Obavijesti

News

Komentari 4

Le Pen dobila u zatvorima, a Orban slavi 'povijesnu pobjedu'

Le Pen dobila u zatvorima, a Orban slavi 'povijesnu pobjedu'
11

Pedro Sanchez je u Španjolskoj rekao da je pobjeda 'ogromna odgovornost', a Nigel Farage je izjavio da želi biti uključen u pregovore o Brexitu

VIDEO

Nacionalno okupljanje (RN), krajnje desna stranka Marine Le Pen, osvojila je najviše glasova u Francuskoj na izborima za Europski parlament, ali je postigla i najbolji rezultat u francuskim zatvorima u kojima se glasalo po prvi puta.

Ta stranka, koja se u svojem izbornom programu zalaže za "jačanje sigurnosti" te za čvrstu borbu protiv ilegalne imigracije i terorizma, dobila je u zatvorima 956 glasova, odnosno 23,6 posto, što je sličan rezultat koji je RN osvojio i na nacionalnoj razini.

Druga u zatvorima bila je stranka radikalne ljevice LFI s 19,7 posto.

French far-right National Rally (Rassemblement National) party leader Marine Le Pen reacts after the first results in Paris

Prvi puta, zatvorenicima je bilo omogućeno glasanje putem pošte, između 20. i 22. svibnja, a prebrojavanje je obavljeno u ministarstvu pravosuđa.

Glasanje zatvorenika putem pošte bilo je jedno od predizbornih obećanja predsjednika Emmanuela Macrona.

Ranije su zatvorenici mogli dati punomoć za glasanje ili zatražiti dopuštenje za izlazak kako bi otišli na birališta, ali budući da je to bilo teško provedivo nikada nije dovelo do veće izborne participacije.

Macronov LREM na trećem je mjestu po popularnosti u zatvorima, s 9 posto glasova.

Orban slavi 'epohalnu pobjedu'

Hungarian Prime Minister Viktor Orban addresses supporters after the preliminary results of the European Parliament election in Budapest

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je rezultat Fidesza na europskim izborima u nedjelju kao "epohalnu pobjedu".

Fidesz je dobio 52,14 posto glasova.

"Postigli smo rekordnu pobjedu s rekordnom izlaznošću", kazao je okupljenima na obalama Dunava u Budimpešti.

Naglasio je da je visokom izlaznošću Mađarska pokazala da je "europska nacija, europska država, da nam je mjesto u Europi, da je Europa i naš dom, i mi je želimo mijenjati".

Sanchez: Pobjeda socijalista je "ogromna odgovornost"

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez, pobjednik europskih izbora u svojoj zemlji, rekao je u nedjelju da je ponosan na činjenicu da je Španjolska jedina od velikih zemalja EU-a u kojoj su pobjedu odnijeli socijalisti, ali da je to i "ogromna odgovornost".

"Bit ćemo prva socijaldemokratska delegacija (u Europskom parlamentu) i to je za nas ponos ali i ogromna odgovornost", rekao je Sanchez 

S više od 32 posto glasova, po gotovo konačnim rezultatima, i s 20 od 54 mjesta u Europskom parlamentu, Socijalistička stranka (PSOE) daleko je ispred konzervativne Narodne stranke koja je osvojila oko 20 posto glasova.

Socijalisti su na izborima 2014. dobili 14 mjesta u parlamentu.

U Europski parlament ući će i krajnje desna stranka Vox koja je dobila oko 6 posto glasova, kao i  katalonski separatistički čelnici Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, za kojima je Madrid izdao tjeralicu zbog pokušaja secesije, pa je pitanje hoće li im biti dopušteno postati zastupnicima.

Ojačan, Sanchez će pokušati profitirati iz ovog uspjeha kako bi progurao svoje igrače na europskoj sceni i nekog od Španjolaca za ključna mjesta u europskim institucijama o kojima će se uskoro odlučivati.

