News

Komentari 1

Kuščević i Marić pojasnili 'lex šerif': Manji je utjecaj Vlade

Kuščević  i Marić pojasnili 'lex šerif': Manji je utjecaj Vlade

Lokalnog čelnika se može opozvati referendumom na prijedlog 20 posto ukupnog broja birača te jedinice, ali novina je da referendum raspiše i predstavničko tijelo dvotrećinskom većinom

Vlada je u četvrtak uputila u Hrvatski sabor i konačne prijedloge Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv "lex šerif" te Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. 

Ministar uprave Lovro Kuščević je na sjednici Vlade, a i kasnije na konferenciji za medije, istaknuo kako je najvažnija novina u Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi jačanje predstavničkog tijela i neposredni utjecaj građana na čelnike. Čelnika se može opozvati referendumom na prijedlog 20 posto ukupnog broja birača te jedinice, ali novina je da referendum, istaknuo je Kuščevć, raspiše i predstavničko tijelo dvotrećinskom većinom. 

Osim toga, ovim Zakonom odustaje se od limitiranja viječnićkih naknade, a smanjuje se u utjecaj Vlade.

- U trenutku kad zamjeniku čelnika prestane mandat, više Vlada ne imenuje svog povjerenika nego se raspisuju novi izbori - poručio je Kuščević.

U slučaju da je čelnik na izvanrednim izborima ponovno izabran na funkciju, istaknuo je, onda on u roku 45 dana mora predložiti proračun koji u idućih 45 dana mora biti prihvaćen. 

Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako se Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave država u potpunosti odriče i prepušta prihode od poreza na dohodak. 

Udio gradova, odnosno općina u podijeli prihoda od poreza na dohodak iznosit će 60 posto, a županije će dobiti 17 posto. Udio za fiskalno izravljanje iznosi 17 posto, a za decentralizirane funkcije šest posto.

- Sve jedinice samouprave koje će ovim izmjenama eventualno proći lošije, uzevši u obzir i činjenicu da je provedena i porezna reforma, mi 2018. iz proračuna radimo kompenzacijske mjere da ih svedemo na nulu. Danas smo usvojili jednu našu internu izmjenu da to razdoblje kompenzacijskih mjera ne bude samo jedna godina, nego tri godine. Time možemo biti gotovo sigurni da niti jedna jedinica neće proći lošije - poručio je nakon sjednice na konferenciji Marić.

- Odlučili smo se na paket mjera koji će pomoći radu jedinica lokalne i regionalne samouprave. To je jasna poruka Vlade da želi ravnomjeran razvoj. Ova porezna promjena će zaista doprinijeti jačanju jedinica lokalne i regionalne samouprave - rekao je Kuščević.

Najčitaniji članci