Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
64 komentara

'Kuščevićev propust nije mega razmjera, to ga neće ugroziti'

Upitan da komentira nadolazeće predsjedničke izbore, Plenković je ponovio da je kandidatkinja HDZ-a aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ocijenio da će ona i pobijediti

Zagreb: Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu Centra dijeljenih usluga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
64 komentara

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je ustvrdio kako državne blagdane treba pojednostaviti, da je identifikacija s datumom obilježavanja Dana državnosti na 30. svibnja bila puno veća te je najavio da se prijedlog promjene šalje u rujnu, a što se tiče predsjedničkih izbora, rekao je da je kandidat HDZ-a trenutna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te smatra da će ona i pobijediti.

"Ankete pokazuju da ljudi jako slabo znaju detalje i razliku između Dana neovisnosti, Dana državnosti i Dana Hrvatskog sabora. Moramo napraviti pojednostavljenje i vezati se za jedan datum koji će biti nacionalni dan. Naše je mišljenje da je 30. svibnja u tom pogledu puno primjereniji", rekao je premijer u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Dodao je da to nije pitanje jedne političke stranke, već identifikacije s pojedinim datuma te ocijenio da je identifikacija bila veća s datumom Dana državnosti na 30. svibnja kad se konstruirao prvi Hrvatski sabor. Također, rekao je da se mlađa generacija, koja nema sjećanja i osobni refleks na događaje iz 1990. i 1991. godine, vrlo teško identificira s danima koji se obilježavaju van školskog kalendara.

Prijedlog se u proceduru šalje u rujnu, a što se tiče neradnih dana, premijer je rekao da ne bi povećavali broj neradnih dana jer smatra da ih ima dovoljno te da treba gledati na produktivnost, ekonomiju i budućnost, ali je ocijenio da su neradni dani važni za balans između radne domene i obitelji.

IZVOR IZ HDZ-A: 'Plenković brani Kuščevića jer mu je lojalan, neće ga maknuti'

Grabar-Kitarović je kandidat HDZ-a

Upitan da komentira nadolazeće predsjedničke izbore, Plenković je ponovio da je kandidatkinja HDZ-a aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ocijenio da će ona i pobijediti.

Što se tiče bivšeg premijera i kandidata SDP-a Zorana Milanovića, Plenković je rekao da ga čudi "odakle je sada naglo pronađena ambicija da se kandidira za instituciju za koju nije pokazivao neko veliko vjerovanje prije par godina".

Što se tiče glazbenika i pjevača Miroslava Škore koji je svoju kandidaturu objavio putem Facebook stranice, rekao je kako netko tko želi biti predsjednik treba održati medijski nastup da se "to što govori može i ispitati".

Zagreb: Konferencija s temom značajnog povećanja oboljelih od gripe i upale pluća KUJUNDŽIĆ O KUŠĆEVIĆU: 'Aferu sam slabo pratio, mislim da tu nema ničeg nelegalnog'

Podsjetio je da su teme ustavnih promjena zadnji puta viđene u kampanji bivšeg predsjednika Ive Josipovića, koji je potom izgubio te ocijenio da ta tema nije toliko bitna, kao i da se Škoro oslanja na populističke teze, ali i da ga se dobro sjeća kada je bio u HDZ-u i kampanji Mate Granića 2000. godine.

"Svi se mogu kandidirati, ali ne vidim da su ustavne promjene rješenje problema za budućnost Hrvatske. Na pragu četvrtog desetljeća ključni zadatak stranaka i institucija je da se brinemo o gospodarstvu, socijalnoj uključenosti, da se borimo protiv nasilja u društvu, u obitelji i nasilja nad ženama", poručio je Plenković. 

MJEŠTANI NEREŽIŠĆA: 'Ma di nam je pamet bila?! I mi smo trebali prodavati mudante'

'Nisam stigao čitati članak o Kuščeviću'

Što se tiče ministra uprave Lovre Kuščevića i naslovnice dnevnih novina koje donose da se protiv njega vode izvidi od strane Uskoka, rekao je da je vidio naslovnicu, ali da nije stigao pročitati članak.

Rekao je da sve što se odvijalo 2009. ili 2010., kada je bio predmet izvida, nije rezultiralo konkretnim postupcima prema njemu kao općinskom načelniku, te da mu nije jasno odnosi li se ovo na novi pogled na papire iz 2010. ili nešto što se zbilo danas.

"Sve ove teme koje su se dogodile u vezi niza ministara su stvari koje imaju veze s njihovim ranijim aktivnostima, prije nego što su bili članovi Vlade", poručio je premijer, a što se tiče Kuščevićeva propusta upisa nekretnina u katastar, ocijenio je da to "nije dobro, ali nije takvih mega-razmjera da bi morao biti ugrožen njegov ljudski, politički i integritet kao ministra", zaključio je. 

'Nismo bili kandidati za EK'

Plenković nije u srijedu isključio mogućnost da hrvatski dužnosnici budu među kandidatima za vodstvo Europske komisije, iako je naglasio da u dosadašnjem tijeku razgovora to nisu bili. 

Belgijski dnevni list Le Soir prošli je tjedan pisao kao se među kandidatima za vodstvo Europske komisije spominju Grabar-Kitarović i Plenković, ali premijer je komentirajući taj članak tada rekao da u europskim medijima ima puno "špekulacija" koje su "daleko od razgovora koji se vode za stolom.

Plenković je u srijedu, gostujući u HRT-ovoj emisiji "A sada Vlada", istaknuo kako predsjednica i on "nisu bili kandidati za ta mjesta".

"Ali s obzirom kako se sve odvija, nikad ne znate što će se dogoditi", dodao je potom. 

(abe)

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message