da naši vještaci ne vode ratove zvijezda - smatra branitelj Marjanović. 

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

No sud je taj zahtjev odbio te su u sudnicu pozvani svi dosadašnji vještaci, koji su ostali pri svojom iskazima. Naime, četiri godine od ubojstva, nepravomoćne presude od 38 godina zatvora te ponovljenog suđenja, u sudnici se i dalje lome koplja oko Kulišekove ubrojivosti za vrijeme počinjenja ubojstva.

Ubrojiv ili ne? 

Naime, eksperti iz psihijatrijske bolnice Vrapče tvrde kako je ubojica u vrijeme zločina bio neubrojiv te boluje od psihološkog poremećaja nalik šizofreniji dok medicinski tim dr. Klementine Ružić te tim iz Popovače zaključuju kako je isti tada bio smanjeno, ali ne bitno, ubrojiv. 
 
Na današnjem suđenju fokus je bila 4. psihijatrijska ekspertiza, što je praktički nadvještačenje nadvještačenja, dr. Darka Labure iz psihijatrijske bolnice Ugljan, koji smatra kako je Kulišek za vrijeme zločina bio ubrojiv tj. da nije težak psihički bolesnik.

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

- Svoje mišljenje temeljio sam na dosadašnjim anamnezama te razgovorima s okrivljenikom s kojim sam, temeljem saznanja da se ne brani, pa brani šutnjom razgovarao o okolnostima djela. Od mene nije traženo da elaboriram motive, no ja sam se time bavio u forenzičnom smislu utvrđivanja ubrojivosti, a ne u smislu kriminalističkog istraživanja kojeg rade organi progona - pojasnio je Labura.

Gutao je žilete u zatvoru 

U svojim razlaganjima kazao je kako smatra da kod okrivljenika postoji manipulativno ponašanje, osvrćući se i na njegovo gutanje žileta u zatvoru kojim je htio ukazati na, po njemu, zatvorske uvjete. 

Branitelj Pavasović upitao ga je da li doista može isključiti mogućnost da je Kulišek imao vizije nakon što mu se predočilo da je netko od svjedoka rekao kako je za vrijeme ubojstva čuo da Kulišek viče - sotono!, te Demo rekao - ne znaš ti Meri tko je on.

- To ne dokazuje da je on u tom trenutku imao vizije jer se ta riječ može biti i izraz negativnog stava prema nekoj osobi - odgovorio je vještak. 

Tijekom dugotrajnog i opsežnog ispitivanja vještaka branitelj Marjanović u jednom trenutku zamolio je predsjednika suda da u zapisnik zapiše kako okrivljenik spava.

- Neću jer ne spava, budno ga pratim i on je takav tijekom cijelog suđenja - odgovorio je sudac. 

Suđenje se nastavlja u četvrtak. 

Možda vas zanima i ovo:
Message