Obavijesti

News

Komentari 107

Kuščević se razveo. Na suđenju za pašnjake rekao da nije kriv: 'Živim od 800 eura mjesečno'

Kuščević se razveo. Na suđenju za pašnjake rekao da nije kriv: 'Živim od 800 eura mjesečno'
5

Na splitskom Županijskom sudu počelo je suđenje za malverzacije sa zemljištem dok je bio načelnik Općine Nerežišća. Svi optuženici izjasnili su se kako nisu krivi

VIDEO

Bivši ministar Lovro Kuščević rekao je u četvrtak na splitskom Županijskom sudu kako se ne osjeća krivim za niz malverzacija sa zemljištem dok je bio načelnik Općine Nerežišća.

Isto su rekli i njegova sada bivša supruga Zorana i preostalih četvero optuženih, šogor Ivica Žuvić, umirovljeni splitski poduzetnik Ante Marinović, Jakša Gojić te Svemir Obilinović, zaposlenici Općine Nerežišće.  

Naime, tijekom provjere osobnih podataka prije čitanje same optužnice, otkriveno je kako Kuščevići više nisu u braku te kako Lovro Kuščević ima mjesečna primanja od 800 eura, a bivša mu žena 650 eura. 


Bivši HDZ-ov ministar na sud je stigao dobro raspoložen, a dok se iščitavala optužnica, što je trajalo 45 minuta, djelovao je prilično nezainteresirano. Vrpoljio se po stolici, uzdisao, kolutao očima i dosađivao se. Sa bivšom ženom razmijenio je tek nekoliko rečenica. Cijelo je vrijeme gledao po mobitelu na što ga je predsjedavajući sudac Mile Rebić i upozorio. Iako je prije početka ročišta kazao kako će izjave dati po njegovu završetku, to se nije dogodilo. Iako nasmijan, djelovao je pomalo nervozno.

Split: Počelo suđenje bivšem HDZ-ovom ministru Lovri Kuščeviću

Optužnicom se Kuščeviću na teret stavlja šest kaznenih djela, njegovoj bivšoj supruzi jedno, šogoru dva, a preostaloj trojici po jedno kazneno djelo. Na pitanje osjeća li se krivim Kuščević je kazao da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice, dok je njegova bivša supruga Zorana na isto pitanje kazala: "Niti malo.". 

Svi optuženici su rekli kako će obranu iznositi na kraju postupka. 

Inače, tijekom procesa Kuščevićev odvjetnik Joško Čeh, zatražio je da se njegovom klijentu vrate mobitel i prijenosno računalo koji su mu oduzeti u istrazi, što će biti i učinjeno uz odobrenje državnog odvjetnika koji je, dodajmo, zatražio da se Lovri i Zorani oduzme protupravna imovinska korist od 2,86 milijuna kuna, Zorani 1,14 milijuna kuna, a Žuviću 73 tisuće kuna. 

Zlatni pašnjaci Lovre Kuščevića konačno na sudu, bivši ministar uvjeren da će dokazati nevinost
Zlatni pašnjaci Lovre Kuščevića konačno na sudu, bivši ministar uvjeren da će dokazati nevinost

Podsjetimo, Kuščevića se tereti da je nizom malverzacija u prenamjeni zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, i to dok je bio načelnik Općine Nerežišća, stekao imovinsku korist od oko četiri milijuna kuna. Tako su pašnjaci i štale postali luksuzne vile. Tereti ga se i za manipulaciju stečajem, kao i da je šogoru "sredio" da dobije POS-ov stan iako na to nije imao pravo jer je već posjedovao stan od 60-ak četvornih metara u Splitu kojeg mu je darovao otac.

Optuženike se tereti za počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganju i poticanju na navedeno, primanja i davanje mita te pomaganja u primanju mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i na prouzročenje stečaja te sprječavanja dokazivanja.

Split: Počelo suđenje bivšem HDZ-ovom ministru Lovri Kuščeviću

Kuščević je, podsjetimo, prije dvije godine rekao da se radi o "pravno neutemeljenoj predizbornoj optužnici, koja potvrđuje ono što je opće poznato u hrvatskoj javnosti glede načina i kvalitete rada DORH-a."

- Nisam niti malo zabrinut, jedva čekam dokazati svoju nevinost pred hrvatskim sudom - rekao je tada.


Slijedeće ročište zakazano je kraj svibnja, a rasprave će se održati tri dana za redom. Bit će pozvana 23 svjedoka i tri sudska vještaka. U ovom postupku pozvano je ukupno 80 svjedoka, a odvjetnici optuženika ne odbacuju mogućnost da će tijekom postupka pozivati i nove svjedoke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u