Obavijesti

News

Laura do ženskog kluba ima čak 80 km: 'Ne daju mi da igram s dječacima, to nije pravedno'

Laura do ženskog kluba ima čak 80 km: 'Ne daju mi da igram s dječacima, to nije pravedno'
6

Laura s Paga više ne može na utakmice sa svojom mješovitom ekipom jer je - djevojčica. HNS kaže da se tako potiče ženski nogomet i da nikome ne štete

VIDEO

Ništa Lauri Fabijanić (13) s Paga, odličnoj učenici i strastvenoj nogometašici, nije bilo teško - kao članica NK Pag i jedna od najboljih natjecateljica nogomet trenira pet godina, sa svojom je mješovitom ekipom igrala utakmice širom Dalmacije. Ekipi je bila i kapetanica, igrala je na poziciji stopera. Od početka prvenstva, međutim, odlukom Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) djevojčice starije od 12 se u mješovitim ekipama više ne mogu natjecati ako u njihovoj županiji postoji i ženski klub. U Laurinu slučaju on je 80 kilometara daleko, u Zadru.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Laura do ženskog kluba ima čak 80 km: 'Ne daju mi da igram s dječacima, to nije pravedno' 01:05

Još od lipnja tinejdžerica je marljivo trenirala za nove izazove u rujnu, a sad nakon ove nenajavljene odluke s timom više ne može na utakmice.

- Znate što mi je moj tim rekao - da će, ako je jedini problem to što nemamo svlačionice, dečki dolaziti s povezom preko očiju. Išli smo na Vis, Brač, mi smo uigrana ekipa. Meni je nogomet sve - kaže razočarana djevojčica. Igra, dodaje, i odbojku, u kojoj takva pravila ne vrijede, a kako ženski nogometni tim na Pagu ne postoji, Laura sa svojom starom mješovitom ekipom sad može trenirati, ali se ne može natjecati. S njom je igrala i Antonija Paro Vidolin, godinu dana mlađa, sad u istom problemu. Ubuduće na natjecanjima i Antonija može biti samo gledateljica.

Pag: Lauri Fabijanić onemogućeno je natjecanje u ekipi s dječacima zbog nove HNS-ove odluke

- Pa i mi djevojčice na turnirima možemo biti dobre, to nije fer. S dječacima idemo u školu, na tjelesni, a ovdje nas odvajaju - razočarana je i Antonija. Nezadovoljni su i roditelji ovih djevojčica, odluka im je, kažu, rečena preko noći, nakon što su mlade nogometašice trenirale cijelo ljeto, kupile opremu, veselile se novoj sezoni.

- Da su nam barem prije rekli, kako bismo prošli neki proces prilagodbe. Alternativa je vožnja na treninge u Zadar, 80 kilometara u jednom pravcu i igranje s drugim timom - ogorčena je Laurina majka Ivana Pintarić Fabijanić (42), uz supruga Josipa, najveća podrška kćeri jedinici.

Ni treneru, nekadašnjem igraču prve lige Naumu Batkovskom ova pravila nisu najpoštenija.

- Sve bi bilo u redu da djeca imaju izbora, a nemaju ga - kaže Batkovski. Iz HNS-a poručuju da je sve po pravilima. Odluku su donijeli ljetos, na jednoglasan prijedlog svih klubova Prve i Druge HNLŽ te liga mladeži, kao i komisije za ženski nogomet.

- Granica se odnosi samo na igračice u čijim županijama postoji ženski nogometni klub, dok u županijama gdje takvih klubova nema nogometašice do 15 godina i dalje mogu igrati s dječacima. Želja je usmjeriti nogometašice u ženske klubove kako bi igrale s drugim djevojčicama - objasnio je Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a.

U HNS-u tvrde da je proteklih godina interes za ženskim nogometom u porastu te se tako pokušava formirati što više ženskih nogometnih klubova. Uvjereni su da odluka nikome ne šteti. HNS neće, kako tvrde, dopustiti da se bilo kojoj djevojčici onemogući bavljenje nogometom.

- Dokaz tome je i uvođenje nacionalnih liga za djevojčice do 15 i do 17 godina - dodaje Pacak.

Lauri i Antoniji, međutim, ne preostaje mnogo manevarskog prostora. Na trening mogu u Zadar, pa se sa ženskom ekipom i natjecati, no problem su silni kilometri do tamo i natrag, prijeđeni samo kako bi trenirale ono što najviše vole - nogomet. 

Pag: Lauri Fabijanić onemogućeno je natjecanje u ekipi s dječacima zbog nove HNS-ove odluke

Djevojčicama je otežano

Djevojčice starije od 12 godina po novom pravilu HNS-a mogu trenirati u mješovitoj ekipi, ali se ne i natjecati s njom, ako u županiji postoji ženski nogometni klub. Za Lauru i druge djevojčice s Paga to znači putovati 80 kilometara do Zadra, i natrag. S dječacima idu na tjelesni, ali ne mogu na utakmice

Antonija Paro Vidolin

Ova odluka nije fer. S dječacima idemo u školu i na tjelesni, a sad nas razdvajaju..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa