Obavijesti

News

Komentari 14

Lažno lice koljača i zločinca: 'Da sam mu povjerovao, Šibenik i Skradin bili bi kao Srebrenica'

Lažno lice koljača i zločinca: 'Da sam mu povjerovao, Šibenik i Skradin bili bi kao Srebrenica'

Frane Frkić sa svojom lako naoružanom satnijom zaustavio je tenkove Ratka Mladića kod Skradina. Prije toga razgovarao je u više navrata sa zločincem koji je glumio mirotvorca...

VIDEO

Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor. Objavljujemo intervju s Franom Frkićem koji je sa svojom lako naoružanom satnijom zaustavio Mladićeve tenkove kod Skradina. Prije toga je više puta razgovarao s njime i otkrio da se iza slatkorječivog generala krije lažljivac, kukavica i zločinac.

Došao je sa dva svoja vojnika na crtu razdvajanja i pokušao nas uvjeriti da se Hrvati ne trebaju ničeg bojati dok je tu JNA. Ponudio mi je da ćemo se sigurno provesti kroz čitavu Krajinu i Knin i garantirao da mi neće ni dlaka s glave pasti. Tada je još bio slatkorječiv, nimalo bahat i nadmen, ali nisam mu mogao vjerovati. Došao je tobože pregovarati o primirju, a najvažnije mu je bilo da vidi koliko nas ima i kako smo naoružani. JNA je tada fingirala su da razdvaja zaraćene strane, nas i Martićevce, a u stvari su svojim oklopnjacima širili teritorij Krajine. Jer položaje koje su zauzimali u tim operacijama navodnog razdvajanja, vrlo brzo su od mladih ročnih vojnika i rezervista sa zvijezdama petokrakama preuzimali bradati, prljavi i kokardama okićeni banditi - prisjetio se svojedobno za 24 sata Frane Frkić.

Frkić je sa svojom lako naoružanom satnijom zaustavio tenkove Ratka Mladića kod Skradina.

'Da sam mu povjerovao, Skradin i Šibenik završili bi kao Srebrenica'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Drugom zgodom pozvao nas je k sebi na položaje ispred sela Gardijani. Tamo je imao tri tenka i tri oklopna transportera koje su opsluživali neuredni, neobrijani i zapušteni naoružani ljudi u civilu i uniformama. Da su znali da na čitavoj bojišnici imamo samo tri ručne protuoklopne rakete 'zolje', odavno bi nas pregazili. Bojao nas se i pokušao nas uvjeriti da JNA garantira sigurnost i Hrvatima. Da sam mu povjerovao, Skradin, a poslije i Šibenik, završili bi kao što je četiri godine kasnije završila Srebrenica -  istaknuo je Frkić.

Svoje pravo lice Mladić je pokazao 4. kolovoza.

- Preko vruće telefonske linije Knin - Šibenik pozivao me je na pregovore o prekidu vatre. Međutim, zamijetili smo da Mladić izmješta svoje oklopnjake s položaja ispred sela Gardijani. Umjesto pregovora, Mladić nam je poslao dva vojna zrakoplova koji su koji su nas napali. Gađali su nas  bombama, raketama i mitraljezima, što je bio prvi zrakoplovni napad na šibenskom ratištu. No, nisu nas pokolebali. Moral lako naoružanih gardista bio je visok. Nismo se bojali. Mladić je mislio da ćemo pobjeći, a mi smo napravili nešto što nije očekivao. Pred napad zrakoplova, naime, njegovi vojnici su se povukli sa svojih položaja da ne bi bili izloženi bombama. Mi smo zauzeli i utvrdili položaje koje su njegovi vojnici napustili pred napad zrakoplova - ispričao nam je Frkić.

Napao Šibenik 16. rujna 1991.

Nakon upotrebe Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva u neuspjeloj ofenzivi protiv hrvatskih snaga u Gardijanima, Mladić više nije mogao nikome lagati o tome kako Jugoslavenska narodna armija samo razdvaja zaraćene strane. 

Po dolasku u kuću  u Gardijanima u kojoj je pred zrakoplovni napad bilo Mladićevo zapovjedno mjesto, gardisti su zatekli neobičan prizor. 

- Mladić je kraj telefona ostavio pismo u kojem se vlasniku ispričava na smetnji i novac za telefon kojim je razgovarao - ispričao nam je Frkić kako je zločinac fingirao manire. 

Šibenčani su na vrijeme shvatili s kim imaju posla. Organizirali se i obranili od napada Mladićeve armade koja je 16. rujna 1991. sa 120 oklopnjaka, zrakoplovstvom i pomorskim snagama napala Šibenik. Oklopnjaci su tog dana zaustavljeni na Šibenskom mostu.

Frkić i njegova 1. satnija 3. bataljuna slavne 113. šibenske brigade HV-a prva su izašli na Šibenski most i zauzeli Mladićeve položaje. 

- Mladić je u Šibeniku i njegovoj okolici ostavio zapaljen grad, sela, tisuće prognanih, ranjenih, ubijenih... O onom što se događalo u BiH ne želim niti promisliti - kazao nam je tada Frkić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a