Obavijesti

News

Komentari 22

Kum je Putinove kćeri, lani je u Hrvatskoj ostao bez jahte: Tko je uhićeni Viktor Medvedčuk?

Kum je Putinove kćeri, lani je u Hrvatskoj ostao bez jahte: Tko je uhićeni Viktor Medvedčuk?
5

Medvedčuk je inače kum Putinovoj kćeri i naravno demantira da je išta krivo učinio. On je i bliski prijatelj Vladimira Putina, a bio je i predstojnik ureda proruskog predsjednika Ukrajine Leonida Kučme

Ukrajinci su uhitili proruskog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka, čelnika najveće oporbene stranke i Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je to objavom fotografije Medvedčuka u lisicama na svojem Facebook profilu. Napisao je kako se radilo o specijalnoj akciji njihovih sigurnosnih snaga. 

POGLEDAJTE VIDEO: Tko je uhićeni Viktor Medvedčuk?

Pokretanje videa ...

Kum je Putinove kćeri, lani je u Hrvatskoj ostao bez jahte: Tko je uhićeni Viktor Medvedčuk? VIDEO

Na službenom Twitter profilu ukrajinske sigurnosne službe navodi se da je Medvedčuk nosio uniformu ukrajinske vojske kao kamuflažu.

Medvedčuk je inače bio u kućnom zatvoru, sve do ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače. Iz Kijeva su u veljači izvijestili kako je Medvedčuk pobjegao iz kućnog pritvora. Od tada do objave fotografije, nije se znalo gdje je.

Putin: Sukob je bio neizbježan, naši ciljevi su plemeniti, želimo pomoći ljudima u Donbasu
Putin: Sukob je bio neizbježan, naši ciljevi su plemeniti, želimo pomoći ljudima u Donbasu

Protiv njega su lani pokrenuli postupak zbog izdaje. Medvedčuk je inače kum Putinovoj kćeri i naravno demantira da je išta krivo učinio. On je i bliski prijatelj Vladimira Putina, a bio je i predstojnik ureda proruskog predsjednika Ukrajine Leonida Kučme. 

Njegova jahta blokirana u Hrvatskoj

U Rijeci su nedavno zabranili isplovaljavanje luksuzne megajahte Royal Romance, duge 92 metra, upravo zbog povezanosti vlasnika s osobama koje su na popisu za sankcije u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Kako je pisao Novi list, ta je jahta do ožujka prošle godine bila u vlasništvu Medvedčuka. Krajem ožujka dobila je dozvolu da napusti Rijeku i krene prema Trogiru gdje je sada usidrena. 

Ruski oligarh nakon sankcija: Ne znam kako ću živjeti s 3000 eura mjesečno, zaista ne znam
Ruski oligarh nakon sankcija: Ne znam kako ću živjeti s 3000 eura mjesečno, zaista ne znam

Royal Romance svojim dimenzijama ulazi u pet posto najvećih luksuznih jahti na svijetu, koristi se isključivo za potrebe vlasnika i njegovih gostiju, a godišnji troškovi njezinog održavanja i putovanja procjenjuju se na 15 do 20 milijuna dolara.

Tko je Medvedčuk?

Viktor Medvedčuk rođen je u Sibiru, a sin je čovjeka koji je bio osuđen na osam godina zatvora i još četiri godine izgona u Sibir zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima Ukrajine. Nakon završetka fakulteta na koji je primljen zbog odobrenja ministarstva unutarnjih poslova zbog suradnje s tadašnjim tajnim službama godinama je radio kao odvjetnik, nakon čega je ušao u politiku.

Trovanja i misteriozne smrti: Zamjerili su se Vladimiru Putinu i život im se pretvorio u pakao
Trovanja i misteriozne smrti: Zamjerili su se Vladimiru Putinu i život im se pretvorio u pakao

Proruski ukrajinski političar rođen je u Sibiru, a njegov otac bio je osuđen na osam godina zatvora i još četiri godine izgona u Sibir jer je surađivao s nacističkim okupatorima Ukrajine. Godinama je radio kao odvjetnik, a na fakultet je primljen zbog odobrenja tamošnjeg ministarstva unutarnjih poslova zbog suradnje s tajnim službama. Dugogodišnji je bio član socijal-demokratske partije.

EU usporedio s nacističkom Njemačkom

U parlament je ušao početkom 2000. godine, a kao potpredsjednik se nije dugo zadržao. Već u prosincu iduće godine je protjeran s te pozicije zbog zlouporabe moći i kršenja propisa. Jedan je od najbližih suradnika tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Leona Kučme, a upravo se vjeruje da je on ruka iz sjene koja je upravljao politikom sada bivšeg ukrajinskog premijera Viktora Janukovića.

Russia President Putin meets with Ukrainian politician Viktor Medvedchuk

Postoje glasine da je platio ultradesničarsku organizaciju da organizira prosvjede podrške tadašnjem šefu oporbe Viktoru Juščenku, no za to nikada nisu postojali dokazi. Medvedčuk je poznat kao jedan od najvećih protivnika Europske unije koju je jednom prilikom usporedio s nacističkom Njemačkom. 

 

Njegovo bogatstvo je, prema Forbesu, procijenjeno na pola milijardi dolara, no nije jasno odakle mu taj novac.