Obavijesti

News

Komentari 10

Lansiranjem rakete u listopadu Iran je prekršio zabranu UN-a

Lansiranjem rakete u listopadu Iran je prekršio zabranu UN-a
1

Bijela je kuća objavila da ne isključuje dodatne korake protiv Irana zbog testiranja rakete Emad. Njihova analiza je pokazala da raketa može nositi nuklearno oružje

VIDEO

Iran je prekršio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kada je u listopadu probno lansirao raketu koja može biti opremljena nuklearnom bojnom glavom, zaključio je tim stručnjaka koji nadgleda sankcije, što je dovelo do trenutnih poziva u američkom Kongresu da se sankcije protiv Teherana pojačaju.

Bijela je kuća objavila da ne isključuje dodatne korake protiv Irana zbog testiranja rakete Emad srednjeg dometa. Panel stručnjaka za Iran pri Vijeću sigurnosti napisao je u tajnom izvješću da je njihova analiza pokazala da raketa može nositi nuklearno oružje.

- Na temelju analiza panel zaključuje da lansiranje Emada predstavlja iransko kršenje članka 9. rezolucije 1929 Vijeća sigurnosti UN-a - navodi panel.

Diplomati kažu da testiranje rakete 10. listopada tehnički nije povreda srpanjskog nuklearnog sporazuma Irana i šest svjetskih sila no izvješće UN-a moglo bi staviti američkog predsjednika Baracka Obamu u neugodan položaj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iran kaže da bi bilo kakve nove sankcije mogle ugroziti nuklearni sporazum. No ako Washington ne pozove na sankcije zbog lansiranja Emada to bi se moglo smatrati slabošću SAD-a.

Diplomati kažu kako je moguće da UN-ovo povjerenstvo za sankcije doda na listu neke Irance i iranska tijela što bi Washington i europske zemlje mogle tražiti. No Rusija i Kina, koje nisu naklonjene sankcijama zbog iranskog raketnog programa, mogle bi blokirati takve poteze.

Panel je zaključio i da iranska lansiranja raketa 2012. i 2013. također predstavljaju povredu UN-ove zabrane testiranja balističkih raketa. Panel nije analizirao iransko testiranje rakete izvedeno prošlog mjeseca.

Ranije u utorak  UN-ova agencija zadužena za nuklearna pitanja IAEA odlučila je  zatvoriti istragu prošlih aktivnosti koje je u razvoju nuklearne energije provodio Iran i odabrala je podržati sporazum između Teherana i velikih sila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!