Obavijesti

News

Komentari 294

Milanović o Kolindinoj izjavi: 'Miriše na loš špijunski roman'

Milanović o Kolindinoj izjavi: 'Miriše na loš špijunski roman'
1

Ako Sabor osnuje povjerenstvo, onda neka predsjednica pred njega izvoli doći i odgovori na pitanje što je mislila reći time da je Lozančić kršio zakon, rekao je šef SDP-a

VIDEO

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović komentirao je u petak tvrdnje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da je bivši ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragan Lozančić bio njegov osobni obavještajac, rekavši da bi tu "neozbiljnu izjavu predsjednica mogla objasniti pred saborskim istražnim povjerenstvom".

- Neka se ne iznenadi ako je Sabor pozove da objasni svoje navode, jer teret dokaza leži na njoj, a ne na Lozančiću - rekao je Milanović u izjavi novinarima nakon obilježavanja 20. obljetnice HSU-a.

Neozbiljne i neodgovorne tvrdnje predsjednice Republike

Ocijenio je kako to "nisu teške optužbe u sadržaju, nego su užasno neozbiljne i neodgovorne tvrdnje nekoga tko je predsjednik Republike", a "mirišu na jeftine špijunske romane, baš one najjeftinije".

- Možemo to pokušati raščistiti na nekom istražnom povjerenstvu u Saboru, poručio je predsjednik SDP-a te istaknuo da "on zakone nije kršio, a ne znam je li to radila predsjednica".

- Ako Sabor osnuje povjerenstvo, onda neka predsjednica pred njega izvoli doći i odgovori na pitanje što je mislila reći time da je Lozančić kršio zakon. Sabor je, istaknuo je, iznad predsjednika države i ona je dužna na to se odazvati, ako se tako dogovorimo. Ja ne mogu ništa više reći, rekao je Milanović novinarima nakon što je jutros u Hrvatskom saboru laburist Tomislav Končevski već zatražio osnivanje takvog povjerenstva. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti privatne tužbe protiv predsjednice zbog te izjave ustvrdio je da si tako nešto ne može priuštiti s obzirom na funkcije koje obnaša.

- Da sam običan građanin, imao sam za to razloga više puta u zadnjih deset godina, ali ovako stisneš zube i ideš dalje, rekao je.

Novinare je zanimao i Milanovićev komentar razmimoilaženja HDZ-a i Mosta u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost vezano uz imenovanje Daniela Markića novim ravnateljem SOA-e. 

Ne zna se tko je vlast

- Ovakva situacija dodatno zbunjuje hrvatsku javnost i građane jer se uopće ne zna tko je vlast. Vlast ne smije biti aposlutna, može doći do nesuglasica i trzavica da se ne glasa na isti način, ali to je ovdje pravilo, a ne iznimka. Zato je to ovdje opasno, naročito kada je nacionalna sigurnost u pitanju - rekao je Milanović.

Također je  komentirao najnovije mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, po kojima HDZ-ova koalicija ima i dalje sasvim malu prednost u odnosu na SDP i njegove partnere.  

- SDP je i dalje moćna i jaka stranka, a bit će još jača u vremenu koje dolazi. I to  zato što imamo ideje, prijedloge i živimo za politiku sadržaja. Kod HDZ-a, kada se ispušu prijetnje vanjskim neprijateljima, Srbima i komunistima, nema tu, nažalost, ničega - rekao je.

U vezi mogućih prijevremenih izbora poručio je kako je SDP spreman u svakom trentku nastaviti posao koji je radio dobro, a upitan za potencijalne koalicijske partnere rekao je da računa na one s kojima je SDP do sada bio "i još neke". Nije, međutim, želio komentirati izjave Nikole Grmoje (Most) koji je nedavno izjavio da ne isključuje mogućnost suradnje Mosta sa SDP-om.

Laburisti traže istražno povjerenstvo

Laburist Tomislav Končevski zatražio je u petak u Saboru osnivanje istražnog povjerenstva vezano za navode predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da je bivši ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Dragan Lozančić bio osobni obavještajac bivšeg premijera Zorana Milanovića.

"Tražit ćemo osnivanje istražnog povjerenstva da konačno istražimo te dileme tko koga prisluškuje. Ne mogu vjerovati da predsjednica države na javnoj televiziji može izjaviti tako nešto da privatni, osobni obavještajac može biti ravnatelj SOA-e. Netko je to morao podržati, netko to mora kontrolirati. Ako mi nemamo kontrolne instrumente koji kontroliraju ravnatelja SOA-e, onda je to jako žalosno, ne znam što radi Sabor, Odbor za nacionalnu sigurnost. Mislim da je vrlo neozbiljno ako ovisimo samo o jednom čovjeku", rekao je Končevski nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba Hrvatskih laburista.

Kaže kako ga smeta što se politika troši na temama obavještajne zajednice te kako je uvjeren da će narod kazniti političare jer se bave samo temama bitnim za vlastite pozicije.

"Narod nas gleda i on će nas kazniti. Bavimo se temama bitnima za narod, a ne za vlastite pozicije. Ako ćemo se stalno baviti ustašama i partizanima, nekakvim tajnim službama, a ne poslom za koji smo plaćeni, nećemo doći nikuda", upozorio je laburist Končevski.

Saborske zastupnike je pozvao da potpišu inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva, za koju su nužni potpisi najmanje desetina svih zastupnika, odnosno njih 16.

Stanku je tražio i SDP-ov Gordan Maras, kako bi upozorio da Vlada nije stvorila pretpostavke za isplatu stipendija za 5000 studenata.

"Studenti više od mjesec i pol dana čekaju svoje stipendije zbog nerada Vlade. Pozivam ministra obrazovanja i premijera da riješe taj problem jer je nedostojno da Vlada ne vodi računa o onima na kojima je budućnost naše zemlje", izjavio je Maras.
Ustvrdio je da su sukobi u vladajućoj koaliciji paralizirali zemlju i onemogućili normalan rad institucija.

"Čudi nas u okviru tih sukoba u koaliciji da premijer traži podršku i stranih zemalja. Vidite da danas u novinama premijer govori da novi ravnatelj SOA-e ima podršku Kanade i Amerike. Znači da traži zaštitu stranih zemalja od svojih dojučerašnjih podupiratelja u Klubu zastupnika HDZ-a koji se danas putem medija pokušavaju postaviti kao netko tko je iznad premijera i institucija ove zemlje", rekao je Maras i dodao: "Situacija je katastrofalna, ovo više nije izdrživo, građani traže da se pokrenete ili da se maknete".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 294
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa