Obavijesti

News

Komentari 9

Počelo suđenje za Kupsku: Svi optuženi rekli da nisu krivi

Počelo suđenje za Kupsku: Svi optuženi rekli da nisu krivi
18

Policija je nakon urušavanja evakuirala 20 stanara, a nitko nije bio ozlijeđen. Šteta koja je tada nastala iznosi oko 17 mil. kuna. Na suđenju se predlažu dokazi

VIDEO

Na početku suđenja za urušavanje u Kupskoj ulici svi su optuženi rekli kako nisu krivi. Na sudu je u tijeku predlaganje dokaza. 

>>> Uskoro opširnije

Optužili devetoricu za urušavanje

Tijekom istrage na Županijskom sudu provedeno je i mješovito građevno-geološko-hidrološko ispitivanje. Ispitali su i 15 svjedoka. Uz glavnog projektanta Nenada Bacha na optuženičkoj klupi Županijskog suda u petak će biti direktor Conexa Davorin Lovrenčić, voditelj radova u Cronexu Gabrijel Kostanjevečki, inženjer Tehnike Marija Perić, revident projekta Antun Szavitz-Nossan, nadzorni inženjeri Tonči Glavinić i Zoran Petanjek, direktor Interkonzaltinga Hari Vladović Relje i inženjer Građevinskog fakulteta Meho Saša Kovačević. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Optužnice su podnijeli i protiv Tehnike, Conexa i Interkozaltinga. Prekršajni sud u Zagrebu je krivce za urušenu Kupsku ulicu, Tehniku, Conex i Interkonzalting, kaznio 2008. godine s po 100.000 kuna. Tvrtkama Tehnici i Conexu zabranili su bili i rad na četiri mjeseca. 

Stanari su mjesecima upozoravali prije urušavanja

Kupska ulica u Zagrebu urušila se 23. rujna 2007. godine. Iako su stanari mjesecima prije upozoravali kako zbog podzemnih voda na ovom području nije pametno graditi, uz te kuće tvrtka Tehnika gradila je podzemnu garažu, iznad koje je trebala biti HEP-ova poslovna zgrada. Bez krova nad glavom tada je ostalo 11 obitelji s djecom te bolesnim i starijim ljudima. Policija je nakon urušavanja evakuirala 20 stanara, a nitko nije bio ozlijeđen. Nastao je golem krater od 20 metara. Tvrtke koje su radile na zgradi HEP-a su počinile niz propusta, a u rujnu 2007. godine u Kupskoj se stvorila jama u duljini od oko 40 metara te je voda počela naglo prodirati i stvorila se erozija okolnoga tla. Djelomično se urušila obiteljska prizemnica u Kupskoj ulici 9. Šteta koja je tada nastala iznosi oko 17 milijuna kuna. 

Neki od stanovnika Kupske ulice vlastitim su novcem obnavljali štetu nastalu od urušavanja, a na vlagu su se žalili i u rujnu prošle godine, tri godine nakon urušavanja ulice. Na nekim zidovima kuća su se nastavile širiti i pukotine. Negodovali su i zbog sporog sudskog procesa te su se bojali kako će morati još godinama čekati početak suđenja. Na HEP-ovu gradilištu u tijeku je sanacija rupe u koju postavljaju 63 pilona do dubine od 23 metara za koja jamče da će osigurati obiteljske kuće od daljnjeg urušavanja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a