News

Komentari 5

Kurz predao vodstvo stranke Nehammeru: Svi su ga podržali

Kurz predao vodstvo stranke Nehammeru: Svi su ga podržali

Kurz je u listopadu prošle godine uslijed pritiska zbog navodne sumnje za sudjelovanje u korupcijskoj aferi odstupio s mjesta kancelara, a Nehammer je došao na njegovo mjesto. Sad je postao i čelnik stranke

Austrijska Narodna stranka proslavila je u subotu svoj 40. rođendan u Grazu. Osim proslave, pronašli su i novi smjer - tirkizna je boja prefarbana crnom, a promijenili su i logo i ime - iz Nove narodne stranke u Narodnu stranku. 

Na svečanu ceremoniju došlo je oko 2000 ljudi, a Sebastian Kurz predao je svoju funkciju čelnika Karlu Nehammeru. 

Podsjetimo, Kurz je u listopadu prošle godine uslijed pritiska zbog navodne sumnje za sudjelovanje u korupcijskoj aferi odstupio s mjesta kancelara, a Nehammer je došao na njegovo mjesto. Iz izvora bliskih stranci doznajemo kako je stranka duboko podijeljena oko mlade "tirkizne" struje Sebastiana Kurza i stare "crne" koja drži leđa Nehammeru. 

Bivši kancelari Wolfgang Schüssel i Sebastian Kurz održali su i govore, osvrnuli su se na svoje političke karijere te istaknuli kako su politički inspirirali jedan drugoga. 

Schüssel je poručio da mu je najteži zadatak kao kancelaru bio voditi Austriju u EU usprkos protivnicima. Kurz se prisjetio kako ga je, kada je imao tek 16 godina, politički inspirirao Schüssel. 

- U to vrijeme svi su protestirali protiv njega. Angažman se sastojao od izlazaka na prosvjede protiv vlasti. Ja sam se tada odlučio pridružiti stranci i podržati ga - rekao je. 

Kurz je više od polovice svog života proveo u politici, a s 35 godina je otišao u političku mirovinu i sada je poduzetnik. Iako se većinu vremena nalazi izvan zemlje, na skupu je poručio kako je našao način da ne zapostavi svoju obitelj. 

- Od travnja putujemo zajedno kako bih proveo vrijeme sa sinom i partnericom - rekao je prije nego što je svoju funkciju predao Nehammeru. 

Trenutni kancelar svoju je novu titulu osvojio sa sto postotnim povjerenjem članova. Glas su mu dali svi prisutni - 524 glasa od 524 čovjeka. 

- Karl Nehammer je jedan čekić (hammer) za stranku - riječi su kojima su zaključili skup.