Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
100 komentara

'Plenković brani Kuščevića jer mu je lojalan, neće ga maknuti'

POLITIČKO SLJEPILO Čak i sugovornici iz HDZ-a kažu da Kuščević ruši povjerenje u institucije i samu stranku, što vide i njihovi birači, ali da ga Plenković čuva jer ne želi otvoriti bok ni u stranci ni u Vladi

Foto: Marko Lukunić/Patrik Macek/Pixsell
100 komentara

Ma ne brani Andrej Plenković Lovru Kuščevića, on brani sebe. Zato je tako žestoko stao iza sebi lojalnog ministra i političkog tajnika. Bojim se da je to jedno političko sljepilo koje rezultira i padom povjerenja u institucije i državu, ali i nas kao stranku, što se vidjelo i na zadnjim europskim izborima.

Tako nam sugovornik iz HDZ-a, koji inače i nije stranačka oporba Plenkoviću, prilično rezignirano objašnjava zašto je Plenković gorljivo stao iza Lovre Kuščevića.

Plenković je optužio i “suflere” koji daju novinarima informacije za bombardiranje ministara. Ne misli da Kuščević treba otići iz Vlade.

- Dugo smo razgovarali i prošli papir po papir. Na kraju kad se pročita sve medijske napise i vidi njegove argumente, sve se svodi na to da dvije nekretnine nije upisao u katastar. To je propust, ali ne takvih razmjera da treba dovoditi u pitanje njegov politički i ljudski integritet - rekao je Plenković.

MJEŠTANI NEREŽIŠĆA: 'Ma di nam je pamet bila?! I mi smo trebali prodavati mudante'

Kaže da “sufleri” daju novinarima informacije s namjerom destabilizacije, destrukcije i rušenja. Očito ne vidi nikakvu odgovornost svojih ministara, pa ni Kuščevića.

- U zadnje tri godine smo imali takvih pritisaka, a u zadnja tri mjeseca bombardiranje ministra Gorana Marića, Žalac, Tolušića, Kuščević je sad deseti, jubilarni. Tako ja to doživljavam - rekao je Plenković.

Dakle ništa nije čudno premijeru da osim katastra, jednome ministru izmjenom prostornog plana koji predloži štala postane kuća.

Niti njegovi poslovi s tvrtkom kojoj je mijenjao prostorni plan, gradnja vila i prodaja zemlje za cijenu višestruko višu nego što je ministar naveo u kartici... Naš sugovornik iz stranke navodi i razloge zašto Kuščević treba Plenkoviću.

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE Ovo je novi Kuščevićev 'zlatni pašnjak'. Na njemu niču tri vile

- On mu je lojalan, a vrijedi za desniju struju u stranci. Kad bi ga smijenio kao ministra, morao bi ga maknuti i s mjesta političkog tajnika i time bi si u ovoj situaciji, kad se u stranci već trese, dodatno otvorio bokove. Ne pada mu to na pamet - kaže nam.

Nadalje, Plenković je uspio manevrom izbjeći odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za slučaj Borg iako bi skoro sigurno bio proglašen nevjerodostojnim i netransparentnim.

Kuščević priprema i nove izmjene zakona koje bi smanjile ovlasti Povjerenstvu, pa mu je i zato potreban. Nadalje, bilo kakvo preslagivanje u Vladi bi moglo izazvati probleme u Saboru. Zato će Plenković jednostavno čekati da se afera stiša.

OBJAVLJUJEMO DOKUMENTE Kuščević je sam od svoje firme otkupio prostor za milijun kuna

- Ne bi on maknuo ni Martinu Dalić da nije bilo pritiska SDSS-a i HNS-a - zaključuje naš sugovornik.

Plenković zna da ga svaki pad ministra, slabi i njega. Zato ih čuva. To je potvrdio jednom i Vladimir Šeks, koji je svjedočio da je kao savjetnik rekao premijeru: “Ako padne Zdravko Marić, ti si sljedeći”. U HDZ-u primjećuju i kako puno gorljivije brani one njemu lojalne, poput Kuščevića i Žalac, za razliku od Tolušića ili Gorana Marića.

Čak i oni koji u HDZ-u žele vjerovati da je ministar Lovro Kuščević čist, iznimno mu zamjeraju ponašanje u javnosti otkako se iz dana u dan otkrivaju nelogičnosti s njegovom imovinom.

- Nedopustivo je takvo bahato ponašanje. Šalje jasnu poruku: Ja sam ministar, imam podršku premijera i nitko mi ništa ne može. To jednostavno ostavlja loš dojam. A da ne pričamo o tome da još uvijek nije jasno kako je stekao taj famozni prvi milijun - kaže nam sugovornik iz stranke.

Dubrovnik:  Sastanak ministra Lovra Kuščevića s predstojnicima državne uprave SAVJETI MLADIMA Kuščević je objasnio Hrvatima kako se obogatiti do 44. godine

Otkako su mediji počeli otvarati pitanja vezana za njegovu imovinu, ministar ih je prvo ignorirao, zatim se vrlo loše pravdao, da bi tek ovaj tjedan počeo davati neke odgovore.

Ali niti približno nije uspio objasniti cijeli svoj poslovni uspjeh i kako je obitelj stekla sav imutak i koliko mu je u tome pomogla politička pozicija. Podsjetimo na prva pitanja oko kuće u uvali Grška i je li to njegova imovina, te kako ju je siromašni šogor izgradio i zašto on u njoj boravi, Kuščević je kratko odgovarao da je ono što je njegova pobrojano u imovinskoj kartici.

PLENKI BRANI KUŠČEVIĆA 'Nije upisao dvije nekretnine u katastar, nije to takav propust'

Iako je šogor koji nije imao novca ni za POS-ov stan izgradio pravo oazu u dijelu gdje nekada nije bilo građevno zemljište. Kada nije upisao kuću u katastar, Kušćević je lakonski odgovorio: “Bogu hvala, imam puno nekretnina, pa sam zaboravio”.

Nakon što je otkrivena i prenamjena štale, ali i to da 2005. još nije bila gotova kuća kako je tvrdio, tada su bili krivi “lijevi aktivisti koji podmeću fotomontaže” Zadnje je objasnio narodu kako se obogatiti do 44. godine: Treba marljivo raditi, završiti faklutet, otvoriti tvrtku, a zatim imati povjerenje ljudi da te biraju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message