Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
149 komentara

Lega u zraku: Osječane dronovi snimaju i mjere temperaturu

U Osijeku 15 bespilotnih letjelica prati tko krši samoizolaciju ili se druži uz roštilj i nogomet što će se dolaskom toplijih dana sve više događati, a dronovi imaju čak i termovizijske kamere

Foto: Davor Javorović/Pixsell/
149 komentara

Osijek je trenutno jedini grad u Hrvatskoj koji u ovoj izvanrednoj situaciji uzrokovanoj virusom covid_19 ima nadzor kršenja mjera izolacije i zabrane okupljanja na javnim prostorima organiziran i – iz zraka. Naime, kako je prije nekoliko dana najavilo Ravnateljstvo civilne zaštite, nad Osijekom su počeli nadlijetati dronovi, bespilotne letjelice, koje u svako doba dana i noći mogu detektirati nedozvoljeno okupljanje većeg broja osoba, a što se dolaskom lijepših i toplijih dana u gradu počelo učestalije događati.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Radi se o 15-tak letjelica koji su uglavnom vlasništvo privatnih osoba iz Osijeka, a koji su se stavili u službu civilnoj zaštiti i MUP-u kako bi se efikasnije vodila kontrola na terenu po pitanju kršenja mjera zaštite pučanstva od korona virusa. Kako su vlasnici dronova mahom civili koji su i osposobljeni za rad s njima oni su integrirani u sustav civilne zaštite i samim time ovlašteni da obavljaju ovakav nadzor. U skladu sa isplaniranim aktivnostima dronovi idu u zrak više puta dnevno, na različitim lokacijama koje markiramo kao kritične točke.

ISKUSTVO IZ ŠVEDSKE 'Kina ima problem, jer je jasno da nisu govorili istinu o koroni'

Tamo gdje primjetimo okupljeno društvance, dronom načinimo fotografiju, navigator o lokaciji obavijesti službenike na 112 koji potom alarmiraju policiju. Veoma brzo na mjesto događaja dođe patrola koja identificira okupljene te provjerava da li itko od njih krši pravila samoizolacije" pojasnio je sistem funkcioniranja nadzora grada bespilotnim letjelicama glasnogovornik PU Osječko-baranjske Zoran Kon koji je također jedan od navigatora najsuvremenijeg tipa bespilotne letjelice. Dronovi su neprestano uz svoje navigatore i kada god zatreba oni uzlijeću i vrše detekciju.

"Nema nikakvog govora o kršenju privatnosti takvim nadzorom jer dronovi lete na visinama od 30, 50 pa i do više stotina metara, i iz te se perspektive ne vidi niti jedno lice osoba koje su na tlu" dodaje Kon jer mnogi Osječani smatraju kako takav oblik nadzora ugrožava njihovo pravo na privatnost.Inače, sustav dronskog nadzora grada ideja je samog Ravnateljstva civilne zaštite, ali i MUP-a te stručnjaka nekoliko osječkih IT tvrtki koje već godinama razvijaju i proizvode dronove i popratnu opremu. Upravo stoga, dronovi su i do sada u više navrata i u raznim segmentima javnog djelovanja služili u svrhu zaštite pučanstva.

Foto: Davor Javorović/Pixsell/

"Nije ovo prvi puta da koristimo dronove; i do sada ih je koristio GSS kada su u pitanju potrage za nestalim osobama, vojska za svoje potrebe, državna interventna postrojba civilne zaštite i vatrogasci u slučaju izviđanja terena, poplava i požara. Čak smo u veljači organizirali i natjecanje ekipa iz sustava civilne zaštite s bespilotnim letjelicama, ni ne sluteći da ćemo mjesec dana nakon toga imati potrebu dronove koristiti u nadzoru spriječavanja korona virusa" kaže Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek. "Osijek je, dakle, posve slučajno postao pilot projekt ovog sustava i testirali smo ga i u dnevnim i u noćnim uvijetima. Radi se na tome da se taj sustav implementira i u druge gradove, po potrebi" dodaje Grgec.

Cilj ovog nadzora nije ni širenje panike ni represija nego spriječavanje okupljanja većeg broja ljudi. Uglavnom se kontroliraju izletišta, dječja igrališta, sportski tereni, mjesta gdje se okupljaju umirovljenici.

Foto: Davor Javorović/Pixsell/

Zanimljivo je da se radi o iznimno kvalitetnim, najmodernijim dronovima, koji su opremljeni visokokvalitetnim i skupim kamerama, a neki od njih čak imaju i sofisticirane termovizijske kamere koje prate i noćno kretanje osoba na terenu ali istovremeno mogu mjeriti i temperaturu ljudi koje snima, iako tu ima određenih odstupanja. "Kako bi izmjerio temperaturu nekoj osobi dron može biti na visini od 20-tak metara. Na toj visini veoma često ih se može čuti dok lete pa to bude svojevrsno upozorenje osobama koje se snima.

Nerijetko se razbježe čim čuju dron u zraku. No, nastojimo da dronovi lete na visinama od oko 50-tak i više metara tako da su nečujni i nevidljivi jer tek na taj način imamo svrhu ovoga što radimo. Let svakog drona bilježi se u kontrolnom centru za letove dronova u Osijeku i ta je kontrolna soba postavljena u prostorijama službe 112. Preko tih monitora koji u realnom vremenu prenose sve ono što snimaju kamere na dronovima zapravo vidimo sve što se događa u gradu" pojašnjava sistem funkcioniranja ovog nadzora, operater u kontrolnom centru Civilne zaštite u Osijeku. Iako su dronovi već 'razotkrili' nekoliko 'roštilja', nogometnih utakmica i umirovljeničkih druženja u parku, u call centru 112 ipak ističu kako najviše dojava kršenja izolacije i samoizolacije prijavljuju sami odgovrni građani koji su svjesni opasnosti takvih druženja. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message