News

Komentari 17

Lakše u Austriju: Cijeli Balkan stavili su sad na zelenu listu

Lakše u Austriju: Cijeli Balkan stavili su sad na zelenu listu

Za povratak iz svih šest zemalja zapadnog Balkana, sa sobom morate imati samo 3G certifikat (cijepljeni, testirani ili preboljeli). Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora nove su na "zelenoj listi"

Austrija je od danas proširila svoju zelenu listu. To znači da će se od sada iz balkanskih zemalja u Austriju putovati puno lakše. Mnogima će to olakšati posjet u matične zemlje i odlazak na odmore.

Recimo, za povratak iz svih šest zemalja zapadnog Balkana, sa sobom morate imati samo 3G certifikat (cijepljeni, testirani ili preboljeli). Dodatni dokumenti nisu potrebni. Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora nove su na "zelenoj listi" Ministarstva vanjskih poslova. Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija prebačene su na  zelenu listu prije nekoliko dana.

Svi oni koji pri ulasku u Austriju nemaju 3G certifikat, moraju se registrirati i testirati u roku od 24 sata.

Rusija se, pak, sada smatra područjem visokog rizika. Ona je na visoko rizičnoj listi skupa s Velikom Britanijom, Brazilom, Indijom i Južnom Afrikom. Ulazak iz tih zemlja u Austriju je općenito zabranjen, uz samo nekoliko iznimaka.

Ovog vikenda očekuju velike zastoje na granici Hrvatske i Slovenije

3G pravilo vrijedi i za ulazak u Hrvatsku. Sve one koji planiraju odmor u Hrvatskoj, poziva se da ispune formular koji će im olakšati prelazak hrvatske granice na entercroatia.mup.hr

Stanje u Hrvatskoj se može pratiti na mapi, a najrizičnijim područjem su trenutno prikazani Zadar i okolica.

Austrijanci također napominju svima koji se vraćaju iz Hrvatske u svoju matičnu zemlju da cijene testova tamo variraju. Za razliku od Austrije gdje su besplatni u Vukovarsko-srijemskoj županiji za test treba izdvojiti od 110 kn, dok u Dubrovačko-neretvanskoj čak 1300 kn. Popis davatelja usluga i cijene se nalaze ovdje.

Prometni stručnjaci upozoravaju sve koji se vraćaju ili putuju na odmor automobilom kako se očekuju velike gužve na granici između Hrvatske i Slovenije. Austrijanci predviđaju drugi po redu udarni vikend s velikim zastojima u prometu. 

Najčitaniji članci