Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Kupujete lijekove bez recepta? Stiže pojeftinjenje od 10 posto

Tako će PDV od Nove godine biti 13 posto na osnovne živežne namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječje pelene. A sada će niži PDV biti i na lijekove

21 komentara

Lijekovi koje građani kupuju bez recepta u ljekarnama poput onih protiv bolova, dodatno će pojeftiniti. Kako neslužbeno saznajemo, Vlada će na današnjoj sjednici predložiti sniženu stopu PDV-a i na njih, a još nismo uspjeli potvrditi hoće li PDV biti pet posto ili 13 posto. Oko toga su se i sinoć lomila koplja. 

Ova izmjena je sinoć raspravljana na užem kabinetu i u zadnji tren bi trebala biti ubačena u poreznu reformu i rasterećenje. Tako će PDV od Nove godine biti 13 posto na osnovne živežne namirnice poput svježeg mesa, povrća, voća, ribe, jaja i dječje pelene. A sada će niži PDV biti i na lijekove

Snižavanje PDV-a s 25 na 13 posto nosi u prosjeku pojeftinjenje od 10 posto osnovnog proizvoda. Ukoliko PDV bude pet posto na bezreceptne lijekove, pojeftinjenje bi trebalo biti i veće. Udruga koalicija u zdravstvu i farmaceutska industrija su jako lobirali kod ministra financija Zdravka Marića na ovo sniženje i isticali su da se radi o nepravednom sustavu jer na isti lijek, ukoliko se izda na recept, PDV iznosi pet posto, a ako ga građanin kupi bez recepta, onda je PDV 25 posto. 

Hrvati su inače po istraživanjima jedni od najvećih potrošača na lijekove. Bezreceptno kupe oko 600 milijuna kuna lijekova godišnje, a i državna agencija HALMED upozorila ove godine na pošast kupovine lijekova nakon što građani konzultiraju "doktora Googla". Upozorili su da je to i pogrešan način. 

Ali takvi lijekovi će sada postati još dostupniji zbog niže cijene. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message