Obavijesti

News

Komentari 7

Kupili su kuću za kunu: Obitelj Jaganić jedva čeka useliti u nju

Kupili su kuću za kunu: Obitelj Jaganić jedva čeka useliti u nju
5

Jadanići sada žive s druge strane Koprivnice do koje imaju 11 kilometara u naselju Starigrad. Tamo plaćaju podstanarski stan 800 kuna i plus režije. No, brzo će se preseliti u svoju "kuću" iz snova

VIDEO

Našoj sreći nema kraja, jer ćemo se napokon useliti u svoju kuću koju smo kupili od općine Legrad za jednu kunu, to je ostvarenje naših snova. Kuću treba urediti, ali smo mladi i to je za suprugu Tatjanu i mene pravi izazov. Budemo se javili i na natječaj Općine koja daje za uređenje 25 000 kuna, što će nam jako dobro doći, kaže nam Igor Jadanić (30) dok zajedno sa 25-godišnjom suprugom obilazi dvorište i kuju planove za početak novog života.

Kad su saznali da općina Legrad koja na sjeveru graniči s Republikom Mađarskom a u tom pitomom Podravskom naselju u rijeku Dravu utječe Mura, koja je granično naselje na području Koprivničko križevačke županije koje se dodiruje s Međimurskom, nisu dvojili već su poslali ponudu.

Novi dom za troje dječice

Jadanići sada žive s „druge“ strane Koprivnice do koje imaju 11 kilometara u naselju Starigrad. Tamo plaćaju podstanarski stan 800 kuna i plus režije. Kažu da se nisu nadali da takvo nešto postoji, ali im se kaže Tatjana, koja je trenutno na porodiljnom, sreća naklonila. Jedva čekaju da se zajedno s troje djece presele u novi dom. Puni su planova i već su kuću „podijelili“. Djeca su si rezervirala veću sobu. Kuća je priključena na električnu energiju i vodovodnu mrežu. Iako ispred kuće prolazi plinska instalacija, u ovom trenutku se ne budu priključili jer im je prioritet urediti kupaonicu i kuću što prije dovesti u funkciju da u njoj se smjesti obitelj s troje male djece, u dobi od pet, tri i najmanje ono staro 10 mjeseci. 

- Doista je sve prostrano. Površina kuće je 115 „kvadrata“, a dvorište je golemo. To će biti pravi mali raj za djecu, a budemo zasadili i veliki vrt jer površina okućnice gotovo 1500 metara. Ima mjesta i za perad - pojašnjava Tatjana, dok suprug, koji radi u Koprivnici i po struci je mehaničar nam kaže kako svakodnevno putovanje od 11 kilometara do tvrtke u kojoj radi kao mehaničar mu neće stvarati nikakav problem. Na rastanku su ponovo pružili ruku mladom općinskom načelniku, Ivanu Saboliću (30) dodajući kako su doista sretni jer se takav potez pokazao pravom demografskom mjerom i potporom mladim obiteljima.

Nekad veliko naselje, danas 300 praznih objekata

Sabolić nam pojasnio kako samo općinsko središte ima između 800 i 900 stanovnika, dok Općina, koja obuhvaća i popularno podravsko „more“, jezero Šodericu sveukupno ima blizu 2000 stanovnika. 

- Legrad je nekada bio veliko naselje u kojem je ne tako davno živjelo 5 500 stanovnika, i ostalo nam je oko 300 -tinjak praznih objekata. Općina ima u vlasništvu 19 objekata koje smo odlučili prodati i tako staviti u funkciju i privući mlade obitelji do 40 godina starosti da dođu živjeti. Nekoliko objekata i gradilišta je još u postupku sređivanja dokumentacije. Možda do sljedećeg natječaja koji raspisujemo u lipnju uspijemo ponuditi i koju nekretninu više - kaže Sabolić, čija obitelj živi u Legradu.

Legrad ima sve što je potrebno za miran obiteljski život. Ambulantu, u kojoj radi načelnikova majka. Ljekarnu, banku, poštu, osnovnu školu koju pohađaju učenici od 1 – 8 razreda i tri područne škole na području Općine. Vjerojatno će od jeseni dvoje starije djece iz obitelji Jadanić u vrtić, a uskoro se otvaraju i jaslice. 

I obitelj Ros kupila kuću

Zasigurno će vrtićki broj djece popuniti članovi obitelji Ros. Glava obitelj Osman (35) je došao u općinu kako bi potpisao ugovor i dobio uplatnicu i u pratnji potpisnika ovih redaka i čovjeka od kojeg je sve počelo, Sabolića, došli do kuće koju su izabrali i gdje bi se uskoro on i supruga, te šestero djece trebali preselili. 

- Kuća je za nas san snova. Doista je velika, sve piše u ugovoru, ali sam od uzbuđenja koje se vidi i na meni kad mi je načelnik uručio ključ, zaboravio na površinu. Budemo je uredili tako da će izgledati kao kuća iz bajke – kaže uzbuđenim glasom vlasnik, dok u jednoj ruci drži ključ a u drugoj uplatnicu kojom će platiti kupoprodajnu cijenu. Rekao nam je da ima roka od nekoliko dana ali će odmah (utorak) otići u banku i platiti, jer još uvijek ne može vjerovati da san postaje stvarnost. 

- Teško mi je i zamisliti da će me skuplje doći bankovna naknada nego cijena kuće – govori ponosno novi vlasnik. Radi na području Međimurja i svaki će dan putovati s posla i na posao, jer kaže kako ima odlično plaćen posao i da ga ne želi mijenjati jer radi za stalno. 

Nakon pozdrava s Osmanom Rosom, kojeg je kolega s posla poslije radnog vremena dovezao po ugovor, ključeve i uplatnicu, načelnik Sabolić je rekao da je kuća u koju će useliti osmeročlana obitelj preko 150 „kvadrata“ u dvije etaže, te da  im je isto tako dvorište ogromno. 

U oglasu koji uskoro izaći bude stajao isti tekst kao i raniji koji je već privukao nekoliko četiri nova vlasnika. Uz osmero odraslih uskoro i 12-dijete koje je na putu i koje nosi jedna nova stanovnica Legrada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"