News

Komentari 33

Lauc o novom soju korone koji se pojavio u Britaniji: Za sada ne postoje dokazi da je opasniji

Lauc o novom soju korone koji se pojavio u Britaniji: Za sada ne postoje dokazi da je opasniji

Zasad su Nizozemska, Belgija i Italija obustavile putničke letove s Velikom Britanijom, a Španjolska je zatražila "koordiniran" odgovor EU-a u vezi obustave letova

Član vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc je na svom Facebooku komentirao novi soj korona virusa koji je pojavio u Velikoj Britaniji, a zbog kojeg je do sad već nekoliko europskih zemalja obustavilo letove prema toj državi. 

Novi soj bio je tema telefonskog razgovora i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednice Europske komisije Ursule Von der Leyen i Charlesa Michela, predsjednika Europskog vijeća. 

Zasad su Nizozemska, Belgija i Italija obustavile putničke letove s Velikom Britanijom, a Španjolska je zatražila "koordiniran" odgovor EU-a u vezi obustave letova. 

Znanstvenik Lauc poručio je kako virusi stalno mutiraju, pojavljuju se novi sojevi, a sve to je normalno i prirodno. 

- Sekvenciranjem virusa znanstvenici prate njegovu evoluciju. Na poveznici dolje možete pratiti pojavu N501Y mutacije oko koje se ovih dana podiže velika medijska buka - rekao je. 

- Za sada ne postoje dokazi koji bi govorili da je ova varijanta koja se pojavila u UK na bilo koji način opasnija od drugih sojeva. Možda je, no vjerojatnije je da nije. U svakom slučaju dokaza da je opasnija nema - poručio je Lauc. 

Najčitaniji članci