Farage želi biti uključen u pregovore o izlasku iz EU

Brexit Party leader Nigel Farage reacts to the results for the European Parliamentary election in Southampton

Stranka Brexit populista Nigela Faragea pobjednik je europskih izbora u Velikoj Britaniji s 31,8 posto glasova, pokazali su djelomični rezultati, a Farage je odmah rekao da želi biti uključen u pregovore o izlasku Britanije iz EU-a.

"Želimo biti dio pregovaračkog tima", rekao je Farage u Southamptonu.

"Ako ne izađemo 31. listopada tada će rezultat koji ste danas vidjeli za Stranku Brexit biti ponovljen na općim izborima i mi se za njih spremamo", kazao je.

Glasači su žestoko kaznili Konzervativnu stranku premijerke Therese May koja je na izborima došla na peto mjesto s 9,1 posto osvojenih glasova, što je cijena koju je platila za neuspjeh provedbe brexita, pokazali su rezultati koji se temelje na polovici prebrojanih glasova.

Farage nije čekao rezultate da bi prognozirao veliku pobjedu svoje stranke, koja je zaista pomela tradicionalne britanske konzervativce i laburiste, na valu bijesa zbog neuspjeha Therese May da izvede Britaniju iz EU-a.

Laburisti, druga velika stranka, dobila je na izborima 13,7 posto glasova.

Njezin čelnik Jeremy Corbyn pozvao je da se održe opći izbori ili drugi referendum o brexitu.

"S konzervativcima koji se raspadaju i nisu sposobni vladati, i s parlamentom koji je u zastoju, ovo pitanje mora se vratiti narodu, bilo putem općim izbora ili referenduma", rekao je Corbyn.

Salvinijevi desničari pobjednici u Italiji

Italian Deputy Prime Minister and leader of far-right League party Matteo Salvini speaks during his European Parliament election night event in Milan

Talijanski vicepremijer i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini doveo je svoju krajnje desnu Ligu do povijesne pobjede na talijanskim europskim izborima, pokazali su privremeni rezultati objavljeni rano u ponedjeljak.

Po projekcijama za televiziju RAI, Liga je osvojila 33,8 posto glasova - što je najbolji rezultat ikad ostvaren i gotovo udvostručen onaj od 17,4 posto ostvaren na prošlogodišnjim općim izborima.

Na izborima za Europski parlament 2014. Liga je osvojila 6,2 posto glasova, a na parlamentarnim izborima u Italiji u ožujku prošle godine 17 posto.

"To je nevjerojatni uspjeh da je Liga postala prva stranka u Italiji, nakon što joj se predviđao nestanak prije pet godina", rekao je Salvini na konferenciji za novinare u stožeru stranke u Milanu.

Uspjeh Lige vjerojatno će dati poticaj Salviniju da se pokuša nametnuti kao jedan od lidera desnice i euroskeptičnog bloka.

"To je glasanje koje nam dopušta da pokušamo promijeniti Europu", rekao je Salvini za LA7 televizijski kanal, dodajući da će surađivati s populistima iz Francuske, Mađarske i drugih  zemalja u pokušaju da proguraju radikalne reforme.

Salvini je isključio da će se išta promijeniti na nacionalnoj razini nakon povijesno dobrih izbornih rezultata Lige.

Naime, ovim rezultatom on je daleko nadmašio svog saveznika u vladi, Pokret 5 zvijezda, koji je dobio oko 20 posto glasova, dok je na parlamentarnim izborima 2018. dobio 32 posto.

"To ništa ne mijenja u Italiji", istaknuo je Salvini, govoreći o odnosu snaga u vladi koji je sada prevagnuo u korist Lige, što izaziva brojna nagađanja o preživljavanju aktualne vlade.

"Moji saveznici u vladi su moji prijatelji", kazao je, dodajući da neće koristiti rezultate za unutarnje obračune ni za izmjenu resora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21