News

Komentari 75

Laucove teorije zavjere i tračevi o Trumpu i Brexitu opasni su i problematični. (I za Plenkovića)

Laucove teorije zavjere i tračevi o Trumpu i Brexitu opasni su i problematični. (I za Plenkovića)

Gordan Lauc nedavno se našao na udaru znanstvenika i političara koji su ga čak nazivali "cirkusantom". Sada je počeo širiti teorije zavjere o koroni, čime ne šteti samo svojem ugledu, već i kredibilitetu Znanstvenog savjeta

Prvo su mu rekli "prijatelji iz Londona" da njihova vlada "namjerno diže paniku oko korone kako bi "skrenula pozornost javnosti s Brexita i pregovora s EU". Zatim je, smrtno ozbiljan, ustvrdio kako su "u Americi htjeli maknuti Trumpa pa su zloupotrijebili pandemiju u tu svrhu".

Nije ovo napisao neki nadobudni trampovac ili gorljivi antivakser ili posvećeni teoretičar zavjere ili prolupali provokator ili internetski trol.

Ovo je napisao član Znanstvenog savjeta Vlade, dobitnik Zlatne kune HGK, profesor na fakultetu i predavač na stranim fakultetima, ugledni poduzetnik te jedan od glasova znanstvene zajednice koje Andrej Plenković i Krizni stožer najviše slušaju i slijede - Gordan Lauc.

Kojega je, narodski rečeno, prebacilo.

Teorije zavjere

Ovakve izjave ne očekuju se od osobe koja bi u javnosti trebala nastupati kao znanstvenik i stručnjak, koja bi trebala baratati činjenicama i provjerenim informacijama, kao što bi građanima trebala ulijevati povjerenje, a Znanstvenom savjetu davati vjerodostojnost. Umjesto toga, Lauc se počeo nabacivati tračevima i teorijama zavjere.

I time davati za pravo Radimiru Čačiću koji ga je počeo javno nazivati "cirkusantom".

Sve je bilo dobro dok se s Laucom polemiziralo oko znanstvenih tumačenja, epidemioloških mjera i metoda borbe protiv širenja korone. 

"Izmislili koronu"

No ovim statusima o teorijama zavjere prema kojima su Britanci namjerno izmislili novi soj korone da bi skrenuli pažnju s Brexita ili da su Amerikanci "zloupotrijebili " koronu da maknu Trumpa (koji je na svoj način zloupotrijebio koronu i odveo u smrt 300 tisuća Amerikanaca), Lauc je iskoračio iz zone činjenica u sivu zonu tračeva i ozbiljno se kompromitirao.

A s njim se kompromitirao i Znanstveni savjet.

I to savjet u kojem je došlo do ozbiljnih sukoba i podjela, i gdje se stvorio front za micanje Lauca iz tog tijela. Lauc ne sramoti samo sebe, već i premijera Plenkovića.

No do ovoga je naprosto moralo doći.

Počeo se shvaćati ozbiljno

Na početku pandemije Gordan Lauc bio je jedan od najistaknutijih stručnjaka i znanstvenika koji su se spremno odazivali na medijske pozive, jurišao pred kamere, širio svoje informacije i tumačenja, afirmirao se kao znanstvenik, kao biznismen, ali i kao javna ličnost. 

No kako to obično biva, s vremenom se Lauc počeo shvaćati ozbiljno. Možda i preozbiljno. Medijska slava udarila mu je u glavu. Popularnost je donijela izloženost. Izloženost je navukla kritike. A kritike su, naravno, počele boljeti.

Pa je Gordan Lauc nedavno poručio da će tužiti sve one koji ga vrijeđaju, kao i one koji o njemu iznose i prenose laži i klevete.

Da bi zatim on objavio neprovjerene i neutemeljene statuse o Trumpu i Brexitu.

Lauc se, poput mnogih drugih žrtava vlastite slave, počeo shvaćati ozbiljno. I kao takav, počeo se smatrati nepogrešivim i nedodirljivim. A onda je krenuo širiti teorije zavjere koje su, zbog njegove medijske izloženosti, popularnosti i utjecaja postale vrlo štetne za Znanstveni savjet, za hrvatsku Vladu i za njega kao znanstvenika.

Frka oko Lauca

Naravno da Lauc smije imati svoje prijatelje u Londonu koji ga opskrbljuju svojim viđenjima i mišljenjima, naravno da Lauc može imati svoje viđenje američkih izbora i tumačenje je li Trump krivac za koronu ili njezina žrtva. I naravno da Lauc smije o tome pisati na Facebooku.

Ali ne kao član Znanstvenog savjeta Vlade.

Nedavno je izbila frka kad je Zvonimir Petešić Frka zahvalio na suradnji petoro znanstvenika koji su kritizirali epidemiološke mjere i upozoravali na sukob interesa. Oni su, navodno, nanosili štetu radu tog savjeta.

Ako se to smatralo štetom, onda su Laucovi istupi kataklizma.

Zabrinjavajuće je, pa i opasno, imati u Znanstvenom savjetu osobu koja prodaje teorije zavjere. Koja barata tračevima, neprovjerenim informacijama i neznanstvenim tumačenjima.

Gordan Jandrović nedavno se okomio na one koji u doba korone "stvaraju kaos". Sada se među njima našao i Gordan Lauc. I to je postao problem. Za njega, za Vladu, kao i za javnost.

Najčitaniji članci